Hlavní obsah

Kar. Plíšková - Svitolinová 6:2, 6:4Siniaková a Plíšková si zahrají o titul. Berdych na světovou jedničku nestačil

Aktualizováno

Senzační tažení Kateřiny Siniakové v Šen-čenu pokračuje. Dvacetiletá tenistka vyřadila už druhou hráčku z Top 10, když v semifinále zdolala světovou desítku Johannu Kontaovou 1:6, 6:4 a 6:4, a hned na startu sezóny si zahraje o svůj první titul na okruhu WTA. O trofej na turnaji v Brisbane bude usilovat i Karolína Plíšková. Česká jednička porazila Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:2, 6:4 a v sobotním finále se střetne s Francouzkou Alizé Cornetovou. Nedařilo se naopak Tomáši Berdychovi, v Dauhá podlehl světové jedničce Andymu Murraymu 3:6, 4:6 a do finále se neprobojoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brisbane semifinále: Karolína Plíšková - SvitolinováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Berdych vs. Murray na turnaji v Dauhá

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Semifinále v Dauhá: Djokovič vs. Verdasco

Jednatřicetiletý Berdych nedokázal o dva roky mladšího Murrayho v posledních sedmi vzájemných zápasech porazit a ani tentokrát na něho nevyzrál. Po prvním setu, který rozhodl jediný úspěšný brejk soupeře, si nechal ošetřit kotník a na obrat už nedosáhl.

Soupeřem britského hráče, jenž protáhl svou vítěznou sérii na okruhu ATP na 28 zápasů, bude ve finále Novak Djokovič. Srb však musel o postup tvrdě bojovat. V duelu se Španělem Fernandem Verdaskem čelil pěti mečbolům, nakonec ale zvítězil za téměř dvě a půl hodiny 4:6, 7:6, 6:3 a dál může pomýšlet na obhajobu titulu.

Devětadvacetiletý Djokovič porazil o čtyři roky staršího Verdasca v osmi z předchozích 12 vzájemných duelů a vyhrál i poslední utkání vloni v Dauhá. I tentokrát začal lépe, náskok jednoho brejku ale v prvním setu neudržel a ve zkrácené hře druhé sady se musel v zápase zachraňovat. Od stavu 2:6 odvrátil postupně pět mečbolů a v třetí sadě už soupeři šanci nenabídl.

Siniaková o titul s Riskeovou

Soupeřkou Siniakové v sobotním duelu bude Američanka Alison Riskeová (39. v žebříčku WTA), která v druhém semifinále porazila Italku Camilu Giorgiovou dvakrát 6:3. S Riskeovou, čtvrtfinálovou přemožitelkou nasazené jedničky Agnieszky Radwaňské z Polska, se Siniaková střetla jednou a loni v Tokiu ji porazila.

"Jsem ráda, že jsem tady znovu ve finále," řekla Riskeová, která loni v boji o titul prohrála s Radwaňskou. K utkání s nejmladší hráčkou turnaje Siniakovou dodala: "Je velmi nebezpečná. Doufám, že tentokrát vyhraju, ale hraje tady úchvatně, takže to nebude snadné."

Siniaková prohrála s Kontaovou jasně první set, v kterém hodně chybovala a soupeřka dominovala. Rodačka z Hradce Králové se ale chytla po brejku zkraje druhé sady. Výhodu udržela až do konce setu a vynutila si rozhodující dějství.

Ve třetím setu Siniaková prohrávala 2:4, když v šesté hře ztratila servis, přestože vedla už 40:0. Zbylé čtyři hry ale získala. Hned první mečbol proměnila po hodině a 43 minutách esem.

Kontaová po zápase ocenila zlepšení Siniakové během utkání. "Zaslouží si uznání, protože ve druhém a třetím setu šla úroveň její hry nahoru. Chodila do každého úderu a hrála bez zábran," řekla britská jednička.

Siniaková porazila v Šen-čenu už druhou hráčku Top Ten. Ve druhém kole překvapila světovou čtyřku Simonu Halepovou z Rumunska. V novém vydání žebříčku WTA se posune minimálně o devět míst a bude nejvýš v dosavadní kariéře.

Hlaváčková s Pcheng Šuaj startují na čtvrtém společném turnaji a mají šanci získat už třetí titul po úspěchu loni v Nottinghamu a v roce 2014 v Pekingu. S čínskou tenistkou se Hlaváčková domluvila poté, co ukončila deblovou spolupráci s Lucií Hradeckou.

Plíšková má Francouzce co vracet

Karolína Plíšková, loňská finalistka US Open, dnes porazila v semifinále v Brisbane Ukrajinku Elinu Svitolinovou bez větších problémů. Čtrnáctou hráčku světa přehrála za hodinu a čtyři minuty a zápas měla pevně v rukou. Jediný složitý moment řešila v šesté hře první sady, kdy při svém servisu prohrávala 0:40, ale všechny tři brejkboly odvrátila.

V utkání se Plíšková opírala tradičně dobrý servis. Nastřílela sedm es a po svém prvním podání prohrála jen jeden fiftýn. K tomu přidala rychlé a tvrdé údery od základní čáry a nebála se dojít si pro vítězný míč k síti. "Jsem z finále nadšená. Lepší start roku jsem si nemohla přát. Mám nového kouče a budu hrát o titul. Všechno jde dobře a z toho mám radost," řekla Plíšková a k zápasu dodala: "Výborně jsem podávala a zezadu jsem hrála solidně."

Plíšková se může stát první českou vítězkou v Brisbane po Petře Kvitové, kterou v roce 2011 dovedl k triumfu David Kotyza, současný trenér Plíškové. V sobotním finále čtyřiadvacetiletou rodačku z Loun čeká Francouzka Alizé Cornetová (41. v žebříčku WTA), s kterou jediný vzájemný zápas v roce 2013 prohrála.

Dvojnásobná vítězka Fed Cupu Plíšková je ve finále dvouhry na turnaji WTA posedmnácté a může získat svůj sedmý titul. V případě vítězství v Brisbane by se posunula ze šestého na páté místo světového žebříčku a vyrovnala by své maximum.

Štěpánek na titul nedosáhl

Radek Štěpánek a Kanaďan Vasek Pospisil na prvním společném turnaji titul nezískali. V Dauhá prohráli finále s francouzskými tenisty Jérémym Chardym a Fabricem Martinem 4:6, 6:7.

Osmatřicetiletý Štěpánek se s Pospisilem, synem českých rodičů, dohodl na spolupráci loni v září, jenže pak musel předčasně ukončit sezónu kvůli zdravotním problémům. V Dauhá začal tenisový rok dobře, z kvalifikace dvouhry se probil do čtvrtfinále a s Pospisilem v pátek hodinu a půl bojovali o deblovou trofej. Z deseti brejkbolů však nevyužili ani jeden, tie break ztratili v poměru 3:7.

Čennaí (tvrdý povrch, dotace 505 730 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bautista (2-Šp.) - Južnyj (7-Rus.) 2:6, 6:4, 6:4
Sela (Izr.) - Ramos (3-Šp.) 7:5, 6:4
Paire (5-Fr.) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:0
Medveděv (Rus.) - Kovalík (SR) 6:1, 6:4
Šen-čen (tvrdý povrch, dotace 750 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Siniaková (ČR) - Kontaová (3-Brit.) 1:6, 6:4, 6:4
Riskeová (8-USA) - Giorgiová (It.) 6:3, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Šuaj Pcheng (2-ČR/Čína) - Dzalamidzeová, Kudermetovová (Rus.) 6:4, 6:2
Auckland (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Davisová (USA) - Ostapenková (7-Lot.) 4:6, 6:4, 4:1 skreč.
Konjuhová (8-Chorv.) - Görgesová (Něm.) 6:3, 4:6, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Voráčová, Schuursová (ČR/Niz.) - Dabrowská, Jang Čao-süan (4-Kan./Čína) 7:5, 6:2.
Brisbane (tvrdý povrch):
Muži (dotace 495 630 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wawrinka (2-Švýc.) - Edmund (Brit.) 6:7 (2:7), 6:4, 6:4
Nišikori (3-Jap.) - Thompson (Austr.) 6:1, 6:1.
Ženy (dotace 1 milión dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (3-ČR) - Svitolinová (6-Ukr.) 6:2, 6:4
Cornetová (Fr.) - Muguruzaová (4-Šp.) 4:1 skreč.
Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1 334 270 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Murray (1-Brit.) - Berdych (3-ČR) 6:3, 6:4
Djokovič (2-Srb.) - Verdasco (Šp.) 4:6, 7:6 (9:7), 6:3
Čtyřhra - finále:
Chardy, Martin (Fr.) - Štěpánek, Pospisil (3-ČR/Kan.) 6:4, 7:6 (7:3).

Reklama