Hlavní obsah

Berdych - Sousa 6:3, 3:6, 7:5Berdych pod tlakem úvodní zápas v Paříži zvládl! Také Strýcové se vstup do Elite Trophy vydařil

Aktualizováno

Dvojnásobná radost pro české barvy! Tenistka Barbora Strýcová na turnaji Elite Trophy v čínském Ču-chaji v Pivoňkové skupině zdolala Italku Robertu Vinciovou 6:4, 6:3 a vítězný vstup má za sebou v Paříži i Tomáš Berdych. Česká jednička, jež bojuje ve francouzské metropoli o uchování naděje na účast na Turnaji mistrů, ve druhém kole udolal Portugalce Joaa Sousu 6:3, 3:6 a 7:5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Berdych, PařížVideo: sntv

 
Článek

Jednatřicetiletý Berdych bojoval se 43. hráčem světa Sousou téměř dvě hodiny, ve třetím vzájemném duelu s ním poprvé ztratil set, ale i díky 14 esům se radoval z výhry. V posledním gamu, když už set směřoval k rozhodujícímu tie breaku, si český tenista vypracoval dvěma vítěznými údery mečbol a Sousa zápas ukončil nevynucenou chybou z forhendu.

Berdych se tak dočkal výhry na tour po měsíci od zisku titulu v Šen-čenu. Na následujících třech turnajích nejlepší český tenista prohrál vždy svůj první zápas a tento týden kvůli tomu vypadl po více než šesti letech ze světové desítky žebříčku. Zkomplikoval si také postup na Turnaj mistrů, kam se kvalifikoval pokaždé od svého přelomového roku 2010.

K šanci na start v Londýně musí Berdych projít v Paříži minimálně do semifinále, přičemž o kolo dřív mu hrozí duel s druhým nasazeným Andym Murraym z Británie. V třetím kole se Berdych utká s vítězem zápasu mezi Španělem Robertem Bautistou a Francouzem Gillesem Simonem.

"Můj postoj k Londýnu je velmi jednoduchý: musí se mi tady dařit. Musím hrát dobrý tenis, protože když nehrajete nejlépe, jak umíte, tak si nezasloužíte tam být," uvedl Berdych po vítězství nad Sousou. "Naštěstí jsem zdravý a můžu hrát. Kdo by si pomyslel, že budu odpovídat na otázky na Londýn, když jsem byl v nemocnici v Cincinnati? Tohle je příjemný bonus," dodal český tenista s narážkou na zánět slepého střeva, který ho přepadl v srpnu v USA a na měsíc ho vyřadil z ATP Tour.

Ve středu dojde k českému souboji

Elite Trophy s dotací 2,2 miliónu dolarů je akce určená pro hráčky z 9. až 20. místa světového žebříčku, jež se neprobojovaly na Turnaj mistryň do Singapuru.

Na turnaji, jež se hraje do neděle, se představí i Petra Kvitová. Hráčka z Fulneku si zahraje právě v Pivoňkové skupině se Strýcovou a Vinciovou.

Po nervózním úvodu zápasu, v němž Strýcová i Vinciová dvakrát přišly o servis, rozhodla o zisku prvního setu plzeňská rodačka třetím úspěšným brejkem v deváté hře. V následujícím gamu odvrátila dva brejkboly a sadu dopodávala.

Při vlastním podání měly obě soupeřky problémy i v druhém setu. Třicetiletá Strýcová přišla o servis dvakrát, o tři roky starší Vinciová ale udržela podání jen jednou a tak česká reprezentantka v sedmém vzájemném utkání za 80 minut potřetí vyhrála. Její příští soupeřkou bude ve středu od 12 hodin SEČ krajanka Kvitová.

Dvanáctka tenistek je rozdělená do čtyř skupin po třech a vítězky postoupí do semifinále.

Elite Trophy v Ču-chaji (tvrdý povrch, dotace 2 214 500 dolarů):
Pivoňková skupina:
Strýcová (9-ČR) - Vinciová (5-It.) 6:4, 6:3
Kaméliová skupina:
Čang Šuaj (12-Čína) - Bacsinszká (6-Švýc.) 6:1, 6:1
Růžová skupina:
Svitolinová (4-Ukr.) - Bertensová (10-Niz.) 2:6, 6:4, 6:2
Paříž (tvrdý povrch, dotace 4 300 755 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Isner (USA) - M. Zverev (Něm.) 7:6 (10:8), 6:4
Mahut (Fr.) - Kližan (SR) 4:6, 6:4, 6:3
Troicki (Srb.) - Mannarino (Fr.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:5)
Sock (USA) - Kohlschreiber (Něm.) 6:2, 7:6 (7:3)
F. López (Šp.) - Herbert (Fr.) 7:6 (7:3), 6:4
Karlovič (Chorv.) - Lajovič (Srb.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Müller (Luc.) - Almagro (Šp.) 6:3, 6:3
2. kolo:
Berdych (7-ČR)  - Sousa (Portug.) 6:3, 3:6, 7:5
Raonic (4-Kan.) - Carreňo (Šp.) 7:6 (7:5), 6:4
Gasquet (12-Fr.) - Johnson (USA) 6:4, 7:6 (13:11)
Dimitrov (14-Bulh.) - Baghdatis (Kypr) 6:3, skreč.
Probojuje se Tomáš Berdych letos na Turnaj mistrů?
Ano
25,3 %
Ne
74,7 %
Celkem hlasovalo 5042 čtenářů.

Reklama

Související témata: