Hlavní obsah

Hajzle. Zabiju tě! vyhrožují slovenské tenisové hvězdě. Má vůbec smysl reprezentovat?

Umag/Bratislava

Z hrdiny se stal rychle padouchem, a rozhodně si to nechce nechat líbit. Nejlepší současný slovenský tenista Martin Kližan o víkendu sklízel chválu za zisk titulu na turnaji v Hamburku. Ve čtvrtek ale prohrál v prvním kole v Umagu s o téměř sto příček žebříčkově hůře postaveným krajanem Andrejem Martinem 6:3, 5:7 a 2:6. Pro část slovenských sázkařů, kteří vsadili na jasného favorita, šlo evidentně o vypuštěný zápas a Kližanovi začali kvůli své finanční ztrátě vyhrožovat.

Foto: Daniel Bockwoldt, ČTK/AP

Slovák Martin Kližan při vítězném tažení v Hamburku.

Článek

Když slovenský reprezentant po porážce přišel na hotel a zkontroloval si svoji facebookovou stránku, nevěřil svým očím. Nenávistné reakce ho dokonce přiměly k zamyšlení nad smyslem reprezentace.

„Je 1:28 ráno. Právě jsem přišel na pokoj po zápase trvajícím 2 hodiny a 26 minut, který jsem prohrál. Hodina pauza a potom další zápas čtyřhry trvající 1:31 h. Pro někoho něco nemožného, pro mě normální pracovní den," rozepsal se Kližan.

„Po čtyřech měsících frustrace a bolesti, jsem se opět dostal na kurty a začal jsem znovu makat. Vyhrál jsem obrovský turnaj v Hamburku, po kterém jsem byl pro každého hrdina, el fantastico. Ale klidně jsem mohl prohrát už v prvním kole a už bych byl hanba národa. Dnes jsem prohrál zápas kvůli naprostému vyčerpání z minulého týdne. Včera jsem hrál do pozdního večera čtyřhru a po zápase na mě čekalo 150 'krásných' překvapení, když jsem se podíval na svoji fan page," stěžoval si ve svém dlouhém příspěvku na facebooku.

Dobiju tě a okradu

V něm také uvádí konkrétní vzkazy, které ho rozčílily. „Zabiju tě, až tě uvidím! Zabiju tvoji rodinu, mamku, otce a všechny. Když tě potkám, dobiju tě a okradu, abys vrátil, co jsem na tobě prohrál! Jsi hajzl, který si takto vydělává, že tipuje a prodává své zápasy."

Kližan se hájí tím, že jde pouze o jeho zápas a nikoho jiného a z porážky se nemusí nikomu zodpovídat. Sám sebe se tak ptá, proč vlastně reprezentovat. Koho?

„Naši vládu? Nebo náš olympijský svaz, který ožije jen jednou za čtyři roky? Nebo náš tenisový svaz? Nebo náš slovenský lid, který se po každé výhře bije v prsa, a všichni jsou pyšní na to, že jsou Slováci, a když se náhodou něco nepovede, tak reaguje tím, že hanlivě, urážlivě, vulgárně ukazuje na člověka, který prohrál?" ptal se tenista.

I médiím vyčítá, že každý neúspěch hned popisují jako potupu a hanbu. „Někdy se zamýšlím, zda tuto krásnou zem, bohužel plnou těchto sraček, stojí za to reprezentovat. A věřte mi, že nejsem jediný sportovec, který to tak vidí," dodal Kližan.

V Umagu to pro něho nebyla letos ani zdaleka první porážka v prvním kole. Přes úvodní duel neprošel na okruhu ATP v této sezóně už poosmé. Mimo jiné i s (tehdy) hráči druhé stovky žebříčku Kylem Edmundem a Jordanem Thompsonem.

Reklama

Související témata: