Hlavní obsah

Parádní návrat, Ruska Šarapovová po dopingovém trestu slaví triumf

Aktualizováno

Patnáct měsíců byla pryč. Ruská kráska Maria Šarapovová si odpykala trest za doping a je zpátky. Možná některým fanouškům ani nepřišlo, že vypadla na tak dlouhou dobu. Vrátila se taková, jakou ji všichni dávno znali. Hlasité hekání, které nabíralo na intenzitě, provázelo celý zápas. Stejně tak občasné chyby, možná pramenící i z přemíry snahy ukázat se. Na druhou stranu fantastické returny, které Italku přiváděly do úzkých. A k tomu hlasité „come on" a zaťatá pěst. Nakonec pak radost z vítězství 7:5 a 6:3, na které tak dlouho čekala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maria Šarapovová zažila vítězný návratVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ruska nebyla před turnaje ve Stuttgartu v jednoduché pozici. Řada soupeřek jí nepřála, že dostala divokou kartu od pořadatelů turnajem. Pokud na ni někdy v minulosti byla upřená pozornost médií, tak teď se jí noviny i televizní kamery věnovaly měrou vrchovatou. Jak se pauza projeví, vyhraje ne úvod? Tyhle otázky viděla na každém kroku a musely ji strašit i ze snu.

Šarapovová nuceně pauzírovala od loňského Australian Open, po němž se dozvěděla, že měla pozitivní dopingový test. Dlouhodobé užívání meldonia přiznala, ale tvrdila, že dopingová pravidla neporušila vědomě. Rodačka ze Soči původně byla distancována na dva roky, ale uspěla s odvoláním u sportovní arbitráže.

Jeden uhraný fiftýn v úvodní hře asi nebyl tím pravým startem, jaký si představovala. Pak dokonce prohrávala 0:2, ale postupně se dostala do hry. Až v jedenácté hře první sady urvala vedení při servisu soupeřky a set dopodávala.

Jsem od přírody soutěživá, návrat si užívám

"Tenis hraju dlouho, jsem soutěživá od přírody, a když mi něco na kurtu nejde, tak se snažím to změnit, peru se s tím. A když se to povede, je z toho třeba nejlepší tenis, jaký umím," smála se Ruska s tím, že teď pro ni začala nová část její kariéry.

Pohodu si přenesla i do pokračování zápasu a šestatřicetiletá Italka jen těžko vzdorovala. Ruská tenistka s vědomím získaného podání soupeřky vládla na kurtu a kráčela za vítězstvím. Na to také po hodině a čtyřiačtyřiceti minutách dosáhla.

O postup do čtvrtfinále si zahraje proti krajance Jekatěrině Makarovové. "Hraje levou rukou a bude to pro mě další důležitý zápas, těším se na něj. Chci toho teď odehrát co nejvíce," svěřila se po utkání. Z hlediště se dočkala velkého aplausu, nechyběl ani transparent "Maria welcome", ale zazněl i pískot. Ne všichni byli zkrátka nadšení.

Vyzkoušela jsem si, jak chutná normální život

Potvrdila, že jí pauza od zápasů celkem pomohla. Užila si života mimo kurt a teď už se zase soustředí jen na tenis. "Měla jsem opravdu hodně volna. Tak jsem si vyzkoušela, jak chutná normální život, pracovala jsem. Ale teď jsem zpátky," dodala ruská tenistka, která už dostala pozvánku na turnaje do Madridu či Říma.

"A ten pocit, kdy zbývá pár sekund než vkročíte do arény, na kurt, který je pro mě jevištěm, ten je nejlepší na světě. Čekala jsem na něj dlouho. Ale je zase tady a všechno si moc užívám," vyhlásila.

Zajímavostí určitě je, že po odhalení dopingu se od ruské krásky odvrátil sponzor Porsche, tedy firma, která je titulárním partnerem turnaje ve Stuttgartu. Šarapovová byla v minulosti ambasadorkou zmíněné firmy a turnaj ve Stuttgartu vyhrála hned třikrát.

Tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 776 000 dolarů):
Šarapovová - Vinciová 7:5, 6:3

Reklama

Související témata: