Hlavní obsah

Federer - Berdych 6:2, 3:6, 7:6Senzace byla blízko, Berdych ale po bitvě prohrál s Federerem, Plíšková si finále nezahraje

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych odehrál ve čtvrtfinále turnaje v Miami fantastickou bitvu se Švýcarem Rogerem Federerem. Ve zkrácené hře třetího setu měl dva mečboly, ale nevyužil je a nakonec zápas prohrál. Neuspěla ani česká ženská tenisová jednička Karolína Plíšková. Ta prohrála bitvu o postup do finále s Caroline Wozniackou z Dánska. Plíšková vyhrála první set po boji 7:5, ale další dva prohrála shodně 1:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Federer - BerdychVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Tomáš Berdych vstup do utkání nezvládl, hned ztratil svůj servis. Hvězdný Švýcar Roger Federer pak vyhrál i druhou hru a pak už mu stačilo hlídat si svoje podání. Skvěle hrající tenisová legenda se s tím ale nespokojila, dál posílala na stranu Berdycha přesné a razantní míče a český hráč si s tím nevěděl rady, prohrál 2:6.

Druhá sada byla vyrovnanější a oba hráči si drželi svá podání až do stavu 4:3 pro Berdycha. Česká jednička pak vzala Federerovi servis a sadu získala. Skončila tak série patnácti vyhraných setů švýcarského tenisty ve vzájemných zápasech.

Důležitým momentem rozhodující sady se ukázala čtvrtá hra, kdy Berdych prohrával 15:40, ale podání zachránil a dramatická bitva pokračovala. Při dalším servisu českého hráče už ale slavily úspěch báječné prohozy Federera, který šel do brejku na 4:2.

Náskok držel Švýcar i za stavu 5:3 a šel podávat na vítězství, jenže Berdych mu oslavu nedovolil a čistou hrou snížil. Když pak vyhrál i své podání, drama pokračovalo za stavu 5:5. Rozhodnout o vítězi nakonec musela zkrácená hra.

I v ní se vedení přelévalo ze strany na stranu, oba borci věděli, že každá chyba může rozhodnout. Berdych vedl 5:4 a šel podávat. Uhrál i další bod a měl dva mečboly, jenže v koncovce zabral švýcarský favorit a zápas doslova urval pro sebe po výsledku 8:6.

Plíšková uhrála jen první set

Plíškové vyšel báječně start do zápasu a získala hned první podání soupeřky. Brejk vzápětí potvrdila a měla v první sadě navrch. Když české jedničce vycházel první servis, měla na kurtu navrch. Podání ji ale zlobilo. V osmé hře si Dánka vzala servis zpět a začalo drama.

V desáté hře dokonce měla Wozniacká tři setboly, ale česká bojovnice ukázala, že se chce o první set poprat a za stavu 5:5 se hrálo dál. Rozhozená dánská tenistka vzápětí ztratila podání a najednou měla k zisku prvního setu pro změnu blíž Plíšková. A při svém servisu už nezaváhala, když využila svůj druhý setbol.

Začátek druhého setu nezastihl českou hráčku v optimálním rozpoložení a rychle prohrávala 0:3. Po konzultaci s trenérem, kdy často máchala rukou na znamení zmaru, ale získala první hru. Jenže ji to nenastartovalo a Dánka ovládla druhou sadu poměrem 6:1.

A v podobném rytmu vstoupila Plíšková i do rozhodujícího setu, když hned ztratila své podání a Dánka následně zvládla svůj servis. Wozniacká diktovala vývoj zápasu a každým míčkem se blížila finále. Získala totiž další brejk a vyhrála i obě zbývající hry. Třetí set tak získala soupeřka Plíškové rovněž poměrem 6:1.

Náročná bitva

Kontaová s Williamsovou se tak na kurt dostaly hodně pozdě a jejich rovněž více než dvouhodinový souboj skončil až po půlnoci místního času. "Děkuju všem, kteří zůstali. A dobré ráno, mimochodem," vtipkovala Kontaová po utkání na kurtu před značně vyprázdněným hledištěm.

Šestatřicetiletou trojnásobnou vítězku turnaje v Miami zdolala potřetí za sebou v dalším vyrovnaném duelu a fyzicky náročnou bitvu čeká i od finále s Wozniackou.

"Určitě budu muset odehrát spoustu míčků a množství těžkých výměn. Rozhodně se hodně naběhám. Je to jedna z nejlepších atletek mezi námi. Vždyť, proboha, běhá i maraton," připomněla start Dánky v newyorském maratónu.

Vzteklí mladíci

Mladíci Kyrgios se Zverevem během svého souboje bavili diváky vzrušujícími kousky a Australan dokonce několikrát odehrál míček mezi nohama. Jeden z pokusů ho sice stál druhý set, v dalším případě ale akrobatický úder předvedl i dvakrát během jedné výměny a fiftýn získal.

Fanouškům ovšem ukázali i bouřlivý temperament, když v závěru rozhodujícího setu nebyli spokojení s hlášením čárového rozhodčího na jedné a rozhodnutím hlavního připustit jestřábí oko na druhé straně. Rozčilený Zverev se hádal se sudím na umpiru, zatímco vzteklý Kyrgios vynadal čárovému za nenahlášený aut.

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 7 699 423 dolarů):
Dvouhra - semifinále
Wozniacká (Dán.) - Kar. Plíšková (2-ČR) 5:7, 6:1, 6:1
Kontaová (10-Brit.) - V. Williamsová (11-USA) 6:4, 7:5.
Muži (dotace 6 993 450 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále
Federer (4-Švýc.) - Berdych (10-ČR) 6:2, 3:6, 7:6 (8:6)
Kyrgios (12-Austr.) - A. Zverev (16-Něm.) 6:4, 6:7 (9:11), 6:3

Reklama