Hlavní obsah

Cibulková - Kuzněcovová 1:6, 7:6, 6:4Slovensko jásá! Cibulková vydřela postup do finále Masters, Šafářová si zahraje o titul v deblu

Aktualizováno

Dramatickou podívanou přineslo první semifinále v singlu. V něm se utkaly Slovenka Dominika Cibulková a Ruska Světlana Kuzněcovová. Šťastnější byla po dvou hodinách a dvaceti sedmi minutách sedmadvacetiletá rodačka z Bratislavy, která zvítězila 1:6, 7:6 a 6:4. Přičemž poslední míč rozhodla páska ve prospěch Cibulkové. Při své premiérové účasti na Turnaji mistryň ji čeká v neděli světová jednička Němka Angelique Kerberová, která ve druhém semifinále smetla Polku Agnieszku Radwaňskou 6:2 a 6:1. Českou účast bude mít finále deblu tenisového Turnaje mistryň. Lucie Šafářová společně s Američankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou porazily v semifinále francouzské nasazené jedničky Caroline Garciovou s Kristinou Mladenovičovou 6:3 a 7:5. O titul se utkají v neděli s Ruskami Makarovovou s Vesninovou, které porazily Hingisovou s Mirzaovou 3:6, 6:2 a 10:6.

Foto: Edgar Su, Reuters

Přešťastná Cibulková se ihned rozplakala.

Článek
Fotogalerie

Cibulková si přitom zajistila postup do semifinále až na poslední chvíli. Po dvou porážkách jí dala naději výhra nad Simonou Halepovou a definitivně ji pak na druhé místo v konečné tabulce Červené skupiny vytáhla Kerberová dvousetovým vítězstvím nad Madison Keysovou. Naopak Kuzněcovová měla semifinále jisté už před svým závěrečným utkáním ve skupině.

"V prvním setu mě sfoukla, ale dokázala jsem to změnit a vyhrála, protože jsem byla agresivnější. Je to sen a neuvěřitelné, že jsem ve finále," řekla Cibulková.

Zápas jako na houpačce

První set bezmála dvouapůlhodinového semifinálového zápasu naprosto ovládla jednatřicetiletá Ruska. Prohrála sice úvodní game, ale pak soupeřce třikrát prolomila podání a získala sedm her v řadě.

Bojovná slovenská tenistka, která naposledy Kuzněcovové podlehla v roce 2008 a dnes ji porazila pošesté za sebou, však v druhé sadě vyrovnala hru a třikrát se jí podařil brejk. Ruska sice pokaždé ztrátu okamžitě dotáhla a vybojovala tie-break, v tom ale uhrála jen dva míče.

Zvraty pokračovaly i v rozhodujícím setu. Rozjetá Cibulková vedla 2:0, Ruska se ale vzchopila a otočila na 4:2. Následující tři gamy však zase patřily sedmadvacetileté bratislavské rodačce, která si pak při podání Kuzněcovové vybojovala mečbol a za pomoci pásky ho proměnila.

"Za stavu 4:2 jsem nepodávala dobře a nevyužila jsem svoji výhodu. Dominika hrála agresivněji, tak to bylo," řekla Kuzněcovová, která se do Singapuru kvalifikovala na poslední chvíli a narychlo přiletěla z Moskvy. "Nechci se vymlouvat na únavu, vyčerpání. I kdybych byla, nechala jsem na kurtu vše a na konci tahala za kratší konec. Můžu být na sebe pyšná. Takhle skvělý konec roku jsem nečekala."

Napodobí Šafářová Novotnou?

Neporazitelnost letošních šampionek grandslamového US Open trvá už osmnáct zápasů. Sérii neuťaly ani Francouzky a Šafářová se může stát první českou vítězkou čtyřhry na Masters po 19 letech. Naposledy to dokázala Jana Novotná v páru s Američankou Lindsay Davenportovou v roce 1997.

"Je to neuvěřitelné. Odehrály jsme další těžký zápas. Hrály jsme dostatečně agresivně, zůstávaly pozitivní a dobře se bavily," usmívala se Šafářová. "Naše spojení s Bethanií je jednoduše magické," doplnila brněnská rodačka.

Velký obrat v druhém setu

Na úvod utkání sice přišla Šafářová o servis, ale vzápětí získaly s americkou partnerkou brejk zpět. Matteková-Sandsová nenechala soupeřky neustálým pohybem na síti v klidu a Šafářová hrála výborně odzadu a ukázala i skvělý reflex na síti. V osmé hře připravily o servis Mladenovicovou a Šafářová se při setbolu zaskvěla přesným lobem.

Ve druhé sadě prohrála podání Matteková-Sandsová ve čtvrté hře a zdálo se, že utkání rozhodne super-tiebreak. Za stavu 2:5 se ale Šafářová s Američankou nadechly jako v 1. kole k obratu. Odvrátily tři setboly, získaly pět her v řadě a po proměněném prvním mečbolu slavily po hodině a půl vítězství.

"Hrály jsme s nimi na US Open i v Pekingu a přišlo mi, že tady hrály nejlépe. Mohlo to dopadnout tak i tak. Dobře jsme zvládly koncovky, dobře jsme se doplňovaly a zakončit sezonu výhrou na Masters by bylo úžasné," řekla Šafářová.

Šafářová zůstala jedinou českou zástupkyní na turnaji. V deblovém čtvrtfinále neuspěly Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, v obou soutěžích je už venku ze hry Karolína Plíšková. "Motivace vyhrát je obrovská. Chtěla bych to pro Bethanii, která může být světovou jedničkou, pro sebe i pro radost fanoušků. Nemůžu ale udělat víc než vždycky, jít tam a hrát naplno," řekla Šafářová.

Murray je ve finále ve Vídni bez boje

Největší favorit Andy Murray postoupil bez boje do finále turnaje ve Vídni, poté co k semifinále nenastoupil zraněný obhájce titulu David Ferrer ze Španělska. Nedělním soupeřem britského tenisty bude Francouz Jo-Wilfried Tsonga, jenž musel naopak absolvovat třísetovou bitvu s Chorvatem Ivem Karlovičem, kterou vyhrál 5:7, 7:5 a 7:6.

Olympijský vítěz z Ria Murray je v závěru sezony ve skvělé formě a útočí na Novaka Djokoviče na prvním místě světového žebříčku. Devětadvacetiletý Skot může vyhrát třetí turnaj za sebou po triumfech v Pekingu a Šanghaji. Na finále v rakouské metropoli se místo semifinálového souboje rozehrál narychlo uspořádanou exhibicí s domácím Jürgenem Melzerem.

Naopak Ferrer kvůli zranění levé nohy nejspíš přijde o dlouhou sérii, během níž postoupil v každé sezoně alespoň do jednoho finále. Naposledy nehrál Ferrer o titul na ATP Tour v roce 2004 a k zápasu nenastoupil teprve podruhé v kariéře, během níž absolvoval 1024 duelů.

Jediné odehrané semifinále přineslo více než dvouapůlhodinovou bitvu, z níž vyšel jako vítěz Tsonga díky výhře 8:6 v rozhodujícím tie-breaku, v němž odvrátil mečbol. Jednatřicetiletý Tsonga musel skousnout 22 Karlovičových es, přesto se v závěru sezony utká o první letošní titul. S Murraym má negativní bilanci 2:13 a prohrál s ním poslední čtyři duely.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Cibulková (7-SR) - Kuzněcovová (8-Rus.) 1:6, 7:6 (7:2), 6:4
Kerberová (1-Něm.) - A. Radwaňská (2-Pol.) 6:2, 6:1
Čtyřhra - semifinále:
Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) - Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) 6:3, 7:5
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Hingisová, Mirzaová (2-Švýc./Indie) 3:6, 6:2, 10:6.
Tenisový turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 2 151 985 eur):
Dvouhra - semifinále:
Čilič (4-Chorv.) - M. Zverev (Něm.) 4:6, 7:5, 6:3
Nišikori (3-Jap.) - Müller (Luc.) 4:6, 7:6 (7:3), 6:3.
Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 2,467.310 eur):
Dvouhra - semifinále:
Murray (1-Brit.) - Ferrer (5-Šp.) bez boje
Tsonga (6-Fr.) - Karlovič (8-Chorv.) 5:7, 7:5, 7:6 (8:6)

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner