Hlavní obsah

Djokovič se ztratil v lese, věří směšným teoriím, píší Španělé. Všechno překroutili, zuří kouč

Bělehrad/Praha

Vyhrál všechny grandslamy, v historii tenisu už navždy bude patřit k těm nejlepším, ale byť mu stále patří druhé místo na světě, hvězda Novaka Djokoviče v posledních měsících uvadá. Poměrně ostrá slova k tématu vyšla ve španělském deníku AS v rozhovoru s bývalým kapitánem srbského daviscupového týmu Bogdanem Obradovičem. Nicméně po publikaci rozhovoru se Obradovič před srbskými novináři ostře ohradil s tím, že jeho slova Španělé překroutili.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič (vlevo) a Španěl Pablo Carreno Busta před daviscupovým duelem

Článek

Djokovič sice začal sezónu triumfem v Dauhá, ale pak přišlo šokující vyřazení od Denise Istomina na Australian Open a od té doby jsou pro něho velké tituly vzdálené. Fanoušky zneklidňuje jeho stále drobnější postava a množící se zvěsti o podivných dietách a meditacích.

„Minulý rok netrénoval i několik týdnů, což není vůbec dobré. Pak začal s těmi směšnými dietami. Víc meditoval, než napaloval míčky. Už nemá své obvyklé rutiny. Přitom v tenisu i změna rakety změní vaši hru. A jemu se přitom mění mentalita," cituje španělský list kritiku Obradoviče na adresu bývalého svěřence.

Djokovič sám dříve přiznal, že ho změnilo založení rodiny a narození potomka. Jenže jeho konkurentům rozrůstající se rodina na formě spíše přidává. „Něco se prostě změnilo v jeho hlavě. Roger Federer má čtyři děti a pořád hraje na nejvyšší úrovni. Rodina je důležitá, ale musíte si najít nějakou rovnováhu. Vypadá to, jakoby už nedokázal najít správný směr, jakoby se ztratil v lese," stojí dále v rozhovoru s dlouholetým daviscupovým kapitánem.

Právě v Davis Cupu se chce nyní Djokovič znovu naladit na vítěznou vlnu. Srbsko v něm o víkendu vyzve Španěly. Djokovič tak nastoupí k zápasům poprvé od turnaje v Indian Wells, kde vypadl v osmifinále s Nickem Kyrgiosem.

Chybí mu soutěživá energie?

Srbští fanoušci budou mít šanci ve svém miláčkovi znovu probudit zabijácké instinkty, které od loňského triumfu na Roland Garros rodáka z Bělehradu na první pohled opouštěly.

„Je to tak. Dřív na kurtu křičel, teď přitom při zápasech neukazuje žádné emoce. Vůbec nemá tu soutěživou energii, kterou míval," měl říct Obradovič pro AS.

Srbský kouč však své odpovědi uvedené v listu rázně popírá. „Má slova totálně překroutili. Nevím, proč má někdo zájem udělat ze mě Novakova nepřítele. Možná to Španělé udělali schválně před Davis Cupem, aby nás rozhodili. Ale nechci se zabývat konspiracemi," spekuloval už Obradovič pro srbský deník Blic.

V tenisových kruzích se mluví o tom, že za změnou chování stojí španělský mentální guru Pepe Imaz. Co k němu řekl Obradovič podle AS?

„Ano, toho už nějakou dobu znám. Na challengeru v Segovii jsem koučoval nějaké kluky, kteří s ním přestali spolupracovat. Imaz říkal, že si vydělá více peněz mentálním koučinkem. Mentální příprava je ok, jenže pak musíte hlavně v tréninku napálit milióny míčků. Všichni ti mentální koučové se Novaka snaží přesvědčit, že ty jejich mentální věci jsou pro něj nejdůležitější. To je pohroma! Novak je skvělý kluk, ale nechává se unášet směšnými teoriemi."

Bývalý kapitán však i tato publikovaná slova zásadně popíral s tím, že Djokovič "má kolem sebe špičkový tým odborníků, kteří vědí, co dělají". Popřel i to, že by se s novináři bavil o tom, že Djokovič začal jíst maso.

Reklama

Související témata: