Hlavní obsah

Z baletky ničitelkou tenisových hvězd! Napodobí nebojácná Lotyška 20 let starý zázrak z Paříže?

Paříž

Může být sladší oslava dvacátých narozenin? Fanoušci na stadiónu Philippa Chatriera pro ni zpívali „Happy Birthday“, někteří možná spíše “Joyeux Anniversaire” a mladá lotyšská tenistka Jelena Ostapenková si právě vychutnávala radost z prodloužení svého pohádkového příběhu na Roland Garros, který dospěl už do finále.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Radost Jeleny Ostapenkové! Mladá Lotyška v den svých 20. narozenin postoupila do finále French Open.

Článek

Do turnaje šla ze 47. pozice žebříčku WTA a po světě by se asi jen těžko hledal někdo, kdo by ji na účast ve finále před startem French Open tipoval. Na její raketě už v Paříži skončila třeba šampiónka US Open Samantha Stosurová, bývalá světová jednička Caroline Wozniacká či olympijská vítězka Monica Puigová. A v semifinále ji nezastavila ani Timea Bacsinszká.

Lotyšsko není zrovna tenisovou velmocí, ale v příštích dnech nejspíš nebude v malé pobaltské zemi oslavovanější osoba než tenistka s usměvavou tváří a masivním copem. Už teď překonala nejslavnější počin svého krajana Ernestse Gulbise, jenž to v Paříži nejdál dotáhl do semifinále.

„Tenis vlastně není u nás moc populární, protože to je pro naše lidi hodně drahý sport. Ale ano, až se vrátím domů, budu mít asi hodně pozornosti," připustila si čerstvá dvacátnice po čtvrtečním triumfu.

Fanoušci i experti žasnou nejen nad nečekanými výsledky zářící komety, ale také nad způsobem, jakým se s mnohem slavnějšími soupeřkami vyrovnala. Bez známek jakékoliv nervozity drtí konkurentky dělovými ranami. V Paříži dokonce naměřili, že její forhend létá vyšší rychlostí než stejný úder od mužské světové jedničky Andyho Murrayho.

„Můj forhend? Mým oblíbenějším úderem je ale bekhend, i když i na forhendu jsem zapracovala a podle mě je teď dost dobrý," prohodila lakonicky.

„Je jí 20 a ničeho se nebojí. Možná teď tolik nepřemýšlí o tom, co vlastně dělá. Vezměte si ten mečbol proti mně. Dala jsem velmi dobré podání do strany, ona ale do toho naplno praštila, v podstatě z ničeho dala vítězný úder po lajně do rohu. Kdo jiný tohle zkouší? To vám vyjde tak jednou z deseti pokusů. Ale ona to udělala. Uvidíme, jestli bude hrát stejně, až jí bude osmadvacet jako mně," srovnávala poražená semifinalistka Bacsinszká.

Nová Grafová či Hingisová?

Kdo by to byl řekl, že z dívky, která se do patnácti let naplno věnovala baletu, vyroste takhle nekompromisní ranařka, které teď leží tenisový svět u nohou.

„Jsme svědky něčeho jedinečného. Byla jsem u toho, když se na výsluní drala Martina Hingisová, Steffi Grafová nebo Monica Selešová. A i v téhle mladé dámě vidím něco podobně speciálního, hlavně to, jak je nebojácná. Je divoká, přímočará...", vychvalovala Ostapenkovou bývalá šampiónka v roli komentátorky Eurosportu Chris Evertová.

K úplnému dovršení senzace přeci jen ještě krůček chybí. Favoritkou finále bude jednoznačně Rumunka Simona Halepová. Ale mladou Lotyšku, která ještě nikdy nevyhrála turnaj WTA, může inspirovat příběh, který se na kurtech v Roland Garros odehrál před dvaceti lety.

Tehdy 66. hráč světa Gustavo Kuerten bez jediného získaného tiulu na profesionálním okruhu v Paříži k úžasu všech zvedl nad hlavu Pohár mušketýrů. Aby byla paralela obzvlášť pikantní - Kuerten v Paříž senzačně triumfoval přesně v den, kdy se Ostapenková narodila.

Reklama

Související témata: