Hlavní obsah

Berdych - Raonic 7:6, 7:6Bravo! Berdych vybojoval v Lyonu první letošní finále! O titul si zahraje i Krejčíková

Aktualizováno

První finále roku je pro Tomáše Berdycha realitou! Český tenista udolal na antukovém turnaji v Lyonu světovou šestku a nejvýše nasazeného hráče Kanaďana Milose Raonice ve dvou tie breacích, a vrátil soupeři porážku z minulého týdne v Římě. Jeho soupeřem v sobotní generálce na grandslamové French Open bude domácí Jo-Wilfried Tsonga. V Norimberku pokračuje v životním tažení Barbora Krejčíková. Prvně v kariéře si zahraje finále na WTA Tour poté, co v semifinále přehrála Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:4, 4:6, 6:0. Její poslední soupeřkou na německé antuce bude nasazená jednička Nizozemka Kiki Bertensová

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tomáš Berdych vyřadil Milose RaoniceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletý Berdych o pět let mladšího rodáka z Podgorici zdolal po dvou letech a v osmém vzájemném duelu zaznamenal třetí výhru. Raonic sice nastřílel 17 es, úspěšný na podání byl ale i Berdych s devíti nechytatelnými servisy. Třetí nasazený český tenista vyřešil i za pomoci podání kritickou situaci v koncovce druhého setu, kdy za stavu 4:5 čelil třem setbolům.

První sadu získal Berdych v tie breaku 7:5, a i když v úvodu druhé ztratil jedinkrát v zápase servis, zvrat nepřipustil. Z 1:3 obrátil rodák z Valašského Meziříčí na 4:3 a sada znovu dospěla do zkrácené hry. V ní Berdych tentokrát jasně dominoval a po výhře 7:2 slavil po více než roce vítězství nad hráčem elitní světové desítky.

Aktuálně čtrnáctý hráč světového žebříčku Berdych si zahraje 31. finále v kariéře. Pokusí se získat čtrnáctý titul, první od říjnového turnaje v Šen-čenu. S Tsongou, dvojkou turnaje v Lyonu, má nejlepší český tenista pozitivní bilanci 8:4. Letos se utkali už dvakrát a oba hráči si připsali po jedné výhře. Vyrovnanou bilanci 1:1 mají dlouholetí soupeři také na antuce.

Krejčíková bude hrát v Norimberku o titul

Barbora Krejčíková si v Norimberku zahraje prvně v životě finále na WTA Tour. V semifinále přehrála Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:4, 4:6, 6:0. Její poslední soupeřkou na německé antuce bude nasazená jednička Nizozemka Kiki Bertensová, 19. hráčka světového žebříčku.

Cirsteaová před tím v pátek uspěla ve čtvrtfinálové dohrávce, když druhou nasazenou Julii Putincevovou z Kazachstánu zdolala 6:3, 3:6, 6:4. Ve čtvrtek bylo jejich utkání přerušeno ve třetím setu pro tmu. V prvním setu Krejčíková nejprve nepotvrdila předchozí zisk soupeřčina podání, ale po dalším brejku ukončila sadu čistou hrou. Ve druhém naopak sama dotáhla ztrátu, ale v desáté hře nabídla Rumunce dva setboly a ten druhý neodvrátila. Rozhodující set začala Krejčíková brejkem, soupeřce pak už nepovolila ani bod a kanára i šesté norimberské vítězství zkompletovala hned při prvním mečbolu.

Jednadvacetiletá Krejčíková se do boje o titul probojovala až z kvalifikace. V hlavní soutěži jí nejprve skrečovaly zápasy Rumunka Alexandra Cadantuová a Němka Laura Siegemundová, ve čtvrtfinále odvrátila pět mečbolů proti další domácí tenistce Carině Witthöftové. Už čtvrtfinálová účast byla pro dosud 254. hráčku světa životním úspěchem.

Vondroušová na French Open

Markéta Vondroušová si poprvé zahraje hlavní soutěž na grandslamu. Sedmnáctiletá hráčka prošla suverénně kvalifikací antukového French Open. Naopak Lucie Hradecká neuspěla.

"Je to sen se dostat do hlavní. Je to můj první grandslam, takže si toho hodně vážím," řekla Vondroušová, vítězka letošního turnaje WTA v Bielu. V 1. kole v Paříži se utká s domácí Amandine Hesseovou, která dostala divokou kartu. "Hrála jsem tady i první grandslam v juniorkách a mám k tomu dobrý vzpomínky," poukázala na rok 2014, kdy postoupila mezi juniorkami do semifinále.

Vondroušová porazila v posledním kole kvalifikace Rusku Annu Blinkovovou 6:1 a 6:4. V předešlých dvou zápasech kvalifikace ztratila v každém jen jeden game. "Vyšlo mi to neskutečně. Hrála jsem hodně dobře a až poslední set na mě padla nervozita a svazovalo mě to, ale dohrála jsem to," řekla rodačka ze Sokolova.

Výhra nad Blinkovovou byla pro Vondroušovou už její padesátou v sezóně, a to dohromady z kvalifikací i hlavních soutěží na turnajích ITF a WTA. "Je neskutečný, že to takhle jde. Jednou to asi skončí, ale doufám, že to dojde co nejdál," přála si.

Poslední krok nezvládla zkušená Hradecká, která podlehla Belgičance Alison Van Uytvanckové po setech 4:6 a 3:6.

Tenisový turnaj mužů v Lyonu (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - semifinále:
Raonic (1-Kan.) - Berdych (3-ČR) 6:7 (5:7), 6:7 (2:7)
Tsonga (2-Fr.) - Basilašvili (Gruz.) 6:2, 3:6, 6:1.
Tenisový turnaj žen v Norimberku (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Cirsteaová (Rum.) - Putincevová (2-Kaz.) 6:3, 3:6, 6:4.
Semifinále:
Krejčíková (ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:4, 4:6, 6:0
Bertensová (1-Niz.) - Doiová (Jap.) 6:2, 0:1 skreč.
Tenisový turnaj žen ve Štrasburku (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Stosurová (6-Austr.) - Pcheng Šuaj (8-Čína) 7:6 (7:0), 6:4
Gavrilovová (7-Austr.) - Garciaová (5-Fr.) 6:4, 6:2.
Tenisový turnaj mužů v Ženevě (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - semifinále:
Wawrinka (1-Švýc.) - Kuzněcov (Rus.) 6:3, 7:6 (7:4)
M. Zverev (Něm.) - Nišikori (2-Jap.) 6:4, 3:6, 6:3.
Kvalifikace na tenisový grandslamový turnaj French Open:
Ženy - 3. kolo:
Vondroušová (2-ČR) - Blinkovová (Rus.) 6:1, 6:4
Van Uytvancková (9-Belg.) - Hradecká (ČR) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata: