Hlavní obsah

Dosáhnout lze všeho, chystá Djokovič útok na Golden Slam. Legenda, kterou dohnal, mu přála na dálku

Paříž

Může směle plánovat další velkolepé úspěchy. Srb Novak Djokovič kraluje tenisové scéně a po jeho premiérovém triumfu na Roland Garros už se mluví o možnosti, že získá tzv. Golden Slam, tedy že v jednom roce ovládne všechny grandslamy i olympijské hry.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič si prohlíží trofej pro vítěze French Open.

Článek

"Nechci, aby to vyznělo arogantně, ale myslím, že v životě lze dosáhnout všeho," řekl první hráč světa po nedělní výhře ve finále French Open, v kterém porazil Brita Andyho Murrayho a zkompletoval kariérní Grand Slam.

Zlatý Slam v minulosti získala jen Němka Steffi Grafová, která v roce 1988 vyhrála všechny grandslamové turnaje a zlato na hrách v Soulu.

Devětadvacetiletý Djokovič vyhrál pět z posledních šesti grandslamů a jako třetí v historie ovládl čtyři po sobě. Proto se nabízí, že by letos mohl získat kalendářní Grand Slam, což naposledy dokázal Rod Laver v roce 1969.

"Gratuluji Novakovi ke skvělému výsledku a výhře na čtyřech grandslamech v řadě," uvedl sedmasedmdesátiletý Australan Laver ve videu umístěném na sociálních sítích. "A přeji mu všechno nejlepší do zápasů ve Wimbledonu a na US Open."

Rodák z Bělehradu je na zisk nekalendářního Grand Slamu patřičně hrdý. "Je to ten nejzazší cíl, který si tenista dává. Jsem z toho nadšený," řekl Djokovič. Před ním se to v historii povedlo právě jen Laverovi a Donu Budgeovi z USA.

Soupeři mu pomohli být silnější

Djokovič už nyní sklidil velké uznání, neboť nekalendářní Grand Slam se nepovedlo ani Švýcarovi Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi ze Španělska, kteří v součtu vyhráli 31 grandslamových turnajů. "Díky nim a Andymu jsem lepším hráčem a dosáhl jsem svých úspěchů. Vzájemná rivalita mi pomohla," řekl Srb.

Po pařížském triumfu Djokovič přiznal, že nebyl zpočátku nadšený, že hraje v éře, v které vládnou Nadal a Federer. "Byl zpočátku tak dominantní," vzpomínal Djokovič, ale brzy se sám zařadil mezi tzv. velkou čtyřku. "Uvědomil jsem si, že mi pomáhají být silnější, přijal jsem to a od té doby jsem stoupal," řekl.

Djokovič už má dvanáct grandslamových vavřínů a pokud bude nadále vyhrávat stejnou rychlostí, brzy se dotáhne na Nadala s Američanem Petem Samprase (14 titulů) a nedostižný pro něj nemusí být ani Federerův rekord sedmnácti triumfů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík