Hlavní obsah

Můžu jí dát do držky? běsnila Martincová v Rusku. Po zásahu krajanky byla vyloučena

Rozuzlení bitvy v Petrohradu přišlo předčasně a nezvykle. Česká tenistka Tereza Martincová byla vyloučena v utkání kvalifikace turnaje WTA s Elisou Mertensovou z Belgie. Rozhodčí ji potrestala diskvalifikací. Doplatila na vulgární vyjadřování. Ne snad, že by jí sudí sama rozuměla, ale nemístná vyjádření, které vyslovila, když cítila křivdu, pohotově v rámci plnění povinností nahlásila jiná Češka v roli čárové rozhodčí. Turnaj pro Martincovou skončil dříve, než začal. A pro Mertensovou je to po dění při nedávném turnaji v Hobartu další zvláštní zážitek...

Foto: Sport.cz

Česká tenistka Tereza Martincová.

Článek

Příběh z Petrohradu je opravdu pikantní. Martincová vyhrála první set 6:4, druhý stejným poměrem ztratila. A cítila se poškozena. A nejednou. Umpirová sudí podle ní opakovaně opravovala verdikty arbitrů na lajnách v neprospěch české hráčky.

"Když se to stalo ve druhém setu už tak potřetí, tak jsem na ni zařvala, že si ze mě asi dělá prdel, ale nedostala jsem žádné varování," popisovala 164. hráčka žebříčku WTA podle serveru Tenisový svět. Ve třetím setu Martincová vedla už 4:1, ale zápas k výhře a postupu nedovedla.

„Podruhé jsem se ozvala za stavu 5:5 a 30:30, když lajnový rozhodčí zahlásil jasný aut a hlavní rozhodčí ho opravila," líčila dál pro Tenisový svět.

V oné chvíli se podívala na Michaëllu Krajicekovou, Nizozemku s českými kořeny. Ta byla přítomná v hledišti a podporovala ji. "Když nechápala, tak jsem se jí zeptala, jestli té rozhodčí za to můžu dát do držky, že to už fakt není možné," přiznala, že se vyjádřila vulgárně.

Problémy se sudí měla i Strýcová

Umpirová rozhodčí tomu zjevně nerozuměla. "Problémem ale bylo, že tam byla i česká čárová rozhodčí Nikola Švárová, s níž měla kupříkladu Bára Strýcová velký problém na extralize. Utíkala za hlavní rozhodčí a vše jí řekla," připomínala Martincová. „Následně přišla supervizorka turnaje a rozhodla o skreči utkání."

Podle české hráčky byla rozhodčí jednoznačně proti ní, nicméně uznala vlastní pochybení. "Každopádně je to moje chyba a velké ponaučení pro příště. Hodně toho lituji, ale skrečování zápasu bez upozornění jsem nečekala."

Přitom s Mertensovou, vítězkou nedávného turnaje v Hobartu, hrála vyrovnanou partii. „Docházely mi síly, chytaly mě křeče, ale pořád jsem hrála a věřila, že to dám," tvrdila hráčka I. ČLTK.

Do Petrohradu pospíchala poté, co v pátek vypadla ve čtvrtfinále turnaje ITF ve francouzském Andrezieux. V sobotu už v Rusku vyhrála první kolo kvalifikace, když porazila domácí naději Olesju Pervušinovou. A v neděli už zase mohla podrobně zkoumat další program někde jinde. Šanci bude mít v Dubaji či Dauhá.

Mertensová na sebe nedávno upozornila v Hobartu nejen výhrou, ale i podivným zápasem s Američankou Sachiou Vickeryovou. Začátkem ledna obě hráčky chtěly skreč. na základě zdravotních problémů, Američanka ovšem byla pohotovější... Mertensová pak turnaj vyhrála.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner