Hlavní obsah

Keysová - Strýcová 6:3, 6:4Šestá finálová porážka. Strýcová v Birminghamu titul ve dvouhře nezískala, ale slaví s Plíškovou

Birmingham
Aktualizováno

Tenistka Barbora Strýcová nezískala v Birminghamu druhý titul ve dvouhře v kariéře, svou sbírku však po čtyřletém čekání rozšířila o 18. trofej ve čtyřhře. Třicetiletá Češka zvítězila spolu s krajankou Karolínou Plíškovu ve finále debla nad americko-ruským párem Vania Kingová, Alla Kudrjavcevová 6:3, 7:6 a spravila si tak náladu po porážce 3:6, 4:6 od Američanky Madison Keysové ve finále dvouhry.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Barbora Strýcová mává fanouškům v Birminghamu.

Článek

České tenistky tak potvrdily úspěšné partnerství z Fed Cupu i při společné premiéře na okruhu WTA. Strýcová, jež se naposledy ze zisku trofeje radovala v roce 2012 v Palermu s Renatou Voráčovou, si 18. titul vybojovala při 29. finálové účasti. O šest let mladší Plíšková ve čtyřhře uspěla popáté.

Ve dvouhře získala Strýcová trofej jen jednou v Québecu 2011. V ostatních šesti finálových duelech prohrála. Letos už sahala po výhře v únoru v Dubaji, ale nestačila na Italku Saru Erraniovou. V Birminghamu ztratila finále také předloni, kdy prohrála se Srbkou Anou Ivanovičovou.

"Madison byla příliš dobrá a nedala mi šanci. Má skvělou sezonu a ukázala, jak je výborná hráčka," řekla Strýcová v rozhovoru na dvorci. Kvůli dešti, zdržení a účasti ve čtyřhře odehrála 16 setů ve čtyřech dnech.

Nahuštěný program si na Strýcové vybral svou daň a k zabandážovanému pravému stehnu dnes přibylo i pravé rameno. "Stalo se to v pátek při čtyřhře. Při podání ve druhém setu mě tam něco zabolelo, tak jsem to zatejpovala. Trochu to cítím," řekla česká hráčka na tiskové konferenci po dvouhře. S bolavým ramenem pak odehrála i finále čtyřhry, na příští týden se ale kvůli zranění odhlásila z turnaje v Eastbourne.

Do zápasu s Keysovou vstupovala Strýcová po dvou letošních prohrách s Američankou na antuce a ani na oblíbené trávě neuspěla. Razantně hrající jedenadvacetiletá Keysová přestřílela svěřenkyni Tomáše Krupy na vítězné údery výrazně poměrem 27:7 a po většinu utkání výborně podávala.

V první sadě přišla Strýcová o servis ve druhé hře a sama při podání soupeřky získala jen tři fiftýny. Na začátku druhé sady odvrátila Strýcová v první hře čtyři brejkboly a pak měla poprvé šanci získat podání Keysové. Postupně se dostala ke třem brejkbolů, ale při jednom dopadl prohoz těsně vedle, pak si Američanka pomohla servisem a při dalším skončil return Strýcové na pásce.

Poslední šanci ke zvratu si vypracovala za stavu 4:3, ale Keysová ukázala svoji sílu a při brejkbolu nedala české hráčce razantními údery šanci. Sebevědomá Američanka poté zápas ukončila ziskem deseti míčů v řadě. Vybojovala tak druhý titul v kariéře, přičemž i ten první oslavila na trávě - v roce 2014 v Eastbourne.

Strýcová by se měla v žebříčku posunout z třicátého na 26. místo světa a Keysová bude světovou desítkou.

Mayer porazil Zvereva a má druhý titul v kariéře

Souboj dvou domácích tenistů ve finále turnaje v německém Halle vyhrál Florian Mayer. Alexandera Zvereva porazil v souboji dvou nenasazených hráčů 6:2, 5:7 a 6:3 a získal druhý titul na okruhu ATP v kariéře, kterého se dočkal téměř pět let po tom premiérovém.

Devatenáctiletý talent Zverev v sobotu v semifinále vyřadil turnajovou jedničku Švýcara Rogera Federera, nepodařilo se mu ale udělat poslední krok k titulu. Stejně dopadl zatím ve svém jediném dosavadním finále před měsícem v Nice, kde ho ve třech setech zdolal Rakušan Dominic Thiem.

Mayer se ve druhé sadě přiblížil k vítězství, když měl při podání soupeře dva mečboly, ale Zverev se vzepjal, podání udržel a nepříznivé skóre 4:5 otočil. V rozhodujícím setu byl ale dvaatřicetiletý Mayer, kterému patří po sérii zranění ve světovém žebříčku až 192. příčka, trpělivější, získal brejk na 4:2 a náskok už uhájil.

V pondělním vydání žebříčku se Mayer posune na 80. místo světového pořadí. Vyhrál druhé ze svých šesti finále, naposledy triumfoval před pěti lety v Bukurešti, předtím čtyřikrát prohrál.

Murray otočil finále s Raonicem

Brit Andy Murray otočil finále s Kanaďanem Milosem Raonicem a vybojoval rekordní pátý titul na turnaji v Londýně. Díky vítězství 6:7, 6:4 a 6:3 se stal nejúspěšnějším hráčem travnatého turnaje v britské metropoli, když se odpoutal od řady hráčů se čtyřmi triumfy.

Murray si letos zahrál už páté finále, poprvé však jeho soupeřem byl někdo jiný než první hráč světa Srb Novak Djokovič. Vítězně skončil závěrečný duel pro rodáka z Glasgow letos jen v květnu v Římě a ani dnes se zápas nevyvíjel příznivě. Murray ztratil první sadu v tie-breaku a ve druhé prohrával už 0:3.

Světová dvojka se však vrátila do utkání čistou hrou a dvěma brejky a druhý set získala. V rozhodující sadě byl Murray, který před turnajem v Queen's Clubu po dvou letech obnovil spolupráci s trenérem Ivanem Lendlem, od počátku napřed díky brejku v první hře.

Murray v Londýně vyhrál v každém lichém roce od roku 2009, tentokrát poprvé titul obhájil. Odpoutal se od čtyřnásobných vítězů, mezi které patří například Roy Emerson, Boris Becker, Lleyton Hewitt nebo Andy Roddick. V kariéře slaví už 37. titul na okruhu ATP.

Garciaová vyhrála na Mallorce třetí titul v kariéře

Francouzka Caroline Garciaová porazila ve finále turnaje na Mallorce Lotyšku Anastasiji Sevastovovou 6:3 a 6:4. Dvaadvacetiletá tenistka získala třetí titul v kariéře a druhý během posledního měsíce.

Garciaová dnes potvrdila, že má v poslední době výbornou formu. Od dubna vyhrála spolu s krajankou Kristinou Mladenovicovou čtyři turnaje ve čtyřhře včetně French Open. Proložila je i singlovým vítězstvím na antuce před měsícem ve Štrasburku, kde ukončila dvouleté čekání na druhý turnajový triumf.

Šestadvacetiletá Sevastovová si zahrála své druhé finále v kariéře, první od května 2010, kdy vyhrála v Portugalském Estorilu.

Birmingham (tráva, dotace 846 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Keysová (7-USA) - Strýcová (ČR) 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
Karolína Plíšková, Strýcová (ČR) - Kingová, Kudrjavcevová (USA/Rus.) 6:3, 7:6 (7:1).
Halle (tráva, dotace 1 826 275 eur):
Dvouhra - finále:
Mayer - A. Zverev (oba Něm.) 6:2, 5:7, 6:3
Čtyřhra - finále:
Klaasen, Ram (3-JAR/USA) - Kubot, Peya (2-Pol./Rak.) 7:6 (7:5), 6:2
Palma de Mallorca (tráva, dotace 250 000 eur):
Dvouhra - finále:
Garciaová (6-Fr.) - Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Dabrowská, Martínezová (4-Kan./Šp.) - Friedsamová, Sigemundová (Něm.) 6:4, 6:2
Londýn (tráva, dotace 1 928 610 eur):
Dvouhra - finále:
Murray (1-Brit.) - Raonic (3-Kan.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále:
Herbert, Mahut (1-Fr.) - Guccione, Sá (Austr./Braz.) 6:3, 7:6 (7:5)
Eastbourne (tráva, dotace 776 878 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Wozniacká (Dán.) - Cornetová (Fr.) 6:1, 6:3
Babosová (Maď.) - Giorgiová (It.) 6:4, 7:6 (7:3)
Mladenovicová (Fr.) - Wickmayerová (Belg.) 7:6 (8:6), 6:4
Ostapenková (Lot.) - Kasatkinová (Rus.) 4:6, 6:2, 6:3
Nottingham (tráva, dotace 704 805 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Donskoj (Rus.) - Kudla (USA) 6:4, 6:4
Mannarino (Fr.) - Fritz (USA) 6:3, 6:2
Evans - Broady (oba Brit.) 3:6, 6:2, 7:6 (8:6)

Reklama

  Bejlek - Kalinská probíhá
20240426T16 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková probíhá
20240426T16 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová