Hlavní obsah

Plíšková - Šafářová 7:6, 4:6, 7:5Šafářová černou sérii neprolomila. Česká bitva vyzněla pro Karolínu Plíškovou

Aktualizováno

Bojovala, rvala se o každý fiftýn, odvrátila šest (!) mečbolů, přesto se výhry znovu nedočkala. Tenistka Lucie Šafářová, finalistka loňského grandslamového French Open, po dlouhé zdravotní pauze letos prohrála všech pět zápasů v singlu, nejčerstvěji dnes v 1. kole na antukovém turnaji ve Stuttgartu podlehla v českém souboji Karolíně Plíškové po vyrovnané bitvě 6:7, 6:4 a 5:7. Soupeřkou rodačky z Loun v osmifinále bude někdejší světová jednička Ana Ivanovičová ze Srbska. Dařilo se i Radku Štěpánkovi, jenž v Barceloně pronikl do osmifinále na úkor Francouze Edouarda Rogera Vasselina. Francouze zdolal v třísetové bitvě 6:7, 6:1 a 6:4.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Karolína Plíšková (na snímku) udolala na turnaji ve Stuttgartu Lucii Šafářovou.

Článek

Šafářová na první vítězství ve dvouhře v tomto roce stále čeká. V deblu se přitom rodačce z Brna daří, neboť s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou získaly nedávno titul v Miami a naposledy hrály finále v Charlestonu.

V úvodní sadě si dnes obě české tenistky držely výhodu podání a set dospěl až do tie breaku. V něm byla úspěšnější Plíšková, i kvůli pěti dvojchybám Šafářové. Té se až v osmé hře druhé sady poprvé podařilo prolomit servis soupeřky, ale výhodu brejku následně nepotvrdila. Proměnila až setbol v 10. gamu a vynutila si rozhodující dějství.

Plíšková, která k utkání nastoupila s bandáží na levém stehně, si za stavu 1:2 vyžádala pauzu k lékařskému ošetření. Další hra ještě vyzněla pro osmou nasazenou Šafářovou, pak se ale 18. hráčka světového žebříčku nadechla k mohutnému finiši a zdálo se, že už ji nic nezastaví.

Jenže Šafářová byla proti! Za stavu 3:5 odvrátila čtyři mečboly a v další hře Plíškové znovu prolomila servis. V závěru však měla více sil mladší členka fedcupového družstva, přestože její o tři místa v žebříčku WTA lépe postavená krajanka statečně odolávala.

Vítězka proměnila po dvou a půl hodinách až sedmý mečbol a ve vzájemné bilanci si ve čtvrtém utkání připsala třetí triumf.

Kvitová se střetne s Niculescuovou

Jméno příští soupeřky už zná Petra Kvitová, jež v úterý postoupila bez ztráty gamu. O čtvrtfinále si zahraje proti Rumunce Monice Niculescuové a může jí vrátit porážku z únorového Fed Cupu.

Úspěšný návrat ve Stuttgartu prožila deblová specialistka a bývalý světová jednička Květa Peschkeová. Čtyřicetiletá česká tenistka se představila na akci WTA po více než roce a společně s domácí Annou-Lenou Grönefeldovou prošly do čtvrtfinále po vítězství 6:2 a 6:4 nad čtvrtým nasazeným americko-polským párem Atawová, Rosolská.

Štěpánek postoupil v Barceloně do osmifinále

Radek Štěpánek postoupil na antuce v Barceloně do 3. kola, což se mu podařilo poprvé v této sezóně. Francouze Edouarda Rogera-Vasselina, jenž nahradil zraněnou turnajovou trojku Davida Ferrera, porazil po třísetové bitvě 6:7, 6:1, 6:4. Dalším soupeřem sedmatřicetiletého českého tenisty bude šestnáctý nasazený Andrej Kuzněcov z Ruska.

Favorizovaný Španěl Ferrer měl v prvním kole volný los a nedlouho před svým úvodním vystoupením na barcelonské antuce se odhlásil kvůli zranění lýtka. Šanci dostal Roger-Vasselin, tenista z konce druhé stovky žebříčku, a se Štěpánkem bojoval o výhru dvě a půl hodiny.

Štěpánek už v Barceloně přešel přes čtyři soupeře, neboť před hlavní soutěží úspěšně zvládl kvalifikaci. Ve čtvrtek bude hrát o první čtvrtfinále od loňského července. S Kuzněcovem se utká na okruhu ATP poprvé, předloni na challengeru v Ostravě mu podlehl po neproměněném mečbolu.

Bez problémů zvládl úvodní duel v Barceloně tamní osminásobný šampion Rafael Nadal. Jeden z nejlepších antukářů historie přehrál dalšího Španěla Marcela Granollerse 6:3, 6:2 a po nedělním titulu v Monte Carlu pokračuje ve vítězné sérii.

Program v Bukurešti narušil déšť

Ani jeden míček se ve středu kvůli vytrvalému dešti neodehrál na antukovém turnaji ATP v Bukurešti. Celý program byl odložen na čtvrtek, kdy by se mělo odehrát všech osm zápasů 2. kola dvouhry a také bude pokračovat soutěž tenistů ve čtyřhře.

V ní se představí i Lukáš Rosol, který už skončil v singlu, ale v deblové dvojici s Argentincem Guidem Pellou bude hrát o postup do semifinále.

Stuttgart (antuka, dotace 759 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (ČR) - Šafářová (8-ČR) 7:6 (7:4), 4:6, 7:5
Kerberová (2-Něm.) - Becková (Něm.) 4:6, 6:3, 6:1
Vinciová (6-It.) - Makarovová (Rus.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4
Görgesová (Něm.) - Cornetová (Fr.) 6:4, 6:0.
Niculescuová (Rum.) - Garciaová (Fr.) 6:2, 6:2
Petkovicová (Něm.) - Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:4
2. kolo:
Muguruzaová (3-Šp.) - Babosová (Maď.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) - Atawová, Rosolská (4-USA/Pol.) 6:2, 6:4
Istanbul (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Mituová (Rum.) - Wickmayerová (2-Belg.) 7:5, 6:4
Flipkensová (4-Belg.) - Vekičová (Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4
Kozlovová (Ukr.) - Dulgheruová (Rum.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), 6:1
Vögeleová (Švýc.) - Soyluová (Tur.) 6:2, 7:5
2. kolo:
Koviničová (5-Č. Hora) - Pironkovová (Bulh.) 7:5, 7:6 (7:4)
Sakkariová (Řec.) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:3, 6:4
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Voráčová, Pousová (ČR/Šp.) - Kalašnikovová, Larssonová (2-Gruz./Švéd.) 6:3, 6:2
Barcelona (antuka, dotace 2 428 355 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Roger-Vasselin (Fr.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4
Nadal (1-Šp.) - Granollers (Šp.) 6:3, 6:2
Nišikori (2-Jap.) - De Bakker (Niz.) 6:4, 6:2
F. López (7-Šp.) - Dodig (Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4
Troicki (8-Srb.) - Fucsovics (Maď.) 6:4, 1:6, 6:0
Cuevas (9-Urug.) - Ramos (Šp.) 6:4, 7:5
Kohlschreiber (10-Něm.) - Carreňo (Šp.) 6:2, 6:1
Fognini (12-It.) - Južnyj (Rus.) 3:6, 6:0, 6:1
Montaňés (Šp.) - Sousa (14-Portug.) 6:1, 6:3
A. Zverev (Něm.) - Bellucci (15-Braz.) 6:3, 6:7 (3:7), 7:5
Kuzněcov (16-Rus.) - Cervantes (Šp.) 7:6 (7:4), 6:4
Džazírí (Tun.) - Olivo (Arg.) 6:1, 4:6, 6:3

Reklama

Související témata: