Hlavní obsah

Trofej ze severočeské Lindavy už má doma Murray a Djokovič, teď ji převzal i Nadal

Michael PolákSport.czPrávo

Unikátní zlatá trofej z vysoce kvalitního optického skla, kterou v závěru loňského roku vyrobili skláři novoborské společnosti Lasvit na huti v Lindavě na Českolipsku, už patří Rafaelu Nadalovi. Španělský tenisový hrdina převzal cenu, inspirovanou arabským pouštním sluncem, přesně na Silvestra coby vítěz prestižního turnaje Mubadala World Tennis Championship v Abú Zabí.

Foto: Sport.cz

Rafael Nadal s trofejí.

Článek
Fotogalerie

Trofej pro prestižní turnaj v arabské metropoli vyráběla sklářská a designérská společnost Lasvit už posedmé. Cenu z Lindavy už tak doma mají také Andy Murray nebo Novak Djokovič. „Pro poslední ročník turnaje byly vyrobeny trofeje hned dvě. Zlatá připadla Nadalovi, a druhou stříbrnou získal David Goffin," uvedla za Lasvit Hana Klímová.

Zlatá cena nese název Shine of Victory (Záře vítězství). „Hlavní inspirací při návrhu designu trofeje mi byla paralela mezi zářícím sluncem nad arabskou pouští a září vítězství. Vítěz s jistotou nasbíral všechny body potřebné k výhře a nyní v rukou hrdě drží svázané paprsky slunce symbolizující jeho zasloužený úspěch," popisuje autorka návrhu podoby trofeje, designérka Jana Růžičková.

Unikátní cena si vyžádala práci nejzkušenějších sklářů a brusičů. Každý jednotlivý paprsek se totiž musel vyrobit z bloku velice kvalitního optického skla, přičemž každá z jeho hran je zkosena pod jiným úhlem. Vytvořit všechny paprsky a poskládat z nich finální tvar trofeje nebylo jednoduché. „V Lasvitu se ale vždy pohybujeme na hraně toho, co je technicky možné a stejně tak tomu bylo i při výrobě této trofeje," vyzdvihl práci sklářů zakladatel a prezident Lasvitu Leon Jakimič.

Připomněl také, že prestižní sportovní události, které propojují svět designu a sportu, novoborská společnost vyhledává. V roce 2016 vyrobil Lasvit také křišťálové trofeje pro vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France. Na huti v Lindavě u Nového Boru Lasvit letos vyrobil také skleněnou cenu podle návrhu biatlonistky Gabriely Koukalové, kterou získali všichni čeští medailisté z olympijských her v Riu. Podobně - trofejí ve tvaru pochodně - Lasvit ocenil už i medailisty ze Soči.

Kromě trofejí vyrábí Lasvit také unikátní světelné instalací na míru nebo skleněné architektonické prvky. A snaží se spojit tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designem.

Společnost založil v roce 2007 Leon Jakimič. Lasvit má čtyři výrobní závody a třináct obchodních poboček po celém světě. Oficiální sídlo své firmy, zázemí pro své vedení a především vlastní sklářské studio i moderní vzorkovnu luxusního zboží firma nyní připravuje a buduje v centru Nového Boru. Své exkluzivní věci zatím vyrábí na huti Ajeto v Lindavě, kde figuruje coby spolumajitel. Obrat společnosti přesahuje miliardu korun.

Reklama

Související témata: