Hlavní obsah

Federer jede nad plán a musí přehodnotit své cíle. Ovládne i turnaj v Miami?

Miami/Praha

Jako v pohádce si připadá Roger Federer. Pětatřicetiletý Švýcar se v lednu vrátil na kurty po půlroční pauze a zatím válcuje své soupeře. Vyhrává tituly, stoupá žebříčkem a všichni se ho ptají, kdy se vrátí na tenisový trůn. Další krok, aby se opět stal světovou jedničkou, může udělat již nyní, na právě probíhajícím turnaji v Miami.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Roger Federer v Miami.

Článek

Svůj návrat si užívá. Volné chvíle tráví s rodinou a na zápasy chodí dobře naladěn a připraven. Pohoda z něj přímo sálá. „Jdu rovnou z bazénu. Proto vypadám takhle,“ omlouval se na setkání s novináři v Miami Roger Federer. „Měli jsme skvělé ráno. Snažíme se s manželkou trávit s dětmi co nejvíce času. Je pro nás důležité, že naše děti ví, že tu jsme pro ně,“ vysvětloval otec dvou holčiček a dvou chlapečků, co ho dělá tak šťastným.

A ke skvělé náladě mu přispívají i jeho výkony, které předvádí na kurtu. Minulou neděli ovládl turnaj v Indian Wells a tuto sobotu ho čeká první zápas v Miami. Ve druhém kole se střetne s devatenáctiletým Francesem Tiafoem, který se na utkání už neskutečně těší. „Federer je můj idol. Nedokážu popsat, jak moc jsem nadšený z toho, že si proti němu zahraju,“ prohlásil Tiafoe.

Tohle nečekal

Po triumfu v Indian Wells se Roger Federer posunul v žebříčku už na šesté místo. A i když je v Miami nasazenou čtyřkou, řada expertů ho díky jeho skvělé formě a absenci Andyho Murryaho a Novaka Djokoviče, pasuje do role největšího favorita. Osmnáctinásobný grandslamový šampión vyhrál po sobě Indian Wells a Miami už v letech 2005 a 2006 a nyní by to mohl zopakovat.

Vím, jak těžké je vyhrát tyto dva turnaje po sobě. Los je brutální již od začátku. Na kurtu se ale teď cítím skvěle a každé vítězství mi dodává energii do dalších kol,“ prohlásil Federer, který je sám překvapený, jak se mu daří.

„Naprosto jsem předčil svá očekávání. Když už jsem loni věděl, že se k tenisu vrátím začátkem roku, stanovil jsem si cíle. Říkal jsem si, že bych chtěl být po Wimbledonu mezi osmi nejlepšími. Teď budu muset své cíle přehodnotit, neboť s výhrou na Australian Open a v Indian Wells jsem nepočítal,“ vyprávěl se smíchem rodák z Basileje. "O žebříček mi zas až tolik nejde, hlavně teď chci vyhrávat turnaje," uzavřel Federer.

Reklama