Hlavní obsah

Francouzky povedou ve finále Fed Cupu proti Češkám Garciaová s Mladenovicovou

Paříž

Francouzský tým bude ve finále Fed Cupu čelit českým tenistkám v sestavě Caroline Garciaová, Kristina Mladenovicová, Alizé Cornetová a Pauline Parmentierová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trofej pro vítězky Fed Cupu.

Článek

Hrát se bude o víkendu 12. a 13. listopadu ve Štrasburku a české družstvo bude usilovat o třetí trofej za sebou a pátý triumf za posledních šest let. Kapitán Petr Pála na zápas už dříve nominoval Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovou, Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou.

"Takhle jsme to čekali. Není to nic překvapivého. Pořád platí, že se role favoritů nezříkáme. Mají ale nebezpečné singlistky a výborného debla. Důležité je, abychom přijeli v pořádku a v síle, jakou máme nahlášenou," řekl Pála ČTK.

Oporami týmu francouzské kapitánky Amélie Mauresmové jsou 23. hráčka světa Garciaová a Mladenovicová, které patří v žebříčku 42. místo. Obě nastupují do dvouher a rovněž do čtyřhry, v níž tvoří elitní světový pár. V deblovém žebříčku se po vyřazení v semifinále Turnaje mistryň, kde byly nasazenými jedničkami, dělí o druhé místo.

Mauresmová svému týmu věří

Do sestavy se poprvé od loňského čtvrtfinále vrátila Cornetová a bývalá světová jedenáctka je třetí možnou singlistkou. "Těžko říct, jak to postaví, jak to promíchají. Mají stejně jako my na singly víc než jednu možnost," uvedl Pála.

Favoritkami ve finále budou české tenistky i proto, že jsou v týmu světová šestka Plíšková a třináctka Kvitová. Mauresmová však papírovým předpokladům nepřikládá takovou váhu.

"Když se srovnáváte s týmy, které tu soutěž vyhrály, vždycky mají hráčku z Top Ten, nebo někoho, kdo vyhrál grandslamové turnaje nebo byl ve finále. Ale žebříček odráží celou sezónu za 52 týdnů. Nám jde jen o dva dny," uvedla bývalá světová jednička na tiskové konferenci. "Za dva dny se v pěti zápasech může stát spousta věcí. Holky mají na to, aby zahrály výborně a porazily špičkové hráčky," řekla Mauresmová.

Uznala ale sílu českého výběru. "Čeká nás samozřejmě těžký úkol. Nejsou silné jen na papíře, ale výborně v téhle soutěži hrají," uvedla na adresu obhájkyň titulu z posledních dvou sezón. Francie zvítězila ve Fed Cupu jen v letech 1997 a 2003.

V tomto fedcupovém ročníku třiadvacetiletá Garciaová a stejně stará Mladenovicová odehrály za Francii všechny zápasy a rozhodly o vítězstvích 4:1 nad Itálií a 3:2 nad Nizozemskem.

V srpnu byly z reprezentace dočasně vyřazeny kvůli aféře z olympijských her v Riu, kde po překvapivém vyřazení v prvním kole čtyřhry kritizovaly francouzskou federaci za zmatky kolem oblečení. Nikdo z funkcionářů jim prý neřekl, že musejí mít jako deblový pár stejné oblečení. Mladenovicová tak musela těsně před utkáním půjčit své spoluhráčce výstroj. O měsíc později byla jejich suspendace zrušena.

České tenistky mají s Francií vyrovnanou bilanci 3:3 na zápasy. Naposledy spolu oba týmy hrály loni v semifinále v Ostravě, kde domácí hráčky zvítězily 3:1.

Reklama

Související témata: