Hlavní obsah

Štěpánek - Murray 6:3, 6:3, 0:6, 3:6, 5:7Štěpánek zlobil Murrayho, byl dva míče od výhry. Postupují Berdych a Veselý

Aktualizováno

Senzace byla opravdu blizoučko, Radek Štěpánek ale nakonec podlehl v dohrávaném utkání prvního kola French Open Andymu Murraymu 6:3, 6:3, 0:6, 3:6, 5:7. Brit dnes nejprve dotáhl do vítězného konce čtvrtý set, český tenista však statečně vzdoroval. Rozhodlo páté dějství, v němž byl Štěpánek pouhé dva míče od výhry. Dál jdou naopak tři další čeští zástupci. Tomáš Berdych porazil Kanaďana Vaska Pospisila 6:3, 6:2, 6:1, Jiří Veselý vyřadil Američana Rajeeva Rama po setech 6:4, 6:4, 6:7, 6:0.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Radek Štěpánek během zápasu s Andym Murraym na letošním French Open.

Článek
Fotogalerie

Čekalo se, že dnešní dohrávka může být pořádně třaskavá. Už v pondělí byl Murray pořádně podrážděný.

Sedmatřicetiletý Štěpánek, podle dostupných údajů osmý nejstarší hráč v historii dvouhry French Open, dělal druhému nasazenému problémy jako nedávno v Madridu. Brit to přetěžce nesl. A nakonec takřka soptil.

Český matador - 129. na žebříčku - si do hlavní části turnaje přitom proklestil cestu z kvalifikace. První dva sety s Britem vyhrál - vždy 6:3. Pak favorit zabral, za necelých dvacet minut nadělil vadnoucímu Štěpánkovi kanára. Snad se přidaly i potíže se zrakem českého hráče s přicházejícím šerem.

Murray ovšem zjevně odmítal přerušení, chtěl Štěpánka rychle vyřídit už v pondělí. Sudí se též snažil vyčerpat možnosti, jak duel dovést do konce. To Štěpánek nikam nepospíchal, po třetím setu se na chvíli odebral do šatny, což Murray podrážděně komentoval. „Udělá hodně proto, aby zdržoval. Je čitelný," čertil se. Přerušeno bylo až za stavu 2:4 ve čtvrtém setu v neprospěch českého zástupce.

Dohrávka pro favorita nakonec nebyla vůbec snadnou záležitostí. V pátém setu Štěpánek Murrayho držel i častými kraťasy v napětí. Za stavu 5:4 byl při shodě dva míče od výhry, ale pak přišel o servis a utkání po třech a tři čtvrtě hodinách ztratil.

Na Murrayho ve druhém kole čeká domácí Mathias Bourque, který si coby divoká karta poradil s Jordim Samperem-Montanou ze Španělska 3:0.

Berdych měl duel pod kontrolou

Sedmý nasazený Berdych měl zápas s Pospisilem, se kterým dva předešlé vzájemné duely prohrál, od začátku plně pod kontrolou. Sice v utkání dvakrát prohrál servis, ale soupeři vzal podání osmkrát a k postupu si pomohl šesti esy a 27 vítěznými údery. Teď ho čeká Tunisan Malik Džazírí, který zdolal Němce Floriana Mayera 6:4, 3:6, 6:1 a 6:2.

Úspěšná kvalifikantka Kateřina Siniaková neuspěla proti turnajové dvanáctce Carle Suárezové ze Španělka, favoritku však alespoň potrápila. Podlehla 2:6, 6:4, 2:6 a stejně jako loni vypadla už v prvním kole.

Denisa Allertová prohrála poté, co za stavu 7:5, 3:6 a 0:2 vzdala duel s Japonkou Kurumi Naraovou a poprvé na grandslamu vypadla v 1. kole. Skončila i Kristýna Plíšková, která po dvou a půl hodinovém boji prohrála s Brazilkou Telianou Pereirovou 5:7, 6:3 a 7:9.

French Open - 1. kolo:
Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (7-ČR) - Pospisil (Kan.) 6:3, 6:2, 6:1
Veselý (ČR) - Ram (USA) 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:0
A. Murray (2-Brit.) - Štěpánek (ČR) 3:6, 3:6, 6:0, 6:3, 7:5
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Suárezová (12-Šp.) - Siniaková (ČR) 6:2, 4:6, 6:2
Naraová (Jap.) - Allertová (ČR) 5:7, 6:3, 2:0 skreč
Pereirová (Braz.) - Kr. Plíšková (ČR) 7:5, 3:6, 9:7.
Výsledky ostatních dnešních zápasů

Reklama