Hlavní obsah

Navrátil: Veselý předvedl noc a den, Rosol hrál skvěle. K úspěchu potřebujeme Berdycha

Marek BurkertSport.czPrávo

Ukázalo se to zase. Proti silnému soupeři, jako je Francie, potřebují čeští tenisté pomoc Tomáše Berdycha. I když se Lukáš Rosol v třineckém daviscupovém čtvrtfinále překonával proti Jo-Wilfriedu Tsongovi, i když český pár statečně vzdoroval momentálně nejlepšímu světovému deblu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lukáš Rosol (vpravo) předvedl proti Francii výborné výkony. Scházel ale Tomáš Berdych, ví Jaroslav Navrátil (vlevo).

Článek

„Lukáš odehrál vynikající Davis Cup, stejně jako posledně v Německu. Jirka Veselý předvedl noc a den a Radek Štěpánek je nenahraditelný v tom, jak pomáhá těm mladším, a k tomu je to pořád nejlepší hráč deblu u nás. Když ale chceme uspět, tak potřebujeme, aby se vrátil Berdych," nevidí v nejbližší době jinou možnost kapitán Jaroslav Navrátil.

„Je to hráč první desítky, a když máte takového za sebou, můžete hrát víc uvolněně. Když budeme hrát v tom složení jako v Třinci, tak se můžeme zachraňovat, skončit v baráži... A čekat než se Jirka a Adam Pavlásek zlepší natolik, že to potáhnou spolu."

Berdychovi ale bude letos už 31 let, je otázkou, jak dlouho ještě vydrží na vrcholu. Rok, dva? „Stoprocentně věřím, že to ještě nějakou dobu zvládne. Teď dokázal, že má na to, aby zase odehrál semifinále na grandslamu. Pracuje dobře, nevím, jestli bude řešit otázku kouče, ale to si musí vyhodnotit on sám, je za svůj tým zodpovědný."

Davis Cup doplácí na odebrané body

Co ale Navrátila jako kapitána trápí, je nejistota ohledně Berdychových startů. Bude hrát, nebude?

„Sám se musí rozhodnout, jestli chce nastoupit. To by se mělo vědět dopředu. S Radkem vyhráli Davis Cup dvakrát a každý může ztratit motivaci. Nejpodstatnější ale je, že Davis Cup ztrácí na zajímavosti tím, že sebrali klukům body do žebříčku. Na co je teď táhnout? Že budou hrát tři dny, budou zbití a pak pojedou hrát další týden turnaj?" ptal se Navrátil.

Pro nejlepší světové hráče je Davis Cup zpravidla nejzajímavější, dokud ho nevyhrají. Od chvíle, kdy Švýcaři získali trofej v roce 2014, nastoupili za ně Federer s Wawrinkou už jen v loňské baráži s Nizozemskem.

Silná francouzská generace naopak na svůj daviscupový úspěch čeká. Tsonga, Gasquet nebo Monfils mají letos jedinečnou šanci. Klíčem bude semifinále v Chorvatsku, finále proti Britům, či Argentincům by Francie hrála doma.

Češi zatím budou doufat, že jim Berdych pomůže odvrátit baráž v zápase prvního kola 2017.

Vyhrají Francouzi v letošním roce Davisův pohár?
Ano
26,1 %
Ne
73,9 %
Celkem hlasovalo 3731 čtenářů.

Reklama