Hlavní obsah

Pohádková senzace ve Wimbledonu. Totální outsider rozjásal Brity, teď vyzve Federera

Hned první den grandslamového Wimbledonu nabídl doslova pohádkový příběh. Britský tenista Marcus Willis, až 772. hráč světového žebříčku, vybojoval životní výhru v prvním kole proti Litevci Ricardasu Berankisovi 6:3, 6:3, 6:4 a v dalším utkání vyzve jednoho z nejlepších hráčů všech dob Rogera Federera. O něčem takovém si za celou kariéru neodvážil ani snít.

Foto: Paul Childs, Reuters

Brit Marcus Willis v obejtí svých nejbližších po senzační výhře ve Wimbledonu.

Článek

Senzaci na kurtu číslo sedmnáct symbolicky korunoval polibek vítězi od přítelkyně Jennifer Bateové, zubařky, která 25letého partnera na začátku sezóny přemluvila, aby s tenisem ještě nekončil.

Willis je prakticky neznámým hráčem i pro britské fanoušky. Místo v předkvalifikaci Wimbledonu získal jen díky tomu, že se jeden z účastníků odhlásil. Odtud ale začal pouť za účastí v nejslavnějším turnaji.

Letos přitom na prize money vydělal pouhých 269 liber, životní náklady podle svých slov zvládá jen za pomoci kreditních karet a podle britských médií stále žije u rodičů. Přivydělával si jako kouč a ligový hráč v Německu a ve Francii.

S kariérou už chtěl seknout a začít pracovat jako trenér v USA. Teď už má každopádně jistých minimálně 50 tisíc liber, cca 1,7 miliónu korun. „Je to neskutečné. Celý tenhle příběh," rozplýval se po životním vítězství.

Teď na Federera

Nyní ho čeká další odměna v podobě duelu s fenomenálním Federerem. „Jeho příběh je přesně to, co náš sport občas potřebuje," řekl o svém příštím soupeři sedminásobný wimbledonský šampión.

„O něčem takovém jsem snil, když jsem byl mladší. Půjdu na kurt a zkusím vyhrát. Asi se to nepovede, ale dám do toho všechno jako v předchozích sedmi zápasech," sliboval Willis.

S gratulací přispěchala i světová dvojka Andy Murray. „Marcus Willis, to je paráda," napsal Murray na svém twitterovém účtu.

„Nádherná story pro britský tenis. Skvělá práce. Sny se někdy mění ve skutečnost," dodal jeden ze spolufavoritů Wimbledonu.

Reklama