Hlavní obsah

Krize mužského tenisu? V pavouku dvouhry na French Open jsou jen dva Češi, navíc mají těžký los

Paříž

Byly doby, kdy se do hlavní soutěže grandslamových turnajů dostalo až ke dvaceti českým tenistům. Zvláště v mužské části pavouka letošního French Open je však pohled na českou účast o dost střídmější než v minulosti. Tomáš Berdych s Jiřím Veselým zůstanou osamoceni v mužské dvouhře na druhém grandslamu sezóny a co víc, los jim příliš nepřál.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych v prvním kole turnaje v Římě.

Článek

Dlouholetá česká jednička Berdych nezažívá povedený rok, v žebříčku se propadl na 14. místo a v dosavadním průběhu roku se „jenom" dvakrát dostal do semifinále, na menším turnaji v Rotterdamu a na začátku roku v Dauhá. Příslibem pro pařížský grandslam tak nakonec může být tento týden. Ve francouzském Lyonu našel svěřenec Gorana Ivaniševiče ztracenou formu a v poslední prověrce před Rolland Garros se probojoval do finále, kde dnes změří síly s domácím Jo-Wilfriedem Tsongou.

Hned poté se už přesune do Paříže, kde na startu nejprestižnějšího antukového turnaje roku potká nepříjemného Němce Struffa. Sedmadvacetiletý rodák z Warsteinu prožívá povedené období. Na antuce si letos připsal skalpy Grigora Dimitrova nebo navrátilce Tommyho Haase. Jeho letošní antuková bilance je 12 vítězství k 6 porážkám, složitý úkol pro úvodní kolo čeká českou jedničku.

Veselý má šanci na reparát

Jiří Veselý loni uhranul svět výhrou nad Novakem Djokovičem v Monte Carlu a mnoho fanoušků očekávalo, že tenista z Příbrami promluví minimálně do první třicítky žebříčku, ne-li výše. jenže od té doby uplynulo hodně vody a Veselý se bohužel stále topí v nevyrovnanosti výkonů a také ve slabší psychické odolnosti, která je často vidět v koncovkách zápasů nebo v Davis Cupu.

Ano, Veselý letos na antuce zdolal například talentovaného Chorvata Čoriče, španělského antukáře Granollerse nebo čtvrtfinalistu Australian Open Mischu Zvereva, na druhé straně ale dokáže prohrát s takovým hráčem, jakým je například Stefanos Tsitsipas, 202. hráč rankingu ATP.

Pařížský los si s třiadvacetiletým Čechem trošku pohrál. Znovu po necelých dvou týdnech totiž narazí na amerického vrstevníka Jacka Socka. V Římě zvládl patnáctý tenista světa Sock lépe zkrácenou hru třetí sady a v zápase, kde měl Veselý hodně šancí, nakonec český hráč neuspěl. Na odvetu tedy český tenista číslo 2 nemusí čekat příliš dlouho. Otázkou je, jak se s tlakem pařížského grandslamu vyrovná, favoritem zápasu určitě nebude...

Reklama

Související témata: