Hlavní obsah

Svitolinová - Plíšková 6:2, 7:6Ani zlepšený výkon nestačil. Plíšková skončila v Římě ve čtvrtfinále a v žebříčku zůstává třetí

Aktualizováno

Posun na druhé místo žebříčku WTA se odkládá. Česká tenistka Karolína Plíšková prohrála ve čtvrtfinále turnaje v Římě s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou 2:6 a 6:7 (9:11) a zůstane nadále třetí hráčkou světa. Své utkání nezvládl ani Španěl Rafael Nadal, který padl s Rakušanem Dominicem Thiemem 4:6 a 3:6 a poprvé v sezóně odešel z antuky poražen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plíšková padla v Římě ve čtvrtfináleVideo: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nadal poprvé v sezóně a po 17 zápasech prohrál na antuce

Ačkoli se v posledních týdnech Karolíně Plíškové příliš na antuce nedařilo, vypadalo to, že se na turnaji v Římě opět dostávala do formy. Nejprve zničila Američanku Davisovou dvakrát 6:1, poté si poradila se Švýcarkou Bacsinszkou 6:1 a 7:5.

Nad její síly byla až ve čtvrtfinále Ukrajinka Svitolinová. Dvaadvacetiletá hráčka překazila možnost české tenistky dostat se na druhé místo žebříčku WTA před Američanku Serenu Williamsovou, která před několika týdny předčasně ukončila sezónu z toho důvodu, že očekává narození potomka.

Úvod Plíškové nevyšel

Plíškové se vůbec nevydařil začátek prvního setu. Za 12 minut prohrávala 0:4. Nasazené dvojce nefungoval první servis ani forehand. Na kurtu se špatně pohybovala, čehož využila naopak velmi běhavá Ukrajinka, která získala úvodní sadu za půl hodiny.

V nastoleném tempu pokračovala Svitolinová i ve druhém setu. Hned v jeho úvodu Plíšková mrskla svou raketou o zem, jelikož se nedokázala dostat ke své obvyklé hře. Několik forehandových úderů končilo v autu a na rodačce z Loun se začala projevovat nervozita, čehož hbitá Svitolinová dokázala beze zbytku využít a dostala se do vedení 2:0.

Nicméně Plíšková, která se postupně rozehrála k lepšímu výkonu, se nevzdala, a pomalu začala na kurtu dominovat. K tomu jí dopomohl zvláště zlepšený první servis, který do té doby nefungoval. Bojovná Ukrajinka ale dokázala s Češkou držet krok.

Proto rozuzlení přišlo až v tiebreaku. Ten po dramatickém průběhu ovládla Svitolinová 11:9 a dokráčela si k vítězství, díky kterému bude v pondělním vydání nového žebříčku WTA v Top 10. Naopak Plíšková nevyužila šanci dostat se na druhé místo a zůstane třetí za Serenou Williamsovou a Angelique Kerberovou.

Nadal utrpěl na antuce první letošní prohru

Španěl Nadal po sérii 17 vítězných zápasů podlehl ve čtvrtfinále v Římě Rakušanovi Thiemovi 4:6, 3:6. Na oblíbeném povrchu si devítinásobný vítěz French Open připsal první letošní porážku. Thiem Nadalovi oplatil finálové prohry z předchozích turnajů v Barceloně a Madridu a upravil vzájemnou bilanci zápasů na 2:4.

Třicetiletý Nadal prohrával po dvou ztracených servisech v prvním setu už 1:5. Dokázal sice snížit na rozdíl jediného gemu, avšak sadu nakonec nezachránil. Ve druhém setu Španěl za stavu 3:3 znovu dvakrát neudržel podání a po necelých dvou hodinách se z výhry radoval o sedm let mladší Thiem.

Světový hráč číslo čtyři Nadal naposledy nestačil v březnu ve finále v Miami na Švýcara Rogera Federera. Letitý rival ho letos v rozhodujícím duelu připravil o titul i na Australian Open. Na antuce Nadal získal v posledních týdnech rekordní desáté tituly v Monte Carlu a Barceloně a pátou trofej v Madridu.

Thiema v dalším kole čeká vítěz zápasu mezi Srbem Novakem Djokovičem a Argentincem Juanem Martínem Del Potrem. V druhém semifinále se utkají Američan John Isner s Němcem Alexanderem Zverevem, který si poradil s přemožitelem Tomáše Berdycha Milosem Raonicem z Kanady.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):
Ženy (dotace 3 076 495 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Svitolinová - Plíšková 6:2, 7:6 (11:9)
Muguruzaová (3-Šp.) - V. Williamsová (9-USA) 6:2, 3:6, 6:2
Halepová (6-Rum.) - Kontaveitová (Est.) 6:2, 6:4.
Bertensová (15-Niz.) - Gavrilovová (Austr.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Babosová, Hlaváčková (4-Maď./ČR) - Bondarenková, Siniaková (Ukr./ČR) 3:6, 6:1, 10:4.
Makarovová, Vesninová (1-Rus.) - Krejčíková, Čeng Saj-saj (ČR/Čína) 6:3, 6:2.
Muži (dotace 4 507 375 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Isner (USA) - Čilič (6-Chorv.) 7:6 (7:3), 2:6, 7:6 (7:2).
Thiem (8-Rak.) - Nadal (4-Šp.) 6:4, 6:3,
A. Zverev (16-Něm.) - Raonic (5-Kan.) 7:6 (7:4), 6:1.

Reklama