Hlavní obsah

Finále Davisova poháru se blíží! Chorvaté vyhlížejí druhý titul, Argentinci premiérový

Záhřeb

Napínavou bitvu slibuje finále Davisova poháru. Chorvatští tenisté chtějí podruhé zvednout nad hlavu salátovou mísu, ale v Záhřebu se jim pokusí trofej sebrat Argentinci a na pátý pokus konečně zvítězit.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatský tenista Ivo Karlovič (vlevo) a Argentinec Federico Delbonis před finále Davisova poháru.

Článek

Chorvaté slavili daviscupový triumf v roce 2005 a bylo to zároveň jejich jediné finále. Argentinci jako jediní v historii soutěže neproměnili ani jeden ze svých čtyř předešlých finálových duelů v letech 1981, 2006, 2008 a 2011 v titul.

"Pamatuji si, když před jedenácti lety Ivan (Ljubičič) a Mario (Ančič) zvítězili. Bylo by úžasné na to navázat a dotáhnout naši současnou jízdu na vrchol," uvedl před pátečním začátkem finále na webu daviscup.com šestý hráč světa Marin Čilič, největší hvězda Chorvatů a předloňský vítěz US Open.

Argentinskou jedničkou je po potížích s operovanými zápěstími "znovuzrozený" Juan Martín del Potro, vítěz newyorského grandslamu z roku 2009. "Marin je vynikající hráč a zaslouží si být světovou šestkou. Známe se od dvanácti let, prožíváme podobné kariéry a jsme přáteli. Oba teď máme šanci získat trofej a doufám, že ho moc nezarmoutím, když si ji odvezeme domů my," řekl Del Potro. "Těšíme se, věříme si a jsme pozitivní," dodal stříbrný tenista z olympiády v Riu.

Spolu s Čiličem mají Chorvaté k dispozici Iva Karloviče, navrátilce do Davisova poháru, který bude v 37 letech nejstarším singlistou ve finále od roku 1920. "Cítím se skvěle," prohlásil 211 centimetrů vysoký mistr tvrdých servisů a es.

Začnou Čilič s Delbonisem

Po operaci kolena z konce září chybí v domácím výběru Borna Čorič, který v 1. kole proti Belgii i ve čtvrtfinále s USA získal rozhodující pátý bod. Dvacetiletý talent přitom v původní nominaci na finále byl, ale nedokázal se dostat do potřebné formy.

Kapitán Željko Krajan tak nakonec zařadil do týmu deblové specialisty Ivana Dodiga a Franka Škugora. Argentinskou sestavu doplňují Federico Delbonis, Guido Pella a Leonardo Mayer. "Rozhodnou drobnosti. Necháme tam srdce," řekl Krajan. "Je nám ctí reprezentovat a díky tomu máme obrovskou touhu uspět," prohlásil jeho protějšek Daniel Orsanic.

Finále v pátek zahájí Čilič a Delbonis, k druhé dvouhře po nich nastoupí Karlovič a Del Potro. Do sobotní čtyřhry jsou zatím nahlášeni zbylí členové týmů Dodig, Škugor, Pella a Mayer, neděle začne soubojem chorvatské a argentinské jedničky.

Vzájemnou bilanci vedou Argentinci 3:0. Chorvaty porazili vždy ve čtvrtfinále v letech 2002, 2006 i před čtyřmi lety. V roce 2012 už se v roli jedniček tak jako letos představili Čilič a Del Potro, jenž tehdy zápas rozhodl.

Program finále DC:
Pátek 25. listopadu:
14:00 Čilič - Delbonis
Karlovič - Del Potro
Sobota 26. listopadu:
15:00 Dodig, Škugor - Mayer, Pella
Neděle 27. listopadu:
14:00 Čilič - Del Potro
Karlovič - Delbonis
Vyhrají letos Davisův pohár tenisté Chorvatska, nebo Argentiny?
Vyhraje Chorvatsko
40,3 %
Vyhraje Argentina
59,7 %
Celkem hlasovalo 404 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články