Hlavní obsah

Sock - Čilič 6:4, 6:3, 6:3Bývalý šampión Čilič skončil na US Open ve třetím kole, Djokovičovi skrečoval soupeř

New York
Aktualizováno

Vítěz US Open z roku 2014 Marin Čilič skončil letos na newyorském grandslamovém turnaji už ve třetím kole. Sedmý nasazený chorvatský tenista prohrál s domácím Jackem Sockem 4:6, 3:6, 3:6. Naopak do osmifinále postoupila světová jednička Srb Novak Djokovič. Devětadvacetiletý hráč se na kurtu zdržel jen 35 minut, pro zranění mu vzdal jeho soupeř Rus Michail Južnyj. V ženském pavouku potvrdila roli favoritky v utkání proti domácí Catherine Bellisové druhá nasazená Němka Angelique Kerberová a po setech dvakrát 6:1 vyzve v dalším kole Petru Kvitovou.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Marin Čilič letos na US Open nečekaně brzy skončil.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý Čilič, jenž před dvěma týdny při generálce v Cincinnati zdolal ve finále olympijského vítěze Andyho Murrayho, dnes nedostal od soupeře žádnou šanci. Ve druhém setu si navíc nechal ošetřit stehenní sval a Sock za hodinu a tři čtvrtě proměnil první mečbol.

Třiadvacetiletý rodák z Nebrasky, jenž si postupem do osmifinále vylepšil newyorské maximum, se v dalším kole utká s devátým nasazeným Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

Na kurtu se naopak příliš dlouho nezdržel Srb Novak Djokovič. Světové jedničce vzdal po pětatřiceti minutách hry za stavu 4:2 Rus Michail Južnyj. Podobná situace nastala i o kolo dříve už českého tenisty Jiřího Veselého, který proti Djokovičovi kvůli zraněnému předloktí nenastoupil vůbec.

Rodák z Bělehradu odehrál celé utkání na letošním US Open pouze v prvním kole, kdy přehrál ve čtyřech setech Poláka Janowicze. Nyní ho čeká Brit Kyle Edmund, jenž nečekaně vyřadil Američana Johna Isnera a oplatil mu tak porážku z květnového French Open.

V ženském pavouku bez problémů postoupila do 4. kola Němka Angelique Kerberová. Vítězka Australian Open a finalistka Wimbledonu přehrála za necelou hodinu sedmnáctiletou domácí hráčku Catherine Bellisovou dvakrát 6:1 a v osmifinále vyzve nasazená dvojka Petru Kvitovou.

Mladá Američanka postoupila do třetího kola z kvalifikace a i přes hladkou prohru byl pro ni zápas na hlavním kurtu Arthura Ashe velkým zážitkem. "Hrát tady je moje zatím největší tenisová zkušenost. Ona (Kerberová) je nejlepší tenistka, hned po Sereně, a jednou bych chtěla hrát jako ona," řekla Bellisová. Její hru ocenila i vítězka: "Blahopřeji Cici, hrála tady velký turnaj a určitě má před sebou skvělou budoucnost."

Kvitová má s Kerberovou vyrovnanou bilanci, obě mají na kontě po čtyřech výhrách. Letos se utkaly jen na antuce ve Stuttgartu a Němka vyhrála ve třech setech. Prožívá skvělou sezonu, triumfovala na Australian Open, ve Wimbledonu byla ve finále a z Ria de Janeiro si přivezla olympijské stříbro. V generálce na US Open v Cincinnati ji však ve finále porazila Karolína Plíšková.

Ani Španěl Rafael Nadal neztratil v New Yorku ještě ani set, do osmifinále prošel po hladké výhře 6:1, 6:4, 6:2 nad Andrejem Kuzněcovem z Ruska. Mezi šestnácti nejlepšími tenisty je na US Open poprvé od zisku titulu v roce 2013. V boji o čtvrtfinále se turnajová čtyřka utká s Francouzem Lucasem Pouillem.

Narůstající formu a pohodu po zranění zápěstí doložil Nadal v závěru zápasu s Kuzněcovem úderem mezi nohama zády k soupeři, kterým nadchl publikum. Kuzněcova jím přeloboval, výměnu vyhrál a vypracoval si čtvrtý mečbol, který pak proměnil.

"Hrál jsem dneska opravdu dobře. Zvlášť v prvním setu, to byla vysoká úroveň," pochvaloval si Nadal, který před olympijskými hrami dva a půl měsíce pauzíroval a přišel i o Wimbledon. "Jsem rád, že zase můžu hrát na Tour. Každý den mě to zápěstí bolí méně. Cítím to, ale moji hru to nelimituje," řekl.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 46 303 400 dolarů):
Muži, dvouhra, 3. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Južnyj (Rus.) 4:2 skreč
Sock (26-USA) - Čilič (7-Chorv.) 6:4, 6:3, 6:3
Tsonga (9-Fr.) - Anderson (23-JAR) 6:3, 6:4, 7:6 (7:4)
Monfils (10-Fr.) - Almagro (Šp.) 6:4, 6:2, 6:4
Baghdatis (Kypr) - R. Harrison (USA) 6:3, 7:6 (7:4), 1:6, 6:1.
Pouille (32-Fr.) - Bautista (15-Šp.) 3:6, 7:5, 2:6, 7:5, 6:1.
Edmund (Ang.) - Isner (20-USA) 6:4, 3:6, 6:2, 7:6 (7:5).
Nadal (4-Šp.) - Kuzněcov (Rus.) 6:1, 6:4, 6:2.
Ženy - dvouhra, 3. kolo:
Vinciová (7-It.) - Witthöftová (Něm.) 6:0, 5:7, 6:3
Keysová (8-USA) - Osakaová (Jap.) 7:5, 4:6, 7:6 (7:3)
Curenková (Ukr.) - Cibulková (12-SR) 3:6, 6:3, 6:4
Kontaová (13-Brit.) - Bencicová (24-Švýc.) 6:2, 6:1
Wozniacká (Dán.) - Niculescuová (Rum.) 6:3, 6:1
Sevastovová (Lot.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:4, 6:1.
Kerberová (2-Něm.) - Bellisová (USA) 6:1, 6:1.
Výsledky českých tenistů najdete zde

Reklama