Hlavní obsah

Plíšková zmírnila českou kalamitu a jde dál! Berdych, Vondroušová i Strýcová končí

Aktualizováno

Českou kalamitu ve čtvrtečním programu tenisového French Open alespoň částečně zastavila až druhá nasazená Karolína Plíšková, která po vítězství 6:2, 4:6, 6:3 nad Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou postoupila v Paříži poprvé do třetího kola. To třináctý nasazený Tomáš Berdych překvapivě hladce podlehl třiapadesátému hráči světa Karenu Chačanovovi z Ruska 5:7, 4:6, 4:6. Barbora Strýcová zase podlehla na centrkurtu domácí Alizé Cornetové po setech 4:6, 1:6 a sedmnáctiletá česká naděje Markéta Vondroušová prohrála s Ruskou Darjou Kasatkinovou 6:7 a 4:6.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Karolína Plíšková ve druhém kole French Open.

Článek
Fotogalerie

Plíškovou teď dělí čtyři výhry od postu světové jedničky: "Nehrála jsem nejlepší tenis, ale jsem ráda, že jsem tady konečně prošla do třetího kola," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. Přejít druhé kolo dokázala v Paříži na šestý pokus, loni vypadla už v prvním.

V úvodním setu na kurtu Philippa Chatriera neměla Plíšková s Ruskou trénující a žijící v Česku problém. Přemožitelka Kateřiny Siniakové z 1. kola byla nervózní a hodně chybovala, zatímco Plíšková dobře podávala a výměny rychle ukončovala.

Ani začátek druhé sady nenaznačoval změnu. Hra se ale postupně vyrovnala, míč začal létat častěji přes síť a Plíšková chybovala. V páté hře Alexandrovová, které pomáhá v pražském klubu Spoje Petr Kralert, zatlačila a získala brejk. Setbol za stavu 3:5 ještě Plíšková odvrátila, ale Ruska pak set dohrála při svém servisu.

Na úvod rozhodující sady odskočila Plíšková do vedení 2:0, ale vzápětí podruhé v utkání přišla o servis a za stavu 2:2 musela bojovat. Soupeřka jí ale pomohla chybami, díky kterým šla Plíšková do brejku na 4:2 a zápas už úspěšně dohrála.

Plíšková je nyní světovou trojkou, ale druhá Serena Williamsová z USA je těhotná a neobhajuje v Paříži loňské finále. Jednička Angelique Kerberová z Německa vypadla v 1. kole a Plíšková ji předstihne v případě postupu do finále. Další krok na vrchol ženského tenisu může udělat v sobotu, kdy bude hrát s Němkou Carinou Witthöftovou (73. v pořadí WTA), s kterou se dosud nestřetla.

Berdych neměl jediný brejkbol

Jednatřicetiletý Berdych si proti o deset let mladšímu soupeři nevypracoval ani jeden brejkbol. O svůj servis přišel jednou v každém setu. Jeho hra postrádala jiskru a odvážně hrající Chačanov nastřílel 51 vítězných míčů.

Při čtrnáctém startu na Roland Garros vypadl ve druhém kole potřetí, dosud naposledy se mu to stalo v roce 2008. Jeho maximem v Paříži je semifinále z roku 2010.

Vondroušová si v žebříčku polepší

Levou rukou hrající Vondroušovou získala ve třech zápasech kvalifikace a v úvodním kole na Roland Garros osm setů v řadě a nadějně vstoupila i do souboje s Kasatkinovou, která přišla na kurt o deset minut později. Vzala jí servis a vedla 2:0, ale Ruska se postupně rozehrála a Češku dokázala zatlačit.

Vondroušová přišla o brejk, protože prohrála dvanáct míčů v řadě. Po divokém úvodu si hráčky držely podání a úvodní set rozhodl tie break. Soupeřka v něm hrála odvážněji, Vondroušová naopak chybovala a uhrála jen bod.

Na úvod druhého setu se na Vondroušové projevila neúspěšná koncovka první sady. Dvakrát si prohrála servis a ztrácela 1:4. Na lavičce vypadala znaveně a prohmatávala si okolí levého ramene. Stihla snížit na 3:4, ale další brejk, aby si vynutila zkrácenou hru, nestihla a po své 23. nevynucené chybě zápas ztratila.

Vondroušová, letošní vítězka turnaje WTA z Bielu, má za sebou premiéru v hlavní soutěži na grandslamu a v žebříčku se posune do první osmdesátky.

Jen slibný úvod

V duelu plném dlouhých výměn i zkrácení za síť vedla Strýcová v prvním setu 4:2 a při podání Cornetové 40:15. Nevyužila ale ani třetí brejkbol a pak se s tím nedokázala úplně vyrovnat. Ve zbytku utkání už získala jen jeden game. Šancí ale měla v zápasu dost, jen při servisu Francouzky 12 brejkbolů, ale proměnila pouze tři.

Strýcové se na Roland Garros daří z grandslamů nejméně. V Paříži letos při jedenáctém startu prošla teprve potřetí přes první kolo.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 milionů eur):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Chačanov (Rus.) - Berdych (13-ČR) 7:5, 6:4, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
Jebavý, Veselý (ČR) - Klaasen, Ram (8-JAR/USA) 7:5, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Alexandrovová (Rus.) 6:2, 4:6, 6:3
Cornetová (Fr.) - Strýcová (20-ČR) 6:4, 6:1
Kasatkinová (26-Rus.) - Vondroušová (ČR) 7:6 (7:1), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (1-USA/ČR) - Cornetová, Mertensová (Fr./Belg.) 6:1, 6:2
Golubicová, Kristýna Plíšková (Švýc./ČR) - Bondarenková, Curenková (Ukr.) 5:7, 6:2, 6:3
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) - Atawová, Huey (USA/Fil.) 1:6, 6:2, 10:7
Klepačová, Inglot (Slovin./Brit.) - Peschkeová, Kúreší (ČR/Pák.) 6:4, 6:2.
Ostatní výsledky najdete zde

Reklama

Související témata: