Hlavní obsah

Štěpánek drží naději na postup, rozjetého Murrayho zastavila tma! Plíšková nečekaně končí

Paříž/Praha
Aktualizováno

Tenista Radek Štěpánek, který si účast v hlavní soutěži grandslamového French Open musel vydřít v kvalifikaci, bojuje v Paříži o postup s druhým hráčem světa Andym Murraym. Utkání bylo po 2:18 hodinách přerušeno kvůli snížené viditelnosti za stavu 6:3, 6:3, 0:6 a 2:4 z pohledu českého veterána a dohrávat se bude v úterý. Pořádně hluboko do rezervoáru sil musel sáhnout v 1. kole švýcarský obhájce titulu Stan Wawrinka. Čtvrtý hráč světa nakonec až po více než třech hodinách udolal českého tenistu Lukáše Rosola po pětisetové bitvě 4:6, 6:1, 3:6, 6:3 a 6:4. Nečekanou porážku utrpěla Karolína Plíšková, která podlehla až 108. hráčce světa Shelby Rodgersové 6:3, 4:6 a 3:6. Grandslamovou premiéru naopak úspěšně zvládl Adam Pavlásek, jenž v dalším pětisetovém dramatu porazil Španěla Roberta Carballése 6:2, 4:6, 6:3, 1:6 a 6:1. Do 2. kola postoupila i Barbora Strýcová, jež v českém souboji vyřadila Lucii Hradeckou po setech 6:4 a 7:5.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Radek Štěpánek v duelu s Andym Murraym na French Open.

Článek
Fotogalerie

Český veterán má s Britem negativní bilanci 2:6, na nedávném měření sil v Madridu ale dokázal favoritovi vzdorovat a prohrál až ve třetím setu. I v Paříži dlouho tahal Murray za kratší konec, Štěpánek soupeře deptal pestrým a chytrým tenisem a úvodní dvě sady získal shodně 6:3. Druhý set navíc zakončil stylově esem!

Pak však - jako by mávnutím kouzelného proutku - se role obrátily. Náročný tenis sebral sedmatřicetiletému rodákovi z Karviné viditelně spoustu sil, a tak nastaly Murrayho chvíle. Třetí dějství, v němž Štěpánek uhrál jen šest fiftýnů, vyhrál Brit za pouhých 18 minut v poměru 6:0 a dál nemilosrdně diktoval tempo zápasu. Až po devíti prohraných hrách v řadě se podařilo Štěpánkovi znovu uhrát game, rozjetého soupeře však zastavila až blížící se tma.

Rosolovi se v dosavadních pěti vzájemných zápasech ještě ani jednou nepodařilo Švýcara Wawrinku zdolat. Na antuce se oba borci utkali třikrát a český tenista vždy dokázal dotáhnout zápas do rozhodujícího setu. I dnes v Paříži, kde se začátek programu kvůli dešti musel posunout o dvě a půl hodiny.

Rosol s Wawrinkou tak na kurt Philippa Chatriera nastoupili krátce před půl druhou a prořídlé ochozy viděly překvapivý vývoj úvodní sady. Nebojácně hrající Čech, který se Švýcarem prohrál minulý týden v Ženevě až po třech setech, se totiž nenechal zatlačit do defenzivy, naopak útočil a získával jeden vítězný míč za druhým. Díky jednomu brejku vyhrál úvodní sadu.

Proměnil třetí mečbol

Ve druhém se prosadil jednoznačně favorit, ale třetí sada se stala znovu kořistí dobře returnujícího a několikrát výměny zkrácením prokládajícího českého hráče. Zlomový okamžik zřejmě nastal v páté hře čtvrtého dějství, kdy si Rosol za stavu 2:2 vypracoval dva brejkboly, ale Švýcar dokázal nebezpečí zažehnat a sebevědomí si přenesl i do rozhodujícího setu, v němž mu stačil jediný brejk. Po třech hodinách a 14 minutách proměnil třetí mečbol a Roland Garros tak zůstává jediným grandslamovým turnajem, na kterém obhájce titulu nikdy neprohrál v 1. kole.

Wawrinka je společně s Federerem jediným tenistou, který dokázal přerušit panování antukového krále Rafaela Nadala, který na Roland Garros vládne od roku 2005. Wawrinkovi se podařilo klání v Paříži opanovat v minulém roce, když ve finále překvapivě zdolal Novaka Djokoviče.

Strýcová postoupila teprve podruhé v kariéře do 2. kola grandslamového French Open. Turnajová třicítka dnes v areálu Rolanda Garrose zdolala krajanku Lucii Hradeckou 6:4 a 7:5. Strýcová postoupila do druhého kola French Open jen při své premiéře v roce 2004, ale pak prohrála osmkrát v 1. kole. Letos ale hraje na antuce solidně a fedcupovou spoluhráčku Hradeckou, která postoupila z kvalifikace, zdolala popáté v kariéře ze šesti vzájemných utkání.

Kvůli zpoždění z důvodu dešťových přeháněk organizátoři některé zápasy z úterního dne vyškrtli. Hrát tak dnes nebudou Kateřina Siniaková proti Španělce Carle Suárezové ani Denisa Allertová proti Japonce Kurumi Naraové.

Prokletí grandslamových turnajů ani tentokrát nezlomila Karolína Plíšková. Překvapivě nestačila na Američanku Shelby Rogersovou, přitom 108. hráčkou světa v pohodě vyřadila letos v Indian Wells.

Rodačka z Loun vyhrála první set a v úvodu druhého rychle získala náskok brejku, jenže nakonec za hodinu a půl prohrála 6:3, 4:6 a 3:6.

French Open, 1. kolo:
Muži - dvouhra:
Wawrinka (3-Švýc.) - Rosol (ČR) 4:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:4
Pavlásek (ČR) - Carballés (Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, 1:6, 6:1
Štěpánek (ČR) - Murray (2-Brit.) 6:3, 6:3, 0:6, 2:4 přerušeno pro tmu
Ženy - dvouhra:
Strýcová (30-ČR) - Hradecká (ČR) 6:4, 7:5
Rogersová (USA) - Karolína Plíšková (17-ČR) 3:6, 6:4, 6:3

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík