Hlavní obsah

Dáváš rány, že to prolítává strunama, utahoval si kouč z Kvitové. Po ní přišel Nadal

Den a půl volna měla tenistka Petra Kvitová po vyhraném prvním utkání po vážném zranění ruky. Dnes před polednem už znovu držela raketu v levé ruce a na tréninkových dvorcích kousek od Roland Garros si hodinu zahrála před středečním druhým kolem French Open.

Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Petra Kvitová přijímá rady od trenéra Jiřího Vaňka.

Článek

V sluncem zalitém dopoledni hrála Kvitová s trenérem Jiřím Vaňkem na dvorcích klubu Jean Bouin pod tribunou stejnojmenného ragbyového stadiónu. Celou dobu opět panovala dobrá nálada, došlo i na legrácky, ale dvojnásobná vítězka Wimbledonu přitom vyzkoušela vše potřebné od výměn, returnů i servisu, aby se dostala do rytmu.

"Ty dáváš takový bomby, že mi to prolítává strunama," rozesmál Vaněk svoji svěřenkyni poté, co krátce po sobě podruhé minul míč. "Budu hrát na dvě procenta, aby to mělo smysl," vtipkoval pak Vaněk, bývalý 76. hráč žebříčku ATP.

Kousek vedle dával rány Kanaďan Milos Raonic a ob kurt hekala Ruska Světlana Kuzněcovová. Při odchodu Kvitové lákal pozornost Španěl Rafael Nadal.

Daleko od šrumce

Nový tréninkový areál funguje teprve druhým rokem. "Dřív nás vozili po Paříži po všech možných klubech a strávili jsme v autě strašně času. Tohle je příjemné, je tady zázemí s posilovnou. Jsme tak od šrumce co nejdál," chválil Vaněk.

Sedmadvacetiletá Kvitová v neděli zvládla návrat do hry po prosincovém přepadení, při kterém jí pachatel vážně pořezal všechny prsty levé ruky a dva nervy. V 1. kole svou tradičně rychlou hrou porazila Američanku Julii Boserupovou.

Po utkání se podle kouče tenistka cítila dobře. "Nám to přišlo, jako kdybychom neměli ani pauzu. Říkali jsme, že po tom týdnu se cítíme, jako bychom tady byli tři měsíce na turnajích. Za nás klape všechno, jak má," řekl Vaněk.

"Mysleli to od srdce"

Kvitovou všichni vítali zpět na okruhu s nadšením, Její výhru v šatně obrečely Andrea Petkovicová, Petra Martičová či Mirjana Lučičová-Baroniová, I trenér dostal spoustu gratulací. "Ohlasy jsou neskutečný, všichni jsou rádi, že je Petra zpět, a říkají to upřímně. Péťu má hodně lidí rádo a mysleli to od srdce," řekl Vaněk.

Po emočně náročném prvním utkání dal trenér Kvitové den a půl volna. Ani s ní nerozebíral vyhraný zápas. "Říkal jsem, užij si, že jsi se vrátila a vyhrála jsi. O tenise to ze začátku nebylo," řekl Vaněk. V pondělí se zašli podívat do města. "Vůbec jsme nebyli na tenisu, aby si hlava odpočinula," řekl devětatřicetiletý kouč.

Další zápas proti Američance Bethanii Mattekové-Sandsové už se ale pojede podle klasické rutiny. "Aby nelítala hlavou v oblacích. Je super, že tu hraje, ale jsme zase normálně tenisti a sportovci, co jdou vyhrávat zápasy," uvedl Vaněk.

Mnozí už dokonce Kvitovou řadí mezi možné favoritky French Open. Vaněk ale zůstává při zemi a nechce spekulovat, jak daleko by mohla v pavouku dojít. "Ať jde z kurtu zdravá a nebolí ji ruka. I když vyhraje, nebo prohraje, tak to je pro nás neskutečné vítězství. To je nejdůležitější. Co se stane, to neodhadneme," dodal trenér.

Reklama

Související témata: