Hlavní obsah

Raonic - Murray 4:6, 6:7, 6:7Murray po třech letech znovu ovládl Wimbledon a na lavičce se rozplakal

Londýn
Aktualizováno

Britský tenista Andy Murray po třech letech opět za pomoci české legendy Ivana Lendla opanoval Wimbledon a slaví svůj třetí grandslamový titul ve dvouhře v kariéře. Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha porazil ve finále na dvorcích All England Clubu Kanaďana Milose Raonice 6:4 a dvakrát 7:6.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Andy Murray s trofejí pro vítěze Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Vedle dvou vítězství z Wimbledonu dokázal Murray vyhrát i US Open 2012. Třemi triumfy z turnajů velké čtyřky se vyrovnal mimo jiné Janu Kodešovi.

"Tohle je pro mě každý rok nejdůležitější turnaj. Zažil jsem tady nádherné chvíle i těžké časy, ale dnes jsem hrál opravdu dobře," řekl Murray při přebírání trofeje.

Brit v duelu o titul dominoval díky skvělému pohybu, téměř bezchybné hře a famóznímu returnu. Podání na něj létalo rychlostí až 230 km/h, přesto povolil Raonicovi jen osm es, přičemž před finále měl Kanaďan průměr 25 nechytatelných servisů na zápas.

Lendl v hráčské loži tradičně nehnul brvou

V prvním setu dokázal Murray prorazit soupeřovo podání v sedmé hře a jelikož byl sám na podání neohrožen, měl sadu v kapse. Ve druhé měl Murray čtyři brejkboly, ale ani jeden nevyužil a rozhodl tie-break poměrem 7:3. "Yes!" zakřičel si se zaťatou pěstí a hlediště centrkurtu bouřilo.

Až ve třetím setu přišla Raonicova šance. Za stavu 2:2 měl své první a poslední dva brejkboly v utkání, ale Murray ukázal svoji sílu. Podání udržel a znovu rozhodl ve zkrácené hře. V té rychle vedl 5:0 a mířil za triumfem. Přesto jeho kouč Lendl tradičně seděl v hráčské lóži bez hnutí brvy. Murray nakonec proměnil druhý mečbol a po své čtyřicátém vyhraném utkání v sezóně se na lavičce rozplakal.

Britský tenista hrál jedenácté grandslamové finále v kariéře, zatímco šestý nasazený Raonic se v něm ocitl poprvé. "Doufám, že to brzy zažiju znovu," řekl pětadvacetiletý Kanaďan.

Wimbledon 2016 (tráva, dotace 28,1 miliónu liber)
Finále dvouhry mužů:
Murray (2-Brit.) - Raonic (6-Kan.) 6:4, 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)
Finále smíšené čtyřhry:
Kontinen, Watsonová (Fin./Brit.) - Farah, Grönefeldová (15-Kol./Něm.) 7:6 (7:5), 6:4
Finále dvouhry juniorů:
Shapovalov (5-Kan.) - De Minaur (7-Austr.) 4:6, 6:1, 6:3
Finále čtyřhry juniorů:
Raisma, Tsitsipas (2-Est./Řec.) - Auger-Aliassime, Shapovalov (1-Kan.) 4:6, 6:4, 6:2.
Finále čtyřhry juniorek:
Arconadaová, Liuová (4-USA) - Bolkvadzeová, McNallyová (Gruz./USA) 6:2, 6:3

Reklama

Související témata: