Hlavní obsah

Štěpánek - Čilič 7:6, 7:5Štěpánek překvapil, Hlaváčková s Plíškovou hrát nebude. Federer vyrovnal Lendla

Stuttgart/Nottingham/Praha
Aktualizováno

Český tenista Radek Štěpánek ve 2. kole turnaje na trávě ve Stuttgartu překvapil vítězstvím nad druhým nasazeným Marinem Čiličem z Chorvatska. Sedmatřicetiletý český kvalifikant světovou třináctku senzačně porazil 7:6, 7:5 a postoupil do čtvrtfinále. Nejvýše nasazený Roger Federer ztratil překvapivě set s osmnáctiletým Američanem Taylorem Fritzem. Soupeře z 65. místa žebříčku v zápase, který se kvůli dešti nestihl odehrát ve středu, udolal 6:4, 5:7, 6:4. Andrea Hlaváčková vypadla s Australankou Asleigh Bartyovou 0:6, 6:4, 4:6.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Radek Štěpánek na archivním snímku

Článek

Štěpánek, jemuž patří v žebříčku 129. místo, vyhrál ve Stuttgartu včetně kvalifikace už čtvrtý zápas za sebou. Pro jeho o deset let mladšího soupeře byl dnešní duel letošní premiérou na trávě, neboť měl v prvním kole volno.

Na Čiliče si Štěpánek věřil už ráno při snídani a po postupu se radoval z postupu do čtvrtfinále na okruhu ATP po 11 měsících. "Ale ještě víc mě těší pohoda, v jaké hraji, forma, jakou mám a výborný zdravotní stav," uvedl Štěpánek.

Jeho čtvrtý vzájemný zápas s Čiličem přinesl vyrovnaný průběh, v němž si oba hráči drželi bez větších problémů podání. V první sadě, kterou vyhrál český veterán 7:4 v tie-breaku, si dokonce ani jeden z hráčů nevypracoval brejkbol.

V průběhu druhého setu měli oba tenisté po jedné brejkové příležitosti, ale nevyužili ji. K rozuzlení nicméně došlo v dvanáctém gamu, kdy se Štěpánek dostal za stavu 6:5 při Čličově servisu do vedení 40:15 a hned první mečbol proměnil.

Český daviscupový reprezentant tak porazil vítěze US Open 2014 potřetí v kariéře a ve čtvrtfinále ho čeká domácí Philipp Kohlschreiber, s nímž má výrazně pozitivní bilanci 6:1.

Víc má jen Connors

Čtyřiatřicetiletý Federer si připsal 1071. vítězství na okruhu ATP v kariéře, čímž vyrovnal bilanci Ivana Lendla na druhém místě historického pořadí. Více vítězných utkání má jen Američan Jimmy Connors, který vyhrál v kariéře 1256 zápasů.

"Nebylo to jednoduché, ale to jsem očekával. Po takové dlouhé pauze musíte nejprve najít rytmus," uvedl Federer, jenž hrál poprvé od 12. května, kdy ho v Římě vyřadil Dominic Thiem. "Ještě musím pár věcí zlepšit, ale jsem rád, že jsem zvládl tři sety a dokázal na konci zápasu najít energii," řekla bývalá světová jednička, jež musela kvůli zranění zad vynechat antukové Roland Garros.

Ve čtvrtfinále se Federer utká s Němcem Florianem Mayerem.

Souboj Češek nebude

Hlaváčková nenavázala na trávě v Nottinghamu na vítězství nad nasazenou Yaninou Wickmayerovou a vypadla s Australankou Bartyovou, jež stejně jako ona hrála kvalifikaci. Bartyová českou deblistku porazila 6:0, 4:6, 6:4 a ve čtvrtfinále se utká s nejvýše nasazenou Karolínou Plíškovou.

Hlaváčková, které patří ve světovém žebříčku 192. příčka, se do hlavní soutěže po neúspěchu v kvalifikaci dostala místo zraněné Chorvatky Any Konjuhové. Proti Belgičance Wickmayerové si připsala první singlovou výhru na WTA Tour po téměř devíti měsících, dnes už na ni ale nenavázala.

Hlaváčková se s Plíškovou utká alespoň ve čtyřhře. Narazí na sebe v semifinále, kam Hlaváčková postoupila s Číňankou Pcheng Šuaj a Karolína Plíšková s dvojčetem Kristýnou.

Bartyová, jež se letos v únoru vrátila k tenisu po sedmnáctiměsíční pauze, kterou vyplnila mimo jiné kriketem, postoupila do čtvrtfinále poprvé od roku 2013. Aktuálně 623. tenistka žebříčku se se světovou sedmnáctkou Plíškovou utkala před čtyřmi lety právě v Nottinghamu a na tehdejším turnaji kategorie ITF ji ve třech setech porazila.

Pavlásek vyřadil v Praze Rosola

Adam Pavlásek zvládl lépe české čtvrtfinále challengeru Sparta Prague Open. Šestý nasazený hráč ve čtvrtek odvrátil ve druhé sadě duelu s Lukášem Rosolem pět setbolů a turnajovou jedničku porazil 6:4 a 7:6. Pokud postoupí ve Stromovce do finále, má naději poprvé proniknout do světové stovky.

"Vím, že jsem na dostřel, ale radši se tím nezaobírám. Určitě to je priorita, každý hráč má sen být ve stovce a je to samozřejmě i můj sen. Chci předvádět co nejlepší výsledky, vyhrávat turnaje a uvidíme, kde se zastavím," řekl Pavlásek.

V duelu s Rosolem Pavlásek v první sadě dobře podával, nepovolil 71. hráči světa žádný brejkbol a sám mu jednou vzal servis. Ve druhé sadě už Pavlásek prohrával 0:3, ale za stavu 3:5 odvrátil při servisu soupeře tři setboly a získal ztracený servis zpět. Z dalších dvou setbolů "utekl" o hru později a v tie breaku zápas ukončil.

O finále si zahraje s Kovalíkem

"Zápas to byl těžký, protože Lukáš hraje strašně rychle, ale já jsem to naštěstí ustál. Celý zápas jsme byl v defenzivě, ale jsem rád, že jsem těžké chvilky vydržel," uvedl Pavlásek po své čtvrté výhře v kariéře nad hráčem ze světové stovky.

"Zlomem bylo, že jsem druhý set nedoservíroval. Neopřel jsem se o první servis a dal jsem soupeři naději. To mě stálo zápas," řekl Rosol a doplnil: "Zkoušel jsem být aktivnější a uhrát si body sám, ale Adam hrál bohužel líp než já."

Svěřenec trenéra Michala Navrátila Pavlásek je letos počtvrté v semifinále challengeru, třikrát prošel do finále, ale na vavřín ještě nedosáhl. Jeho příštím soupeřem bude Slovák Jozef Kovalík, čtvrtý nasazený a 134. hráč světa.

Stuttgart (tráva, dotace 675 645 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Čilič (2-Chorv.) 7:6 (7:4), 7:5.
Federer (1-Švýc.) - Fritz (USA) 6:4, 5:7, 6:4
Thiem (3-Rak.) - Groth (Austr.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)
Simon (4-Fr.) - Struff (Něm.) 6:4, 4:6, 6:2
Južnyj (Rus.) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 7:6 (7:1)
Del Potro (Arg.) - Millman (Austr.) 6:4, 6:4
Challenger Sparta Prague Open (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pavlásek (6-ČR) - Rosol (1-ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
Kovalík (SR) - Stebe (Něm.) 6:2, 2:0 skreč
Novak (Rak.) - Dutra Silva (2-Braz.) 4:6, 6:1, 7:6 (9:7)
Robert (3-Fr.) - Zopp (8-Est.) 6:2, 6:3
Nottingham (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Bartyová (Austr.) - Hlaváčková (ČR) 6:0, 4:6, 6:4
Čeng Saj-saj (Čína) - Kontaová (2-Brit.) 6:4, 7:5
Mooreová (Brit.) - McHaleová (8-USA) 6:2, 6:2
Paszeková (Rak.) - Rybáriková (SR) 6:3, 3:1 skreč.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) - Chan Sin-jün, Wang Ja-fan (3-Čína) 6:4, 6:3
Hlaváčková, Pcheng Šuaj (ČR/Čína) - Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (1-Tchaj-wan) 6:2, 7:6 (7:3).
Hertogenbosch v Nizozemsku (tráva):
Muži (dotace 635 645 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Ferrer (1-Šp.) - Sela (Izr.) 6:4, 6:4
Karlovič (3-Chorv.) - Sijsling (Niz.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Müller (7-Luc.) - García-López (Šp.) 7:5, 6:1
Mannarino (Fr.) - Medveděv (Rus.) 6:4, 6:2
Ženy (dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Bencicová (1-Švýc.) - Lepchenková (USA) 3:6, 6:3, 6:2
Rodinová (Rus.) - Jankovičová (2-Srb.) 6:7 (2:7), 6:1, 6:4
Kozlovová (Ukr.) - Ostapenková (4-Lot.) 7:5, 6:2
Golubicová (Švýc.) - Ozakiová (Jap.) 6:4, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kalašnikovová, Švedovová (1-Gruz./Kaz.) - Kunčíková, Stuchlá (ČR) 7:6 (7:2), 2:6, 10:7

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články