Hlavní obsah

Berdych - Tomic 7:6, 6:2Bojovnice Šafářová odvrátila dva mečboly a nakonec slaví postup, na trávě jde dál i Berdych

Hertogenbosch/Stuttgart
Aktualizováno

Tomáš Berdych vstoupil do travnaté části tenisové sezóny vítězstvím ve Stuttgartu 7:6, 6:2 nad Australanem Bernardem Tomicem. Třetí nasazený tak postoupil do čtvrtfinále. Naopak Andrea Hlaváčková dohrála na trávě v Hertogenboschi ve druhém kole. Třicetiletá deblová specialistka podlehla 2:6 a 5:7 domácí Nizozemce Arantxe Rusové. Lucie Šafářová postoupila do čtvrtfinále travnatého turnaje v Nottinghamu po vítězství nad Hsieh Su-wei z Tchaj-wanu 1:6, 6:3 a 7:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Berdych začal na trávě vítězněVideo: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Polák Jerzy Janowicz se postaral o překvapení ve Stuttgartu.

Tenistka Lucie Šafářová postoupila po velkém boji do čtvrtfinále travnatého turnaje v Nottinghamu. V druhém kole nasazená pětka odvrátila dva mečboly a Hsieh Su-wei z Tchaj-wanu udolala 1:6, 6:3 a 7:6.

Ve zkrácené hře čerstvá vítězka čtyřhry na Roland Garros prohrávala už 2:5, ale nakonec zvítězila 9:7 a po téměř dvou hodinách se mohla radovat z postupu. O druhé letošní semifinále si zahraje s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou, která v prvním kole vyřadila českou kvalifikantku Terezu Martincovou.

Po přesunu z Paříže začala Šafářová v Nottinghamu výhrou nad Američankou Grace Minovou, díky níž přerušila sérii čtyř singlových nezdarů na okruhu WTA. Do zápasu proti 116. hráčce světa Hsieh Su-wei však vstoupila katastrofálně. Prohrála si všechna tři podání a za 23 minut úvodní sadu ztratila.

V druhém setu se Šafářová zlepšila a jediným brejkem ve čtvrtém gamu rozhodla o vyrovnání na 1:1. V rozhodující sadě 44. tenistka žebříčku sebrala soupeřce za stavu 5:5 podruhé servis a šla podávat na vítězství. Jenže sama podruhé přišla o podání a na řadu přišel dramatický tie-break. V něm měla Hsieh Su-wei dva mečboly, ale neproměnila je, zatímco při prvním mečbolu Šafářové ukončila zápas dvojchybou a okamžitě se rozplakala.

Kromě Šafářové zůstává v soutěži z nasazených hráček už jen turnajová jednička, Britka Johanna Kontaová, na kterou může česká tenistka narazit až ve finále.

Berdych na trávě začal vítězně

Jednatřicetiletý Berdych se na ATP Tour představil po dvou týdnech od zklamání na Roland Garros, kde vypadl už ve druhém kole s Rusem Karenem Chačanovem. Následně čtrnáctý hráč světového žebříčku ukončil spolupráci s chorvatským trenérem Goranem Ivaniševičem, jenž ho vedl od loňského srpna.

Dnešní duel na Mercedes Cupu zvládl Berdych za 76 minut. Jediného zaváhání se dopustil v devátém gamu prvního setu, kdy za stavu 5:4 ztratil servis a umožnil Tomicovi srovnat.

Tie-break ale český hráč ovládl 7:4 a navrch měl i v druhém setu, v němž vzal stuttgartskému rodákovi Tomicovi dvakrát podání. Zápas zakončil dvěma esy za sebou, celkově jich nastřílel čtrnáct. Čtyřiadvacetiletého Australana porazil Berdych i v pátém vzájemném duelu, z toho potřetí na trávě.

"Byl to dobrý, velmi dobrý zápas. V prvním setu jsem získal rychle brejk, ale pak to bylo těsné. V tie-breaku jsem využil šance, což rozhodlo. Jsem zpět ve Stuttgartu, zpět na trávě a to je pozitivní. Předvedl jsem slušný tenis," řekl na kurtu Berdych.

Ve Stuttgartu hrál v minulosti pětkrát, naposledy v roce 2009. "Čas letí. Místo je stejné, ale povrch úplně jiný," připomněl, že dříve se tam hrálo na antuce.

Ve čtvrtfinále se Berdych utká s pětatřicetiletým Španělem Felicianem Lópezem, s nímž má vyrovnanou bilanci 6:6.

O překvapení se postaral Polák Jerzy Janowicz. Až 155. hráč světového žebříčku porazil 7:6 a 6:3 nasazenou dvojku Grigora Dimitrova z Bulharska, kterému se v posledních měsících příliš nedaří.

Úspěšné období neprožívá ani Janowicz, který na předchozích třech akcích včetně prostějovského challengeru vypadl hned v prvním kole. Čtvrtfinále turnaje ATP si někdejší světová čtrnáctka, kterou v uplynulých sezonách trápila zranění, zahraje po více než dvou letech.

Plzeňská rodačka Hlaváčková se dostala do hlavní soutěže tradičního travnatého turnaje z kvalifikace a ve druhém kole podniku WTA Tour si zahrála po roce.

V prvním setu, který ztratila hladce 2:6, si 531. hráčka singlového žebříčku nechala dvakrát ošetřit levou nohu. Vyrovnanou druhou sadu rozhodl brejk Rusové na 6:5 v dlouhém jedenáctém gamu, v němž Hlaváčková odvrátila pět brejkbolů. V následující hře Nizozemka startující na divokou kartu proměnila při vlastním podání druhý mečbol.

V deblu zastavily Hlaváčkovou s Babosovou slovenská tenistka Dominika Cibulková a Belgičanka Kirsten Flipkensová, které zvítězily po velkém boji 4:6, 7:5 a 14:12.

Turnaj mužů ve Stuttgartu (tráva, dotace 701 950 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (3-ČR) - Tomic (Austr.) 7:6 (7:4), 6:2,
F. López (Šp.) - Chardy (Fr.) 6:3, 3:6, 6:2.
Janowicz (Pol.) - Dimitrov (2-Bulh.) 7:6 (7:4), 6:3.
Paire (Fr.) - Gojowczyk (Něm.) 6:2, 6:4
Tenisový turnaj mužů a žen v Hertogenboschi (tráva):
Muži (dotace 660 375 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Karlovič (3-Chorv.) - Kozlov (USA) 6:4, 6:1
Čilič (1-Chorv.) - Tipsarevič (Srb.) 6:7 (6:8), 6:2, 6:4
Medveděv (Rus.) - Kokkinakis (Austr.) 6:3, 7:6 (7:3)
Pospisil (Kan.) - Dolgopolov (Ukr.) 7:6 (7:2), 4:2 skreč.
Ženy (dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Rusová (Niz.) - Hlaváčková (ČR) 6:2, 7:5
Konjuhová (5-Chorv.) - Hogenkampová (Niz.) 4:6, 6:3, 6:4
Rodinová (Rus.) - Lottnerová (Něm.) 7:5, 6:3
Mladenovicová (2-Fr.) - Sasnovičová (Běl.) 3:6, 6:2, 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Cibulková, Flipkensová (SR/Belg.) - Babosová, Hlaváčková (1-Maď./ČR) 4:6, 7:5, 14:12
Tenisový turnaj žen v Nottinghamu (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (5-ČR) - Hsieh Su-wei (Tchaj-wan) 1:6, 6:3, 7:6 (9:7)
Rybáriková (SR) - Riskeová (4-USA) 6:2, 6:7 (5:7), 7:5
Kontaová (1-Brit.) - Wickmayerová (Belg.) 6:4, 6:1,
Sakkariová (Řec.) - McHaleová (USA) 1:6, 7:6 (7:3), 7:5.

Reklama

Související témata: