Hlavní obsah

Berdych - Zverev 6:3, 6:4, 4:6, 6:1Berdych zdolal Němce a o čtvrtfinále si zahraje s Veselým. Makarovová po Kvitové vyřadila další Češku

Londýn
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych zdolal na letošním Wimbledonu další překážku. V nedělním zápase třetího kola si poradil s devatenáctiletým německým talentem Alexandrem Zverevem 6:3, 6:4, 4:6, 6:1 a v boji o účast ve čtvrtfinále se střetne s krajanem Jiřím Veselým, jenž si zahraje osmifinále na grandslamovém turnaji poprvé v kariéře. Třetí kolo se naopak stalo konečnou pro Barboru Strýcovou, která prohrála s přemožitelkou Petry Kvitové Ruskou Jekatěrinou Makarovovou 4:6 a 2:6.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych slaví vítězství nad Alexandrem Zverevem a postup do osmifinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Berdych se dostal na hlavní dvorec v All England Clubu po třech letech a ukázal se ve skvělém světle. V utkání dlouhém dvě hodiny a čtyřicet minut nastřílel 44 vítězných úderů a třináct es. "Odehrál jsem výborný zápas," pochválil se.

Ve Wimbledonu se hrálo počtvrté v historii i o první neděli a Berdycha potěšilo, že měl šanci nastoupit a ještě k tomu na centrálním dvorci. "Mám rád tradice a tohle je výjimečné, proto jsem byl rád, že jsem na centrkurtu," řekl.

Duel se Zverevem měl finalista turnaje z roku 2010 dva sety pod kontrolou. Hrál razantně, dobře se pohyboval a byl jistý na podání. V každé sadě využil jedinou šanci k brejku, kterou si vypracoval, a zdálo se, že míří za třísetovým postupem.

Devatenáctiletý mladík Zverev ale ještě zápas zdramatizoval. Ve třetí sadě prorazil podání českého hráče a udělal radost fanouškům, kteří většinou fandí slabšímu. Berdych už třetí set nezachránil, ale nenechal Zvereva více nadechnout - od stavu 0:1 ve čtvrté sadě získal šest her v řadě a zápas ukončil. "Hrál jsem s ním letos už dvakrát, teď jsem něco změnil a podařilo se mi eliminovat jeho zbraně," řekl Berdych.

"Jsem spokojený, jak jsem zápas zvládl, protože Saša je výborný hráč, možná příští grandslamový vítěz a odehrál jsem to opravdu dobře," liboval si Berdych.

Veselý je poprvé v kariéře v osmifinále grandslamu

Rodák z Valašského Meziříčí narazí v pondělním osmifinále na krajana Veselého, jenž ve třetím kole porazil Portugalce Joaa Sousu 6:2, 6:2, 7:5 a poprvé postoupil do grandslamového osmifinále.

"Cítím se tady skvěle, hraju velmi dobře a jsem silný. Jen jednou jsem si v turnaji ztratil servis a doufám, že to tak bude pokračovat," řekl Veselý.

Dvaadvacetiletý Veselý v Londýně nečekaně vyřadil ve 2. kole osmého nasazeného Dominica Thiema z Rakouska a proti Souzovi svoji pohodu potvrdil. V utkání s 31. hráčem světa dominoval prvním dvěma setům a ve třetím zvládl lépe koncovku. "Hrál jsem agresivně a sebevědomě, což mi dodal předešlý zápas," řekl.

Byl rád, že dokázal po výhře nad Thiemem zkrotit emoce a vyhrát i další zápas, což se mu třeba letos po výhře nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem v Monte Carlu nepovedlo. "Měl jsem tady dva dny na to oklepat se z výhry nad Thiemem. Snažil jsem se dostat do hlavy, že nemám zase co ztratit, na druhou stranu jsem cítil, že šance je, zvlášť na trávě, kde Sousa nemá žádné mimořádné výsledky," uvedl.

Veselý do utkání výborně vstoupil, byl trpělivější i přesnější a rychle vedl 4:0. "To bylo hodně důležité, protože jsem se uklidnil a hrál v klidu," řekl Veselý. Opět se mohl spolehnout na servis a soupeři povolil v utkání jen jeden brejkbol, který odvrátil esem. A dalším esem, svým dvanáctým v utkání, Veselý i zápas ukončil. "Podání bylo klíčové. Užíval jsem si to a dopadlo to nejlépe, jak mohlo," těšilo Veselého.

Poprvé se tak může nazvat osmifinalistou Wimbledonu. "Kdyby mi to někdo řekl před turnajem, asi se tomu zasměju," řekl Veselý a dodal: "Mám z toho neskutečnou radost, ale snažím se pořád kontrolovat, neřešit, v jaké fázi turnaje jsem. Teď si půjdu zápas užít, proti Tomášovi nemám znovu absolutně co ztratit. Můžu si to jenom vyzkoušet a dát do zápasu maximum. Už teď je to velmi povedený turnaj."

Veselý: Berdych byl můj hrdina

S třicetiletým Berdychem se Veselý na okruhu ATP střetl jen loni v čínském Šen-čenu a Berdych tam potvrdil bez problémů roli české jedničky. Dobře se ale znají z Davisova poháru a z prostějovského klubu.

"Berdych byl můj hrdina, když jsem byl malý. Na zápas se těším. Budu zase outsider, on musí vyhrát. Ale kdo ví? Nechám tam všechno," uzavřel Veselý.

Strýcová vypadla s Makarovovou

V sobotu zastavila Petru Kvitovou, o den později pak vyřadila další Češku. Ruska Makarovová v neděli povolila Strýcové jen šest her. Za hodinu a půl slavila postup do osmifinále po vítězství 6:4 a 6:2.

Z českých tenistek letos do osmifinále v All England Clubu pronikla jen Lucie Šafářová, která bude v pondělí hrát s Kazaškou Jaroslavou Švedovovou.

"Paradoxně jsem hrála líp než v minulých zápasech. Cítila jsem se celkem fajn, akorát mi selhal servis. Podávala jsem šíleně," řekla Strýcová. "Každý bod jsem si musela těžce vybojovávat. Nepomohla jsem si v žádném gamu, což je proti takové soupeřce rozhodující. Ona byla lepší, ale nebyla neporazitelná."

Ve Wimbledonu se počtvrté v historii hraje kvůli zdržení o první neděli, ale Strýcová na tento den nebude vzpomínat nejlépe. V prvním setu třikrát v řadě získala podání levou rukou hrající Makarovové, ale pokaždé vzápětí o svůj servis přišla. "Vedla jsem 3:2 a 40:15, jenže jsem v tom gamu nezahrála nic navíc. To bylo špatně. Kdybych šla na síť, nebo něco vymyslela, mohlo se to vyvíjet jinak," uvažovala.

Makarovová hrála agresivněji a tlačila se k lajnám. Strýcová se snažila bránit, hrály se relativně dlouhé výměny, ale častěji s lepším koncem pro Rusku. "Ona to hrozně žene. Těžko jsem se dostávala na síť. Hraje stereotypně, takže vím, kam ten balón půjde, ale nedokázala jsem vymyslet nic navíc," posteskla si Strýcová.

Začátek druhé sady rozhodl

Strýcová vypadala frustrovaně a párkrát naštvaně odpinkla míček od sběračů. Ve druhém setu prohrávala rychle 0:3 a její kouč Tomáš Krupa se v prázdném hledišti kurtu číslo 3 zamyšleně opíral s hlavou položenou na rukách o zábradlí. "Bylo zvláštní, že tam nikdo nebyl. Je to škoda. Asi nejsme zajímavé," pokrčila Češka rameny.

V poslední hře utkání se Strýcová špatně zorientovala při svém podání, "vzala" aut a nahrála Makarovové na vítězný volej. O dvě výměny později uklouzla při lobu soupeřky na síti a zápas prohrála.

Letos ale došla v turnaji o dvě kola dál než loni. "Kdyby mi to někdo nabídl před Wimbledonem, beru to všema deseti. Necítila jsem se úplně nejlíp. Nedá se říct, že bych byla spokojená, ale dvě vybojované výhry jsou dobré. Jen mě mrzí, že jsem nedošla dál, protože je to můj nejoblíbenější turnaj," řekla Strýcová.

Ve třetím kole letos vypadla i v Paříži a v Austrálii se dostala ještě dále. Takhle úspěšná ve dvouhře na grandslemech v jedné sezoně ještě nebyla. "Zatím to jde. Nechci vykřikovat, že mám na víc. Ale cítím, že bych mohla jít dál. Musel by se sejít los, forma, pohoda. To zatím nikde úplně neklaplo," dodala plzeňská rodačka.

Deblistky H+H utekly hrobníkovi z lopaty

Deblistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou si v All Enlgland Clubu zahrají s Venus a Serenou Williamsovými. S americkými sestrami na londýnské trávě prohrály finále olympiády před čtyřmi lety a nyní budou mít šanci na odvetu.

Turnajové šestky Hlaváčková s Hradeckou ale málem skončily už ve 2. kole. Češky v neděli porazily francouzsko-švýcarský pár Alizé Cornetová, Xenia Knollová 6:3, 6:7 a 7:5, přičemž v rozhodující sadě už česká dvojice prohrávala 1:5. Zápas mohly ukončit ve druhém setu, v kterém vedly 5:3, ale v koncovce nevyužily dva mečboly.

Hlaváčková s Hradeckou si s Williamsovými zahrály v roce 2012 v All England Clubu dvakrát - nejdříve jim podlehly ve finále Wimbledonu a pak v boji o olympijské zlato. Nyní se s pětinásobnými vítězkami Wimbledonu střetnou již ve 3. kole.

Češky přezdívané H+H porazily Serenu a Venus v semifinále US Open, které v roce 2013 vyhrály, a také na turnaji ve Stuttgartu. Dvakrát s americkými sestrami prohrály na pařížské antuce (2009, 2010) a jednou na Australian Open 2010.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (10-ČR) - Zverev (24-Něm.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:1
Veselý (ČR) - Sousa (31-Portug.) 6:2, 6:2, 7:5
Čtyřhra - 2. kolo:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Džazírí, Rosol (Tun./ČR) 6:3, 6:4
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Makarovová (Rus.) - Strýcová (24-ČR) 6:4, 6:2
Čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Cornetová, Knollová (Fr./Švýc.) 6:3, 6:7 (2:7), 7:5
Gavrilovová, Kasatkinová (Austr./Rus.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) 6:2, 0:6, 7:5
Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Putincevová, Rybáriková (Kaz./SR) 6:1, 6:4
Grönefeldová, Peschkeová (Něm./ČR) - Bertensová, Larssonová (16-Niz./Švéd.) 6:4, 6:1
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Kubot, Hlaváčková (6-Pol./ČR) - Sá, Krejčíková (Braz./ČR) 6:3, 3:6, 6:1
Další nedělní výsledky Wimbledonu najdete zde.
Postoupí do čtvrtfinále Wimbledonu Tomáš Berdych, nebo Jiří Veselý?
Tomáš Berdych
76,6 %
Jiří Veselý
23,4 %
Celkem hlasovalo 12645 čtenářů.

Reklama