Hlavní obsah

Radwaňská - Kar. Plíšková 7:5, 6:3Plíškové se sen o semifinále rozplynul. Na Turnaji mistryň končí i Hradecká s Hlaváčkovou

jsv, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková si při své premiérové účasti na Turnaji mistryň semifinále nezahraje. Česká jednička prohrála s obhájkyní titulu Agnieszkou Radwaňskou z Polska i posedmé v kariéře, tentokrát 5:7, 3:6, a v Singapuru končí. V deblu se nedařilo ani páru Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká. Česká dvojice podlehla ve čtvrtfinále Ruskám Jekatěrině Makarovové a Jeleně Vesninové 2:6 a 5:7.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Karolína Plíšková se do semifinále Turnaje mistryň neprobojovala.

Článek
Fotogalerie

Plíšková k postupu potřebovala Radwaňskou v závěrečném duelu Bílé skupiny porazit. Se světovou trojkou dosud neuhrála ani jeden set, přesto do zápasu vstoupila velmi slibně.

Mohla se spolehnout na servis a při svých prvních třech servisech ztratila jen dva fiftýny. Ve výměnách hrála přesně i agresivně, tlačila se po returnu i k síti a po brejku vedla 3:2.

Za stavu 4:2 měla šanci znovu vzít Radwaňské podání, ale míč po jejím úderu skončil těsně vedle lajny, což potvrdilo jestřábí oko. Polka se zlepšila, tradičně skoro nekazila, k tomu dobře podávala a přidala dva skvělé vítězné returny. Tím z bekhendu do rohu vzala podání Plíškové na 4:4 a forhendovým ukončila první set.

Kouč Jiří Vaněk o pauze povzbuzoval, že přijde šance a zápas rozhodne třetí set. Po dalších dvou gamech a skóre 0:2, to tak nevypadalo, ale Plíšková se zvedla. Zkusila přitlačit, v následujících třech hrách ztratila jen jednu výměnu a vedla 3:2. Jenže si vzápětí neudržela podání a bylo srovnáno. Plíšková měla ještě brejkbol na 4:3, ale ve výměně neuspěla a koncovku setu i utkání měla pod kontrolou Radwaňská.

Jen těžko se dala najít v závěru ve tváři Plíškové víra v úspěch. Její zmar doložila osmá hra, v které přišla o servis po dvou smečích trefených do sítě.

Radwaňská narazí v semifinále na světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa. Druhou dvojici tvoří překvapivě Slovenka Dominika Cibulková a Ruska Světlana Kuzněcovová, která se kvalifikovala na poslední chvíli.

H+H Rusky ani na pátý pokus nezdolaly

Hlaváčková a Hradecká narazily na Makarovovou s Vesninovou popáté a ani tentokrát nedokázaly olympijské vítězky z Ria porazit. Hradecká ztratila v prvním setu obě svá podání a servis neudržela ani v druhé sadě za stavu 3:3. Pak se ale české tenistky vzchopily a čistou hrou při podání Makarovové vyrovnaly.

Za stavu 5:4 a 30:30 měl český pár šanci na setbol, ale Rusky mu ji vzaly, když Makarovová volejem na síti trefila Hradeckou do ramena. Hradecká následně znovu přišla o podání a Makarovová zápas po hodině a 23 minutách ukončila vítězným forhendem.

Rusky jdou na obhájkyně trofeje

V semifinále se Rusky utkají se Švýcarkou Martinou Hingisovou a Indkou Saniou Mirzaovou. Ty udělaly první krok k obhajobě deblového titulu na Turnaji mistryň vítězstvím nad tchajwanským párem Chan Yung-jan, Chan Hao-ching 7:6 a 7:5.

Hingisová s Mirzaovou se v srpnu kvůli sérii špatných výsledků rozešly, přestože v té době společně vedly žebříček ve čtyřhře. Pro Turnaj mistryň se opět daly dohromady, protože se na něj kvalifikovaly společně.

Na tchajwanské sestry narazily v Singapuru i loni, kdy je porazily 6:4, 6:2, tentokrát byl zápas mnohem dramatičtější. První set rozhodl až tie-break, který Hingisová s Mirzaovou vyhrály 12:10. Druhá sada přinesla hned pětkrát brejk, ten rozhodující přišel v jedenáctém gamu. Následně při podání švýcarské tenistky obhájkyně titulu čistou hrou zápas ukončily po téměř dvou hodinách.

Muguruzaová se rozloučila výhrou

Jistá semifinalistka Kuzněcovová podlehla ve svém posledním vystoupení v Bílé skupině Španělce Garbiňe Muguruzaové 6:3, 0:6 a 1:6. Letošní šampiónka French Open byla po předchozích dvou porážkách již bez šance na zopakování loňského postupu do semifinále, přesto našla v duelu s Kuzněcovovou síly k obratu a se Singapurem se rozloučila výhrou.

Ve druhém i třetím setu Rusce třikrát prolomila podání a po hodině a 36 minutách proměnila třetí mečbol.

Turnaj mistryň (tvrdý povrch, dotace 7 miliónů dolarů):
Dvouhra:
Bílá skupina:
Radwaňská (2-Pol.) - Karolína Plíšková (4-ČR) 7:5, 6:3
Muguruzaová (5-Šp.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 3:6, 6:0, 6:1
1.Kuzněcovová3215:42
2.Radwaňská3215:22
3.Plíšková3123:51
4.Muguruzaová3123:51
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Makarovová, Vesninová (4-Rus.) 2:6, 5:7
Hingisová, Mirzaová (2-Švýc./Indie) - Yung-Jan Chan, Hao-Ching Chan (6-Tchaj-wan) 7:6 (12:10), 7:5
Vídeň (tvrdý povrch, dotace 2 467 310 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (1-Brit.) - Isner (USA) 6:1, 6:3
Ferrer (5-Šp.) - Troicki (Srb.) 6:3, 3:6, 7:5
Tsonga (6-Fr.) - Ramos (Šp.) 6:2, 7:6 (7:5)
Karlovič (8-Chorv.) - Chačanov (Rus.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:3
Basilej (tvrdý povrch, dotace 2 151 985 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nišikori (3-Jap.) - Del Potro (Arg.) 7:5, 6:4
Müller (Luc.) - Delbonis (Arg.) 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:3)

Reklama

Související témata: