Hlavní obsah

Pála by mohl namixovat supersilný tým. Co bude s Fed Cupem dál?

Tampa

I kdyby se fedcupový kapitán Petr Pála rozkrájel, optimální variantu, jak ve floridském semifinále vyřadit Američanky, by patrně nenašel. Omlazená česká sestava dosáhla těsnou porážkou 2:3 patrně maxima svých možností. Příště už to ale může být úplně jinak.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Kateřina Siniaková naslouchá pokynům kapitána Petra Pály.

Článek
Fotogalerie

Tříleté panování Pálova souboru šampiónek skončilo i vinou toho, že nejlepší české hráčky se tentokrát omluvily. Zápas v Saddlebrooku byl ale zároveň ideální možností, jak zapojit novou tenisovou vlnu. Pád do baráže nehrozil a o titul se nehrálo.

Když nastupovaly sedmnáctiletá Markéta Vondroušová a o tři roky starší Kateřina Siniaková v sobotu na kurt ke svým fedcupovým debutům, obě přiznávaly velkou nervozitu. „Holky to ale odpracovaly a odbojovaly," těšilo Pálu, jak české mladice pesimistům přivřely ústa.

Přesune se Fed Cup do Asie?

České singlistky poprvé v životě okusily tak bouřlivou atmosféru, na turnajích se s něčím podobným ještě neměly možnost setkat a hrát i proti publiku je v emočně vypjatém světě ženského tenisu pokaždé cenná zkušenost.

„Holkám to může pomoct v jejich individuální kariéře," soudil kapitán. Pro Pálu byl navíc floridský víkend přehlídkou možností, jaké v současné době ve své funkci má. Příště by už třeba mohl nominovat kvarteto Karolína Plíšková, Strýcová, Siniaková a Vondroušová... „Kdyby se to takhle pěkně namíchalo, tak by to byl strašně silný tým," řekl kapitán po zápase.

V jaké podobě ale bude Fed Cup pokračovat, se zatím neví. Miroslav Černošek, majitel společnosti Česká sportovní, která o tenistky pečuje, už naznačil, že pokud se uskuteční některé navrhované změny, jako např. Final Four na neutrálním místě (rozuměj v Asii, kde je nejvíc peněz), přestala by ho týmová soutěž zajímat.

„Pro země, co nemají grandslam, by to byla škoda. Když se podíváte na naše publikum, tak to se nedá ničím nahradit," povzdechl si Pála. Těžko by na zápase Američanek s Češkami vládla tak elektrizující atmosféra, pokud by se konal třeba v Singapuru nebo v Šanghaji.

Žebříček tenisového Fed Cupu k 24. dubnu 2017 (v závorce předchozí umístění)
1. (1.) ČR 33 942 b.
2. (5.) Bělorusko 14 580
3. (7.) USA 13 992
4. (2.) Francie 12 925
5. (4.) Švýcarsko 9465
6. (6.) Německo 8392
7. (8.) Nizozemsko 7732
8. (3.) Rusko 7302
9. (12.) Belgie 5990
10. (9.) Itálie 5237

Reklama

Související témata: