Hlavní obsah

Pohublý Djokovič zažívá pád, Becker je šokovaný. Proč šampión chřadne?

Melbourne

Už druhé kolo Australian Open přineslo obrovský šok, který ve zbytku tenisové sezóny jen těžko něco překoná. Ještě donedávna takřka neporazitelného suveréna poslal domů brýlatý Uzbek Denis Istomin startující coby světové číslo 117 na divokou kartu. Jistý pokles formy a motivace byl u srbského šampióna poslední půlrok znát, ale melbournský krach byla opravdu silná káva. Tenisový svět se teď s úžasem ptá, zda šlo o ojedinělé selhání, či začátek pádu jednoho z nejlepších hráčů všech dob.

Sestřih zápasu Istomin-DjokovičVideo: sntv

 
Článek

„Jsem opravdu šokován, že Novak prohrál," přiznal v rozhovoru pro Eurosport jeho bývalý kouč Boris Becker. „Absolutně bych nikdy nečekal, že by mohl prohrát s Istominem. Při vším respektu k němu," pokračoval.

„Podle mě hrál příliš defenzivně, za celý zápas prakticky nepřevzal iniciativu a vůbec se doopravdy nezačal prát o vítězství. Už v prvním setu jsem si říkal, že je hrozně pasivní," pokračoval Becker.

Vyhoření a kontroverzní guru

Už jeho odchod od dvanáctinásobného grandslamového šampióna kvůli Srbově uvadajícímu zapálení pro trénink ledacos naznačoval. Sám Djokovič po US Open přiznával, že se potýkal s osobními problémy a po zkompletování sbírky grandslamových titulů v Paříži také se ztrátou motivace a jistým vyhořením.

Se značnými rozpaky se setkala Djokovičova spolupráce s psychologickým guruem Pepe Imazem. Rodák z Bělehradu svým herním pojetím stejně jako třeba bezlepkovou dietou a veganstvím způsobil malou revoluci, která si získala spoustu následovníků. Jenže zmíněná spirituální rozjímání vzbudila spíše podezření, zda bývalá světová jednička neuvízla ve slepé uličce.

Místo do Austrálie odletěl domů

Djokovič nicméně částečně rozmetal obavy triumfem v Dauhá na začátku sezóny, kde ve finále porazil úřadující jedničku Andyho Murrayho. Jenže místo aby se rychle přesunul do Melbourne k přípravě na Australian Open, jak to činili všichni ostatní, Srb zamířil opačným směrem za rodinou do Monte Carla. Ostatně už dříve se netajil tím, že rodina má pro něj momentálně prioritu.

Kromě nečekaného krachu v Melbourne ale vzbudila pozornost jeho vizáž. Mnozí si totiž všimli jeho pohublejší postavy. Těžko říct, zda jde o další dietologický experiment, či důsledek jisté psychické či fyzické nepohody.

„Tohle je pro něj úplně nová situace. Australian Open je vždy základem pro celou sezónu. Když odtud odjíždíte s titulem a 2000 body v kapse, hraje se vám potom mnohem lépe. Novakův tým se teď zkrátka bude muset hodně semknout. Musí najít lék na nastalou situaci," dodal Becker.

Vrátí se na trůn?

Jasné je, že kdo se těšil, že Djokovič si od Murrayho rychle vezme světový trůn zpět, bude si teď muset hodně dlouho počkat. A kdo ví, zda se vůbec dočká.

Djokovičovi už je 29 let a je otázkou, zda se se svým fyzicky mimořádně náročným stylem dokáže znovu vrátit na dřívější pozice a vyhrávat jeden turnaj za druhým, jak býval zvyklý. Z relativně nedávné zkušenosti vyplývá, že právě hranice 29 roků může být u několikanásobných grandslamových šampiónů kritická.

Třeba Roger Federer s Rafaelem Nadalem do svých 29 let vyhráli dohromady rovných 30 grandslamových titul. Poté už se tato sbírka rozrostla jen o jeden. A přitom si oba prošli fází kariéry, kdy se zdálo, že v získávání triumfů na turnajích velké čtyřky je ještě dlouho jen tak něco nezastaví.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík