Hlavní obsah

Odepisovaný antukový král opět slaví. Byl to magický turnaj, přiznává světová dvojka, chce výš

Rafael Nadal je legenda. Nadal je mimozemšťan. Je jedinečný. Král Rafa s deseti korunami. Takhle reagují na Španělův desátý triumf na French Open světová média a současné i bývalé tenisové hvězdy. Mají pravdu, neboť jednatřicetiletý Španěl se pro antuku narodil a překonává na ní jeden rekord za druhým.

Rafael Nadal pózoval s pohárem v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Když loni opouštěl French Open kvůli poraněnému zápěstí, hodně lidí se ptalo, zda se mu někdy podaří vyhrát Roland Garros i podesáté. Rafael Nadal pořád patřil k těm nejlepším tenistům, avšak naposledy grandslamový turnaj vyhrál v roce 2014, a to právě v Paříži. Od té doby se mu už na velkých akcích tolik nedařilo, přidala se zranění a někteří už španělského tenistu z nejvyšších příček odepsali.

Avšak on v neděli všem ukázal, že do starého železa rozhodně ještě nepatří a antukovým králem je nazýván právem. Na letošním French Open neztratil ani set a ve finále si lehce poradil i se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou, kterého porazil ve třech setech poměrem 6:2, 6:3, 6:1. „Když se díváte na papíře na skóre, vypadá to, že to bylo velmi snadné, ale nebylo,“ řekl po utkání na webu ATP Nadal, pro kterého je Roland Garros něčím speciálním.

„Všechno, co se na tomhle turnaji stalo, bylo pro mě magické. Je to pro mě nejdůležitější turnaj, s žádným jiným ho nelze srovnat. Roland Garros bude mít navždy v mém srdci místo,“ prohlásil šťastný Nadal. „Prošel jsem si složitým obdobím, několika zraněními, takže je skvělé, že jsem dosáhl takového úspěchu. Tvrdě jsem makal a tenhle desátý titul je jedním z nejcennějších, které jsem kdy získal.“

Patnáctinásobný grandslamový vítěz letos na antuce překonával i rekordy. V dubnu vybojoval shodně rekordní desáté tituly na turnajích v Monte Carlu a Barceloně. Popáté se z trofeje radoval v Madridu. Skvělé výkony ho nyní vynesly na druhé místo v žebříčku. Povede se mu vrátit na post světové jedničky?

„Hraju dobře, takže se to může stát. Jsem v dobré pozici. Když budu vyhrávat podobné tituly, tak můžu být jakékoliv číslo na žebříčku. Budu dál pracovat, aby i další týdny byly úžasné. Myslím, že mám na to vyhrávat i další turnaje,“ uzavřel tenista, který si jako první v historii z Paříže domů odvezl nezmenšený pohár.

Reklama