Hlavní obsah

Strýcová - Wozniacká 7:5, 6:7, 6:4Tři a půl hodiny tvrdého boje! Strýcová přemohla bývalou jedničku. Štěpánek zvládl první kvalifikační krok

Hobart/Melbourne/Sydney
Aktualizováno

Česká tenistka Barbora Strýcová je v semifinále turnaje v Sydney. Za více než tři a půl hodiny přemohla bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska 7:5, 6:7 a 6:4. Lucie Šafářová prohrála ve druhém kole turnaje v Hobartu s Japonkou Risou Ozakiovou 6:2, 3:6, 5:7. Jiří Veselý je v Aucklandu ve čtvrtfinále, když porazil 6:7, 7:5 a 6:3 domácího Joseho Stathama. Radek Štěpánek v kvalifikaci Australian Open, prvního grandslamového turnaje sezóny, zdárně pokračuje v úsilí o návrat mezi elitní stovku v žebříčku. V úvodním kole zdolal Američana Sekoua Bangouru 6:3, 6:7, 6:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barbora Strýcová vyřadila v Sydney WozniackouVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Thiem vs Elias v Sydney.

Strýcová si připsala cenný skalp, vítězství proti Wozniacké si mohla zajistit už dříve, v tie breaku vedla 5:0, ale nedovedla ho do vítězného konce. Světová dvacítka vyrovnala na 5:5 a nakonec zkrácenou hru získala v poměru 8:6. Rozhodl až třetí set.

Česká tenistka, která je v žebříčku o jedno míst výš, v něm hned na úvod prohrála podání. V šestém gamu si ho vzala zpět, ale vzápětí přišla o další servis. V dalším průběhu si nedokázala udržet podání Wozniacká a Strýcová při jejím servisu proměnila druhý mečbol.

Třicetiletá česká hráčka bude v příštím týdnu ve světovém žebříčku nejvýš v kariéře. Polepší si minimálně na 16. místo.

"Mám radost, že jsem to zvládla. Jsem úplně vyčerpaná. V takovém vedru jsem asi ještě nehrála," uvedla v rozhovoru na kurtu Strýcová, která porazila Wozniackou potřetí v sedmém vzájemném utkání. Předloni právě v Sydney jí Dánka zápas vzdala.

"V takovémhle počasí si snažíte představovat, že jste na pláži pijete Piňa Colady," žertovala po náročném zápase Wozniacká. "Pozitivní je, že toho teď můžu sníst, kolik chci, protože jsem spálila spoustu kalorií," uvedla.

V horkém počasí strávily hráčky na kurtu přes 200 minut. O postup do osmého finále v kariéře a prvního na australské půdě bude Strýcová usilovat v duelu s turnajovou dvojkou Agnieszkou Radwaňskou z Polska. Ta vyřadila čínskou kvalifikantku Tuan Jing-jing a je vítězkou turnaje z roku 2013. Strýcová s ní prohrála všech šest dosavadních zápasů, loni na Roland Garros a v Tokiu s ní však bojovala ve třech setech.

Šafářová vypadla s kvalifikantkou

Šafářová vypadla i na druhém letošním turnaji v druhém kole. V Hobartu dnes neuspěla v boji o postup do čtvrtfinále s japonskou kvalifikantkou Risou Ozakiovou, s kterou prohrála 6:2, 3:6 a 5:7.

Proti soupeřce, která uzavírá první stovku světového žebříčku, přitom dobře začala. V prvním setu vzala Šafářová japonské tenistce dvakrát podání, zatímco všech šest jejích brejkbolů odvrátila. I druhou sadu začala brejkem, ale pak se brzy karta otočila. Ve čtvrté a osmé hře se povedlo Ozakiové prolomit servis Šafářové a vyrovnala na 1:1.

V rozhodující sadě musela Šafářová od začátku dotahovat. Vyrovnala na 3:3, ale hned zase ztratila podání. Stejný scénář se opakoval za stavu 5:5. Ozakiová pak při svém servisu využila třetí mečbol a po vítězství nad bývalou světovou pětkou si zahraje podruhé v životě čtvrtfinále turnaje WTA.

"Nebylo to jednoduché v tom větru. Začala mě tlačit a míň chybovala. Vypadla jsem z rytmu. Snažila jsem se chytit, ale ve větru se vždycky špatně podává," uvedla Šafářová na tiskové konferencí. "Tyhle podmínky mojí hře nesedí. Ráda hraju agresivně, ale dělala jsem příliš mnoho chyb. Ona toho hodně vrátila, dobře se pohybovala a vycházel jí servis, hlavně ke konci. S výsledkem spokojená nejsem, ale je fajn, že jsem mohla před Melbourne odehrát další dva zápasy. Snad mi forma bude gradovat tam," řekla česká tenistka.

Veselého čeká Baghdatis

Veselý se probojoval do čtvrtfinále turnaje v Aucklandu, kde předloni slavil svůj jediný dosavadní triumf na okruhu ATP. V druhém kole dnes porazil 6:7, 7:5 a 6:3 domácího Stathama, který nahradil nemocného obhájce titulu Roberta Bautistu. Nejvýše nasazený Španěl odstoupil ze soutěže před svým prvním zápasem kvůli žaludečním problémům.

O první účast v semifinále od loňského dubna bude Veselý hrát s osmým nasazeným Kypřanem Marcosem Baghdatisem, s kterým ve třech dosavadních zápasech uhrál jeden set.

V utkání se Stathamem, až 434. hráčem světového žebříčku, se Veselý na postup nečekaně nadřel. První set třiadvacetiletý český tenista prohrál v tie-breaku 6:8, ale v dalších dvou sadách dokázal o šest let staršímu soupeři vždy jednou vzít servis, zatímco sám podání za celý zápas neztratil. K vítězství si pomohl i 15 esy.

Namále měl v druhém kole druhý nasazený Američan John Isner. Vítěz turnaje z let 2010 a 2014 čelil v utkání s Tunisanem Malikem Džazírím mečbolu. V tie-breaku třetí sady ale následně vyhrál tři výměny a mohl se radovat z postupu.

Nejvýše nasazený Štěpánek zvládl první kolo

Štěpánek vykročil za čtrnáctou účastí na Australian Open ve dvouhře. V prvním kole kvalifikace na úvodní grandslam sezóny v Melbourne osmatřicetiletý český tenista, nasazený jako číslo jedna, porazil Američana Sekoua Bangouru 6:3, 6:7 a 6:2.

Dalším soupeřem Štěpánka, který minulý týden v Dauhá prohrál ve čtvrtfinále s pozdějším vítězem turnaje Srbem Novakem Djokovičem, bude Slovinec Blaž Kavčič.

Po loňském grandslamovém debutu na US Open Jan Šátral dobře rozehrál i kvalifikaci v Melbourne, kde vyřadil dvanáctého nasazeného Itala Alessandra Giannessiho dvakrát 7:6. V druhém kole bude jeho soupeřem Japonec Jasutaka Učijama.

Tenisový turnaj mužů a žen v Sydney (tvrdý povrch):
Muži (dotace 495 630 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Thiem (1-Rak.) - Elias (Portug.) 6:7 (5:7), 6:3, 7:5
Cuevas (2-Urug.) - Mahut (Fr.) 6:4, 2:6, 6:2
Carreňo (4-Šp.) - Zverev (Něm.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:3
Kohlschreiber (5-Něm.) - Thompson (Austr.) 7:5, 6:4
Müller (6-Luc.) - Barton (Austr.) 6:1, 3:6, 6:4
Evans (Brit.) - Granollers (8-Šp.) 1:6, 6:3, 6:3
Troicki (3-Srb.) - Lorenzi (It.) 6:3 6:4
Kuzněcov (Rus.) - De Minaur (Austr.) 6:2, skreč.
Ženy (dotace 776 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Strýcová (ČR) - Wozniacká (10-Dán.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:4
Kontaová (6-Brit.) - Kasatkinová (Rus.) 6:3, 7:5
Bouchardová (Kan.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2, 6:3
A. Radwaňská (2-Pol.) - Tuan Jing-jing (Čína) 6:3, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Strýcová, Mirzaová (1-ČR/Indie) - Brengleová, Rodionovová (USA/Austr.) 6:3, 6:4
Tenisový turnaj žen v Hobartu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Ozakiová (Jap.) - Šafářová (ČR) 2:6, 6:3, 7:5
Bertensová (1-Niz.) - Voskobojevová (Kaz.) 6:1, 6:4
Curenková (Ukr.) - Larssonová (11-Švéd.) 6:4, 6:4
Rogersová (USA) - Arruabarrenaová (Šp.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Voráčová, Schuursová (ČR/Niz.) - Niculescuová, Spearsová (1-Rum./USA) bez boje
Tenisový turnaj mužů v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 508 360 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (ČR) - Statham (N. Zél.) 6:7 (6:8), 7:5, 6:3
Isner (2-USA) - Džazírí (Tun.) 6:3, 3:6, 7:6 (8:6)
Haase (Niz.) - Ferrer (3-Šp.) 2:6, 6:4, 7:6 (7:4)
Chardy (Fr.) - F. López (6-Šp.) bez boje
Johnson (7-USA) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:4, 7:6 (7:4)
Baghdatis (8-Kypr) - Brown (Něm.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:4
Sousa (Portug.) - Klein (Brit.) 6:3, 6:4
Sock (4-USA) - Harrison (USA) 7:6 (7:5), 4:6, 6:1
Kvalifkace na Australian Open v Melbourne:
Muži - 1. kolo:
Štěpánek (1-ČR) - Bangoura (USA) 6:3, 6:7 (2:7), 6:2
Šátral (ČR) - Giannessi (12-It.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4)
Krstin (Srb.) - Kolář (ČR) 3:6, 6:1, 7:5

Reklama

Související témata: