Hlavní obsah

Ivaniševič nechápal, proč Berdych nevyhrál grandslam. Musí zlepšit servis a riskovat, radí

Praha

Po rozchodu s Marinem Čiličem si Goran Ivaniševič plánoval volno, dlouho ale bez trenérského angažmá nevydržel. V srpnu přijal nabídku vést Tomáše Berdycha a s českou tenisovou jedničkou má jasný plán - grandslamový titul.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Český tenista Tomáš Berdych (vlevo) se svým novým trenérem, wimbledonským vítězem z roku 2001, Goranem Ivaniševičem.

Článek

Berdych, který oslaví v sobotu jednatřicáté narozeniny, se šest let nepřetržitě drží ve světové desítce, ale na titul z turnajů velké čtyřky stále marně čeká.

"Hlavní cíl je pokusit se získat grandslamový titul," řekl bez okolků wimbledonský vítěz z roku 2001 Ivaniševič českým novinářům po tréninku s Berdychem v Praze na Spartě a podobnou větu během čtvrthodinového rozhovoru zopakoval několikrát.

Nedělat z tenisu vědu

Je mu jasné, že přišel jako tzv. superkouč, jehož cíl ani nemůže být jiný. Pětačtyřicetiletý rodák ze Splitu souhlasí s tvrzením, že je Berdych nejlepším tenistou bez grandslamového titulu. "Ano. A vždycky mě to překvapovalo. Jak to, že ho nemá? Jak je to možné s jeho údery a silou? Nemohl jsem to pochopit. Tak jsem tady a je to výzva. Snad to vyjde příští rok," uvedl bývalý král es.

Berdycha zná Ivaniševič dlouho. Ví, že už není nejmladší a potřebuje ze sebe na grandslamu dostat něco víc, aby mohl překonat "hráz" v podobě Djokoviče, Murrayho, Wawrinky, Federera, či Nadala a doputovat k úspěchu. Chorvatovou snahou je zjednodušit Berdychovu hru. "Tenis je úplně jednoduchý sport, jenže někteří se z něj snaží dělat velkou vědu. Pokud neprásknete do míče, udělá to za vás soupeř," řekl.

Berdych nemá výkyvy

Ivaniševič věří, že Berdych může uspět podobně jako Chorvat Čilič, kterého dovedl k vítězství na US Open 2014. "Jasně, je to možné. Tomáš nemá výkyvy. Neprohrává s těmi, s nimiž by neměl," řekl Ivaniševič. "Klíčem je, aby trochu vyšel ze své komfortní zóny. Je šťastný za postup do čtvrtfinále nebo semifinále grandslamu, ale mělo by ho to štvát. I prohra ve finále by vás měla štvát."

Důležitá je podle jeho slov sebedůvěra. "Z herního hlediska má všechno potřebné. Ale většina je v hlavě. Proto jsem tady. Povedlo se mi to s Marinem. Nezáleží na věku, je připravený. Příští rok to ukáže. Snad to zvládneme," uvedl Ivaniševič.

Otázkou je, jak ostříleného tenistu naučit nové věci. "Málokdo si myslel, že je to možné s Marinem. Já jsem pohodový člověk. Musím najít cestu a fakt tomu věřím. Technicky musí zlepšit servis, podávat lépe a hrát riskantněji, protože Djokovič chybu neudělá," řekl. Za příklad dal Švýcara Stana Wawrinku, který začal hrát odvážněji a už má tři grandslamy. "Možná bych byl radši, kdyby Tomáš pětkrát prohrál s někým, s kým by neměl, pokud by tím našel cestu, jak vyhrát velký turnaj," řekl.

Musí se naštvat na tenisák

Ivaniševič je impulzivní, míval horkou hlavu, zatímco Berdych je převážně bez emocí. Působí klidně. Tohle spojení by teoreticky mohlo fungovat. "Kdo ví, jestli by mu pomohlo, kdyby házel raketami tak jako já. Když mu slíbím, že to touhle cestou zvládne, slibuji vám, že mrskne raketou po každé výměně," smál se Ivaniševič. Plán má ale jiný. "Tomáš musí být víc naštvaný na míček, atakovat ho. Ne raketu nebo rozhodčího. Jak uvidí tenisák, musí se naštvat a fláknout do něj. To se mu budu snažit vštípit. A když mine, musí se naštvat ještě víc a říkat si, že příští ránu už trefí," řekl.

Podle Ivaniševiče má Berdych šanci na grandslamový vavřín na Australian Open či na US Open. "Ve Wimbledonu už byl ve finále. Ale vzhledem k jeho pohybu je nejvhodnější tvrdý povrch," uvedl bývalý druhý hráč světa, který nyní nepojede s Berdychem na turnaje do Asie, ale až poté do Vídně a Paříže.

Přípravu na další sezónu absolvují v rámci exhibiční ligy IPTL. Oba jsou ve stejném týmu, takže budou mít při zápasech v Asii čas trénovat. "A nový rok spolu začneme na Australian Open," řekl Ivaniševič. "Nejsem kouzelník, ale jenom tenisový trenér. Budeme potřebovat čas, aby do sebe vše zapadlo. Měsíc, dva nebo pět? To vám teď neřeknu, ale můžu Tomášovi slíbit, že pokud změní pár věcí a bude se jich držet při zápasech, má opravdovou šanci grandslam vyhrát," uvedl k příští sezoně.

Reklama