Hlavní obsah

Britové aplaudovali české šampiónce! Je to pohádka, užívá si triumf Kvitová

Birmingham

V Birminghamu původně ani neměla hrát, ale pořadatelé si rozhodně nechtěli nechat ujít pokračování dojemného a mimořádně úspěšného příběhu návratu tenistky Petry Kvitové. České hvězdě udělili divokou kartu a nemohli udělat lépe, protože lvice z Fulneku celý turnaj vyhrála a britské publikum jí po finálovém triumfu nad Australankou Ashleigh Bartyovou 4:6, 6:3, 6:2 nadšeně aplaudovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová vyhrála turnaj v BirminghamuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Trofej je moc pěkná," pochvalovala si při závěrečném ceremoniálu na kurtu po dosažení jubilejního 20. turnajového titulu na okruhu. „Musím poděkovat hlavně řediteli turnaje za divokou kartu, jinak bych tu nemohla hrát," culila se šampiónka.

Naposledy zažila finále na trávě před třemi roky, a tehdy to pro ni skončilo druhým wimbledonským triumfem. „Finále na trávě hraji ráda. Doufám, že jich bude co nejvíc. Před turnajem jsem tady na účast ve finále nepomýšlela. Chtěla jsem si tu dát jen nějaké kafe, pár tréninků a odehrát pár zápasů," pokračovala v odlehčeném konverzaci.

Před novináři už pak přešla do vážnějšího tónu." Jsem velmi, velmi šťastná. Tohle jsem ve svém druhém turnaji po návratu opravdu nečekala. Je to pro mě pohádka," popisovala své pocity.

Byla nervózní

Radost z turnajového vítězství si naposledy vychutnávala loni v listopadu. Po prosincovém napadení v Prostějově se vrátila rovnou na grandslamovém Roland Garros, kde vyhrála jeden zápas. Při druhém letošním startu už zvedla nad hlavu trofej.

„Byla jsem nervózní, ale byly to jiné nervy než dřív, protože jsem hrála finále po strašně dlouhé době. Bylo těžké to zvládnout. Hodně jsem musela bojovat," připustila. Ve finále nakonec ztratila jediný set na turnaji, zápas ale nakonec otočila.

Nasázela 35 vítězných míčů, proměnila pět s osmi brejkbolů a vyrobila 25 nevynucených chyb. Celkem dala 13 es, posledním z nich stylově proměnila mečbol.

„Prošla jsem si velmi těžkým obdobím, které nebylo moc o tenisu, ale o tom být zdravá, naživu a moct pořádně hýbat prsty. Mít zpět svůj život a kariéru je pak velký bonus. Teď musím říct, že jsem na sebe docela hrdá," připomněla své peripetie po napadení stále neznámým útočníkem, který ji pořezal levou ruku.

Před svou soupeřkou smekla i poražená Bartyová. „Je úžasné vidět Petru zpět na kurtu, je obrovskou inspirací. Vždy byla velkou šampiónkou, teď ji možná oceňujeme ještě víc. Doufám, že zůstane zdravá a bude mít úspěšnou sezónu," přála Kvitové Australanka, která prošla z kvalifikace a na cestě do finále vyřadila Markétu Vondroušovou i Barboru Strýcovou.

Reklama

Související témata: