Hlavní obsah

Šafářová válí v deblu. Na US Open bude bojovat o titul!

Aktualizováno

Tenistky Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová postoupily poprvé v kariéře do finále US Open. Česko-americká dvojice porazila ve čtvrtečním úvodním semifinále Rusky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou 6:2, 7:6.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Lucie Šafářová (vpředu) si s deblovou parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou zahrají na US Open finále.

Článek

O třetí společný grandslamový titul po loňských triumfech na Australian Open a French Open si zahrají s nejvýše nasazenými Caroline Garciaovou a Kristinou Mladenovicovou. Francouzky porazily švýcarsko-americký pár Martina Hingisová, Coco Vandewegheová 6:3, 6:4. Hingisová, která vloni triumfovala ve dvojici s Indkou Saniou Mirzaovou, tak titul neobhájí.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou získaly úvodní set nad předloňskými šampiónkami US Open za necelou půlhodinu. Hladký průběh se na chvilku zasekl v úvodu druhé sady, kdy Američanka neudržela podání, vzápětí ale při servisu Vesninové získaly brejk zpět. Vyrovnanou partii pak musela rozhodnout až zkrácená hra, v níž česko-americká dvojice vyhrála 7:4.

"Je to úžasné a vidíte, jak je to pro nás mimořádné, až z toho skáčeme nadšením. Hrály jsem agresivně, dobře se doplňovaly a klapalo nám to," řekla Šafářová v rozhovoru na kurtu po tradičním selfie s realizačním týmem.

Ve finále proti Francouzkám

Po horším úvodu roku, kdy měly obě různé zdravotní problémy, se Šafářová s Mattekovou-Sandsovou znovu dostávají do ráže. "Jsme zdravější, proto se nám daří. Dnes jsme hrály proti skvělému páru, zlatým olympijským medailistkám z Ria, které oplývaly sebevědomím, o to je výhra cennější," dodala Američanka.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vloni v New Yorku nestartovaly kvůli zdravotním problémům české hráčky. Naposledy si finále US Open z českých tenistek zahrály Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou před třemi lety, kdy společně čtyřhru ovládly.

První nasazené Francouzky, které se spolu daly dohromady na začátku sezóny, mohou navázat na triumf z French Open. Obě hráčky měly navíc letos výrazný podíl na postupu fedcupového týmu do finále, v němž se Francie v listopadu utká s českými obhájkyněmi titulu. Domácí federace je ale kvůli jejich vystupování po nečekaném vyřazení v 1. kole olympijského turnaje v Riu z nominace předběžně vyřadila.

US Open (tvrdý povrch, dotace 46 303 400 dolarů):
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Matteková-Sandsová, Šafářová (12-USA/ČR) - Makarovová, Vesninová (5-Rus.) 6:2, 7:6 (7:4)
Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) - Hingisová, Vandewegheová (6-Švýc./USA) 6:3, 6:4
Páteční program US Open:
Kurt Arthura Ashe:
18:00 finále mixu: Vandewegheová, Ram (7-USA) - Siegemundová, Pavič (Něm./Chorv.)
21:00 semifinále dvouhry: Djokovič (1-Srb.) - Monfils (10-Fr.)
nejdříve ve 22:30 Wawrinka (3-Švýc.) - Nišikori (6-Jap.)
Získá deblový pár Šafářová, Matteková-Sandsová na letošním US Open titul ve čtyřhře?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
Celkem hlasovalo 9716 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner