Hlavní obsah

Vondroušová - Kontaveitová 6:4, 7:6Skvělá Vondroušová to dokázala! V sedmnácti slaví první titul na okruhu WTA

Aktualizováno

Sedmnáctiletá česká tenistka Markéta Vondroušová dotáhla své senzační tažení až do konce a slaví svůj premiérový titul na okruhu WTA. Ve finále halového turnaje ve švýcarském Bielu porazila za necelou hodinu a tři čtvrtě o čtyři roky starší Estonku Kontaveitovou 6:4 a 7:6. Bývalá juniorská světová jednička přitom odehrála teprve svůj druhý turnaj WTA v kariéře.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Markéta Vondroušová s trofejí pro vítězku turnaje v Bielu.

Článek
Fotogalerie

Sokolovská rodačka, které v žebříčku před začátkem turnaje patřilo až 233. místo, se k titulu musela probít z kvalifikace a v hlavní soutěži pak vyřadila i dvé krajanky Kristýnu Plíškovou a nasazenou jedničku Barboru Strýcovou. Díky triumfu v Bielu se v žebříčku posune na 117. pozici. Navíc získá i prémii 43 tisíc dolarů (více než milión korun), což je více, než dosud vydělala celkem.

"Byl to skvělý týden, hrála jsem opravdu výborně," řekla Vondroušová na kurtu poté, co převzala vítěznou trofej. "Doufám, že se sem příští rok vrátím," zakončila svou děkovnou řeč.

Vizitka Markéty Vondroušové:
Datum a místo narození: 28. června 1999, Sokolov
Klub/trenér: I. ČLTK Praha/Jiří Hřebec a Dušan Karol
Největší úspěchy: bývalá juniorská jednička žebříčku ITF (2015); vítězka jednoho turnaje WTA; pět titulů ve dvouhře na turnajích ITF, čtyři ve čtyřhře
Aktuální postavení na žebříčku WTA ve dvouhře: 233. místo (v novém vydání se posune na 117. místo)
Ocenění: 3x talent roku v anketě Zlatý kanár (2014-16)
Ostatní: je považována za jeden z největších talentů českého tenisu; tenis začala levoruká tenistka hrát ve čtyřech letech v Sokolově, na kurty ji přivedl otec David Vondrouš, maminka Jindřiška Anderlová hrála závodně volejbal; v juniorce se třikrát dostala ve dvouhře do semifinále Grand Slamu (French Open 2014 a 2015, Wimbledon 2014), ve čtyřhře má na kontě dva triumfy (Australian Open a French Open 2015); na prize money si dosud vydělala téměř 80 tisíc dolarů (přes dva milióny korun).

Ve finále v Bielu stačil Vondroušové k zisku prvního setu jediný brejk, zatímco sama odvrátila devět brejkbolů. V úvodu druhé sady sice o servis poprvé v utkání přišla, ale ztrátu hned vzápětí dohnala. Za stavu 5:6 nabídla 99. hráčce žebříčku i díky třem dvojchybám dva setboly, ale oba odvrátila a poslala set do tie-breaku.

V něm levoruká hráčka čelila dalším dvěma setbolům, ale nakonec proměnila hned první mečbol. "Měla jsem trošku štěstí, když trefila síť, ale pomohlo mi to si uvědomit, že musím hrát svoji hru, a to fungovalo," řekla. V utkání zaznamenala celkem 28 vítězných míčů, nevynucených chyb předvedla 26.

Sokolovská rodačka, jež se před pár dny dočkala premiérové pozvánky do českého fedcupového týmu pro semifinále v USA, vyřadila v hlavní soutěži prvního ročníku turnaje mimo jiné krajanky Kristýnu Plíškovou i nejvýše nasazenou Barboru Strýcovou.

Vondroušová: Jsem nadšená

"V kvalifikaci jsem málem prohrála hned první zápas, ale pak jsem se zlepšovala a poslední zápasy odehrála skvěle. Jsem nadšená," řekla rozradostněně. "Je to největší výhra v mé kariéře, protože jsem dosud hrála převážně menší turnaje," komentovala titul v Bielu.

Ve Švýcarsku vyhrála s kvalifikací všech osm utkání a letošní zápasovou bilanci ve dvouhře si upravila na 40 výher z 44 zápasů. Většiny z nich dosáhla na nižším okruhu ITF, na kterém letos získala tituly ve Stuttgartu (dotace 15 tisíc dolarů) a v Grenoblu (25 tisíc dolarů) a ještě dvakrát hrála ve finále.

Vondroušová triumfem v Bielu završila úspěšný návrat po zdravotních problémech. Loni laborovala s bolavým loktem a moc toho neodehrála. "Měla jsem čas pracovat hodně na kondici, což mi pomohlo a teď se mnohem líp hýbu," řekla.

Neví, co bude s tolika penězi dělat

Díky vítězství získala prémii 43 tisíc dolarů (více než milión korun), což je více, než dosud vydělala celkem. "Vůbec nevím, co s tolika penězi budu dělat," vtipkovala a dodala: "Maminka mi pomůže."

Nyní čeká Vondroušovou přesun na Floridu za českým týmem na Fed Cup a pak bude muset vzhledem k vylepšení svého postavení v žebříčku měnit turnajové plány. "Chtěla jsem hrát grandslamové kvalifikace, ale neměla je jisté. Teď už mám, takže se musím zamyslet, co budu hrát předtím," řekla svěřenkyně Jiřího Hřebce, který ji připravuje v Praze na Štvanici. Na okruhu ji doprovází kouč Zdeněk Kubík.

Biel - ženy (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Vondroušová (ČR) - Kontaveitová (Est.) 6:4, 7:6 (8:6).
Čtyřhra - finále:
Hsieh Su-Wei, Niculescuová (2-Tchaj-wan/Rum.) - Bacsinszká, Hingisová (Švýc.) 5:7, 6:3, 10:7

Reklama

Související témata: