Hlavní obsah

Když už nás to tolik stojí, zkusme vyhrát, říká manažer spojený se skvělou tenisovou érou

Praha

Pokud se mluví o velké éře českého tenisu, neodmyslitelně k ní patří také osmašedesátiletý manažer Miroslav Černošek. Právě díky jeho společnosti Česká sportovní je o fedcupový, ale i daviscupový tým skvěle postaráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Černošek.

Článek

Tlučou se ve vás po letech u českého tenisu ještě role byznysmena a fanouška?

Některým hráčům a hráčkám jsem dlouhou musel vysvětlovat, že výhra v týmové soutěži je cennější než vyhrát turnaj v Americe. U Fed Cupu je to momentálně mnohem příjemnější, u Davis Cupu bohužel jedeme z vrchu a sám nedokážu říct, kde se zastavíme. Generační problém je tam bohužel velmi silný.

Jste o to pyšnější na ženský tým?

Nejlepší hráčky plus Katka Siniaková, co tam nakukuje, mají v průměru mezi 22 a 26 lety. Před sebou mají minimálně krásných pět let vrcholného tenisu. Záleží jen na nich, jak jim to půjde. Kombinovat z pěti hráček je samozřejmě příjemné, i když ve Francii jsem byl trochu větší optimista. Myslel jsem, že budeme slavit už po singlech.

Prožíváte ty závěrečné debly, kdy jde o všechno?

Ano, ale je to dvojaká role. Rozdíl mezi prvním a druhým místem je v prize money asi 260 tisíc dolarů, což je sedm miliónů. Náklady jsou skoro stejné. Hrajete o plus, nebo minus sedm miliónů. Pak vždycky říkám: Když už nás to tolik stojí, zkusme to vyhrát. Realita peněz je ve sportu tvrdá.

Tenistky si vždy pochvalují, jak to u fedcupového týmu klape. Kontrolujete si ještě věci kolem týmu osobně, nebo to necháváte na podřízených?

Jsem perfekcionista, dost věci sleduju, ale už dávno to končí na úrovni poslední porady, kde řeknu svoje priority, všichni to naprosto respektují a odvádějí skvělou práci. Já musím dělat obchodní fajnovosti. Snažím se v našich partnerech vzbudit pocit, že je to něco, co by mohli podporovat. U české reprezentace je vstřícnost firem větší, nevnímají to jako privátní projekt.

Pokud by Fed Cup změnil systém a hrálo by se Final Four na neutrální půdě, co by to pro vás znamenalo?

Pro nás je to naprosto tragická zpráva. Obávám se, že všechno bude v Číně, tam, kde jsou peníze. Olympiáda je v Riu, v Koreji, v Japonsku, v Pekingu. Myslím, že je to cesta špatná. Holky si nejvíc váží toho, že přijedou Češi, na to já je dostávám. Když budou celý rok cestovat a pak poletí do Šanghaje, říkal jsem i marketingovému řediteli Mezinárodní tenisové federace (ITF), že přestanou hrát. Hrají za zemi. Jsem Čech, budu to hrát. Šéf svazu Kaderka tvrdí, že to určitě neschválí. Já si říkám, čím později to bude, tím líp. Pak už u toho nechci být. Ztrácí pro mě smysl vyhrát první dvě kola venku a jet s týmem do Japonska. ITF je firma, co kráčí obchodně od neúspěchu k neúspěchu.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori