Hlavní obsah

Berdych - Simon 6:4, 6:3Berdych udržel naději na Turnaj mistrů, čeká ho rozjetý Murray

Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych postoupil na Masters v Paříži do čtvrtfinále po vítězství nad domácím Gillesem Simonem 6:4, 6:3 a udržel si naději na účast na Turnaji mistrů. Tam se podařilo kvalifikovat Chorvatovi Marinu Čiličovi, který porazil Belgičana Davida Goffina 6:3 a 7:6.

Tomáš Berdych vyřadil v Paříži SimonaVideo: sntv

 
Článek

Andy Murray ztratil jen tři hry

Djokovič se nadřel, ale zápas s Dimitrovem otočil

Jack Sock v Paříži vyřadil i Gasqueta, dál jde i Raonic

Stan Wawrinka v Paříži končí, Marin Čilič pokračuje

K cestě do Londýna potřebuje Berdych ve francouzské metropoli projít minimálně do semifinále, což bude těžký úkol. Příštím soupeřem české jedničky totiž bude druhý hráč světa Brit Andy Murray, který v závěru sezóny usiluje o sesazení Srba Novaka Djokoviče z prvního místa žebříčku.

Ve svém prvním utkání v Paříži potřeboval Berdych k postupu přes Portugalce Joaa Sousu tři sety, zápas se Simonem zvládl lépe. Po 68 minutách se krátce po půlnoci radoval z vítězství nad francouzským tenistou, který je ve světovém žebříčku o 12 míst níž, ale Berdycha v předchozích dvanácti vzájemných zápasech sedmkrát porazil.

Také se svým dalším soupeřem má Berdych nepříznivou bilanci, v 15 utkáních Murraymu podlehl devětkrát. Naposledy ho porazil před třemi roky v Cincinnati, od té doby s hvězdným Britem pětkrát prohrál včetně letošních zápasů v Madridu a ve Wimbledonu.

Čilič si zahraje v Londýně

Bývalý vítěz US Open Čilič uspěl v duelů dvou uchazečů o start v Londýně za téměř dvě hodiny a v letošním žebříčku ATP Champions Race se posunul na osmé místo před Dominika Thiema. Ten momentálně drží poslední účastnické místo, protože sedmý Španěl Rafael Nadal už ze zdravotních důvodů ukončil sezónu.

"Posledních deset dní pro mne bylo úžasných. Dneska jsem hrál velice dobře. Chci to tak udržet a už se nemůžu dočkat návratu do O2. Moc to pro mne znamená, že jsem se znovu kvalifikoval," řekl osmadvacetiletý Čilič, jenž minulý týden získal titul v Basileji. Na Turnaji mistrů startoval poprvé v roce 2014 po triumfu na US Open.

V pařížském čtvrtfinále Čilič narazí na Srba Novaka Djokoviče. Obhájce titulu, který hájí v závěru sezony post světové jedničky před Britem Andym Murraym, dnes svedl třísetový souboj s Bulharem Grigorem Dimitrovem. I když ztratil první sadu 4:6, další dvě získal 6:2, 6:3 a osmnáctého hráče světa v sedmém vzájemném utkání pošesté porazil.

Murray se tentokrát netrápil

Murray se může stát světovou jedničkou, pokud pařížský turnaj vyhraje a Djokovič nepostoupí do finále. Po středečním trápení s Fernandem Verdaskem tentokrát skotský hráč neměl potíže, Francouze Lucase Pouilleho porazil 6:3, 6:0.

Před Rakušana Thiema, který vypadl v Paříži ve 2. kole a zkomplikoval si situaci v boji o Turnaj mistrů, se ještě může dostat Berdych, který je momentálně v žebříčku desátý. Jedenáctý Goffin je po dnešní porážce ze hry, šanci má ještě dvanáctý Jo-Wilfried Tsonga. Francouzský tenista v utkání s Japoncem Keiem Nišikorim dostal v prvním setu "kanára", v třetím pak odvrátil dva mečboly a rozhodující tie-break vyhrál 7:3.

Český tenista musí postoupit minimálně do semifinále, aby měl naději, jistotu mu zaručí jedině zisk titulu. Semifinále mu bude stačit v případě, že Tsonga turnaj nevyhraje.

Tenisový turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 4 300 755 eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (7-ČR) - Simon (Fr.) 6:4, 6:3.
Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (14-Bul.) 4:6, 6:2, 6:3
Murray (2-Brit.) - Pouille (13-Fr.) 6:3, 6:0
Raonic (4-Kan.) - Cuevas (16-Urug.) 4:6, 6:1, 6:2
Tsonga (11-Fr.) - Nišikori (5-Jap.) 0:6, 6:3, 7:6 (7:3)
Čilič (9-Chorv.) - Goffin (8-Belg.) 6:3, 7:6 (9)
Sock (USA) - Gasquet (12-Fr.) 6:2, 3:6, 7:5
Isner (USA) - Struff (Něm.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:3

Reklama

Související témata: