Hlavní obsah

Štěpánek cílí na Connorsovy rekordy, Kyrgios by ho ale bral za trenéra. Co na to český veterán?

Již počtrnácté si Radek Štěpánek zahraje na slavném Australian Open. Osmatřicetiletý tenista letos prošel z kvalifikace do hlavní soutěže jako nejstarší hráč od roku 1977. A přepisovat tabulky s rekordy by chtěl i dál.

Foto: Profimedia.cz

Radek Štěpánek

Článek

„Tenis miluju. Jsem šťastný, že ho stále mohu hrát a doufám, že to pár let tak ještě zůstane,“ prohlásil osmatřicetiletý Radek Štěpánek v rozhovoru pro web sport360.com. „Je zajímavé, jak se mě novináři už tři čtyři roky ptají na konec mé kariéry. Znamená to, že jsem pořád v kondici a schopný bojovat s těmi nejlepšími," dodal dále rodák z Karviné, který věří, že překoná i nějaké rekordy Jimmyho Connorse, který skončil s tenisem v necelých čtyřiačtyřiceti letech.

„Už to tak vypadá, že ještě budu na konci kariéry bojovat s Jimmym o nějaký ten zápis do historie,“ smála se bývalá světová osmička. „Stále říkám, že ještě nevidím tu pomyslnou cílovou čáru. Skončím, až mi tělo řekne jednoho dne dost. Až se mi nebude chtít vstávat a jít na trénink. Zatím ale nad tím nepřemýšlím. Až to jednou přijde, tak to přijde,“ uzavřel na téma konec kariéry vítěz pěti turnajů na okruhu ATP.

V současnosti je Radek Štěpánek sto druhým hráčem světa, avšak jeho cílem je posunout se výš. „Je velmi těžké prodírat se kvalifikačními boji, ale věřím, že na to stále mám. Chci se vrátit do stovky a hrát s těmi nejlepšími,“ přiznal tenisový veterán. V Melbourne po úspěšné kvalifikaci narazí v úterý v prvním kole na Rusa Dmitrije Tursunova.

O úspěch bude usilovat v Melbourne také ve čtyřhře. V ní zde před pěti lety zvítězil s Indem Leanderem Paesem. Letos bude v deblu bojovat po boku Kanaďana Vaska Pospisila, se kterým na nedávném turnaji v Dauhá prošel až do finále.

Soupeři ho obdivují

Český tenista je velmi respektován a obdivován i soupeři. Velkou poklonu mu nedávno vysekl i jeho dlouholetý kamarád Srb Novak Djokovič, který prohlásil, že Štěpánek je pro něj vzorem a inspirací. A českého šoumena si v poslední době oblíbil i australský bouřlivák Nick Kyrgios.

„Bylo to velmi nečekané přátelství. Jednou jsme spolu trénovali. Nick rozbíjel rakety a vztekle střílel míčky z kurtu. Tak jsem mu řekl, aby se podíval nad sebe, že tam létají letadla, aby si šel zabalit kufry a dalším odletěl. Že všichni přišli kvůli němu, aby ho podpořili a on se chová takhle,“ zavzpomínal Štěpánek a jeho slova na mladého tenistu zabrala.

„Od té doby jsme spolu hodně mluvili. Potěšilo mě, když se mne ptal, zda bych ho v budoucnu netrénoval,“ dodal Štěpánek s tím, že pokud se Kyrgios vyvaruje podobných průšvihů, má na to být jednou nejlepší na světě.

Reklama

Související témata: