Hlavní obsah

Rosol vyzve na úvod čtvrtfinále DC s Francií Tsongu

Třinec

Tenista Lukáš Rosol rozehraje duelem se světovou desítkou Jo-Wilfriedem Tsongou čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii. V Třinci se v pátek začne ve 14:00 a po nich nastoupí Jiří Veselý a Lucas Pouille. O pořadí zápasů rozhodl čtvrteční los na ochozu hokejové Werk Arény, v které se hraje.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

První zápas odehraje Lukáš Rosol (vpravo) s Jo-Wilfriedem Tsongou.

Článek

Z české sestavy se omluvil osmý hráč světa Tomáš Berdych. "Bude chybět, ale jeho rozhodnutí respektuji," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. "Francouzi jsou teď mírnými favority, ale jsme doma a budeme se chtít vytáhnout," uvedl Veselý.

Rosol, který získal v 1. kole v Německu rozhodující bod v závěrečné dvouhře, má s Tsongou bilanci 1:3. Předloni s ním prohrál v semifinále Davisova poháru hraném na Roland Garros a loni francouzskou jedničku zdolal na turnaji ve Vídni.

"Je to skvělý hráč, stabilně v desítce a já nemám co ztratit. Naposledy jsem vyhrál a to mi ukázalo, že můžu takového hráče porazit. A když budu hrát dobře, tak můžu vyhrát. Bude to o pár šancích za set i za zápas," uvažoval Rosol.

Veselý nad Pouillem zatím vždy vyhrál

Dvaadvacetiletý Veselý nad o rok mladším Pouillem zatím vždy vyhrál. Dvakrát ho zdolal v juniorech, jednou na bratislavském challengeru a naposledy loni v kvalifikaci v Aucklandu, kde nakonec český hráč získal svůj první titul ATP.

Aktuálně je na tom ale žebříčkově lépe Francouz, který je po čtvrtfinále Wimbledonu na 21. místě. "Posunuli jsme se. Progres jsme udělali oba. On udělal za poslední dobu větší skok, ale je to Davis Cup a budou pracovat určitě velké nervy. Pro něj je to premiéra, takže se pokusím vytěžit maximum," plánoval Veselý, který je podruhé českou daviscupovou jedničkou. Loni si premiéru odbyl v baráži v Indii.

Do sobotní čtyřhry Navrátil nahlásil zkušeného Radka Štěpánka s Adamem Pavláskem a oba v sobotu i nastoupí. Proti nim se postaví nejlepší deblisté současnosti a vítězové Wimbledonu Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert.

Nedělní program by měli v hale pro pět tisíc fanoušků zahájit jedničky Veselý s Tsongou a podle vývoje utkání zápas uzavřou Rosol s Pouillem.

Do Třince přijel i Gilles Simon, ale kapitán Francie Yannick Noah ho do sestavy dodatečně nezařadil. Zatímco Česku chybí Berdych, soupeř postrádá Richarda Gasqueta a Gaëla Monfilse. "I bez nich máme silný tým," řekl Noah.

"Francie může klidně postavit dva silné týmy, takže to nebude vůbec snadné. My chceme využít pomoci fanoušků," řekl Rosol. Česko má s Francií negativní bilanci 7:8 a od roku 1980 každý z týmů třikrát proměnil domácí prostředí ve vítězství.

V dosud posledním vzájemném utkání v předloňském semifinále na Roland Garros domácí po výhře 4:1 překazili Čechům útok na třetí triumf v řadě. Vítěz z Třince narazí v zářijovém semifinále na postupujícího z duelu Američanů s Chorvaty.

Čtvrtfinále Davisova poháru ČR - Francie (Třinec, tvrdý povrch):
Pátek (14:00):
Rosol (78. dvouhra ATP) - Tsonga (10.)
Veselý (50.) - Pouille (21.)
Sobota (12:00):
Štěpánek, Pavlásek - Mahut, Herbert
Neděle (13:00):
Veselý - Tsonga
Rosol - Pouille
Postoupí čeští tenisté přes Francii do semifinále Davisova poháru?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
Celkem hlasovalo 2548 čtenářů.

Reklama

Související témata: