Hlavní obsah

Paříž bez Šarapovové. Ruska se brání bojovně, její sponzor ale podpořil pořadatele

Kontroverze kolem udílení divokých karet dopingové hříšnici Marii Šarapovové asi jen tak neskončí. Ruská tenistka už má každopádně jistotu, že na nadcházejícím Roland Garros si nezahraje. A rozhodnutí Francouzské tenisové federace překvapivě kvituje i sponzor třicetileté hráčky - firma Head.

Foto: Max Rossi, Reuters

Maria Šarapovová si na letošním Roland Garros nezahraje.

Článek

Rodačka ze Sibiře po odkroucení patnáctiměsíčního trestu za užití meldonia dostala divoké karty na turnaje do Stuttgartu, v Madridu i v Římě. Až pořadatel French Open se nastolenému trendu postavil a z principiálních důvodů nepustil blonďatou ikonu ani do kvalifikace.

„Je mojí odpovědností chránit hru a její standardy. Můžete dávat divoké karty při návratu po zranění, ale ne po dopingovém trestu. Vím, jakou mediální sílu má Maria a jaká očekávání mají fanoušci a televizní společnosti. Pro mě ale nebylo možné to povznést nad respekt k antidopingovým zásadám," vysvětloval předseda Francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli.

Verdikt možná trochu nečekaně podpořil i hráččin sponzor Head. „Rozhodnutí grandslamového turnaje plně podporuji. Nemyslím si, že by divoké karty měly být pro ty, kdo poruší dopingová pravidla," uvedl výkonný ředitel firmy Johan Eliasch pro britský list The Times.

Zároveň ale dodal, že je zklamán tím, že antidopingová agentura WADA nedělá svou práci pořádně, protože odpovídajícím způsobem nedoložila, proč dala meldonium mezi dopingové látky.

Šarapovová, proti jejímž startům na divoké karty se ohradila většina hráček na okruhu, se k verdiktu Francouzů postavila bojovně.

„Pokud si tímhle musím projít, abych se mohla zase dostat nahoru, dám se do toho. Žádná slova, hry nebo činy mi nezabrání v tom, abych si plnila své sny. A těch mám hodně," napsala slavná tenistka na svůj twitterový účet.

Po French Open se možná zase vrátí na výsluní. Pořadatelé travnatého turnaje v Birminghamu už Rusce přislíbili divokou kartu. Tím vyvolali na ostrovech roztržku s All England Clubem ve Wimbledonu, který se dost možná zachová stejně jako kolegové v Paříži.

Nicméně Šarapovová už má dost bodů na to, aby mohla na travnatém grandslamu startovat v kvalifikaci a hlavní soutěž si tak možná zahraje i bez pomoci pořadatelů.

Reklama