Hlavní obsah

Lendl se vrátil a vše je jinak. Čím probral světovou jedničku? Nudou v tréninku

Paříž

Prošel si obdobím plným zdravotních patálií a nečekaných porážek, jen co ale první hráč světa Andy Murray v Paříži opět spojil síly s koučem Ivanem Lendlem, vše se pro něj začíná stáčet do starých dobrých kolejí. Britský tenista si v pátek zahraje se Stanem Wawrinkou o druhé finále French Open v kariéře, ale už samotná účast v semifinále je pro něj po předešlých peripetiích velkým vítězstvím.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Po postupu do semifinále French Open měl Andy Murray velkou radost.

Článek

Lendl spojil v Paříži síly s Murraym letos poprvé od Australian Open. Murrayho trápení tak sledoval celou dobu zpovzdálí. „Ale věděl jsem, proč tápe. Byla v tom trocha smůly. Nejdřív pásový opar, pak zranění lokte, chřipka a další chřipka... Zkrátka musíte konzistentně pracovat, abyste mohli čekat konzistentní výsledky," vypočítal legendární Čecho-američan trable svého svěřence a příčiny neúspěchů.

Murray letos vyhrál jediný titul a zejména na antuce se hodně trápil. Z posledních turnajů v Madridu a Římě vytěžil jedinou výhru, a to je na světovou jedničku zoufale málo.

„Nevím, co se s ním děje, ale podle mě se ještě nikdy nestalo, aby světová jednička procházela takovým obdobím. Může mít špatný týden, měsíc nebo pár turnajů, ale s ním se to táhne v podstatě celý rok," divil se před Roland Garros někdejší Lendlův soupeř Boris Becker.

V Paříži se Murray na úvod sice trápil s Rusem Kuzněcovem a Slovákem Kližanem, ale pak už se začal rozehrávat do velké formy. Naposledy zvládl obrat s nebezpečným Japoncem Nišikorim.

Najíždí na autopilota

„Vyhrál tu už pět zápasů a doufám, že dnes vyhraje další," věří svému Lendl před duelem s předloňským šampiónem French Open.

Čím svého svěřence probudil? Nešlo o nic složitého, naopak vsadil na absolutní jednoduchost. „Dělali jsme dokola nudné, úplně obyčejné základní drily," prozradil Murray. Zároveň ale musel uznat, že šlo o skvělý tah.

„Když se teď dostanu do delších výměn, cítím, že najíždím na jakéhosi autopilota, vím, co mám dělat a trefuji míčky do správných míst. To třeba v Madridu (kde podlehl ve druhém zápase Bornu Čoričovi) jsem nevěděl, jaký úder mám hrát. Delší výměny jsem zbytečně uspěchal. Když se vám nedaří, snadno pak věci překombinujete, přemýšlíte nad technikou, která vás pak v zápase neposlouchá," vysvětlil před pátečním semifinále skotský tenista.

Každopádně pokud chce uspět i proti Wawrinkovi, bude muset nejspíš jeho výkon jít ještě o úroveň výš. Loni ale ve stejné fázi Švýcara vyřadil po čtyřech setech.

„Před rokem jsme byli v podobné situaci. I tehdy hrál Stan velmi dobře. Teď to bude pro mě hodně těžké, můžu se však poučit z předchozích zápasů. To on ale udělá také. Čekám hodně zajímavý zápas," dodal Murray.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton