Hlavní obsah

Mladík Medveděv ve Wimbledonu hodil mince k rozhodčí

Mladý ruský tenista Daniil Medveděv si ve Wimbledonu zadělal na problém provokativním chováním k rozhodčí. Senzační přemožitel Stana Wawrinky z pondělního prvního kola v pěti setech podlehl Belgičanovi Rubenu Bemelmansovi, před odchodem do šaten vzal z peněženky mince a hodil je k umpiru. Dotazy, zda to měla být narážka na úplatek, odmítl. Prý udělal hloupost a později se omluvil.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv v druhém kole ve Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Jednadvacetiletý rodák z Moskvy během utkání nesouhlasil s výroky portugalské rozhodčí Mariany Alvesové. Měl dojem, že Belgičanovi nadržuje. Když si se soupeřem i s rozhodčí po utkání podal ruku a přišel ke své lavičce, drobné z peněženky hodil sudí pod nohy. Projev své frustrace s odstupem času označil za stupidní.

"Měl jsem horkou hlavu a udělal špatnou věc. Omlouvám se," řekl na tiskové konferenci. Přiznal, že po vítězství nad Wawrinkou, byl na zápas nažhavený a o to větším zklamání pak po porážce přišlo. "Bylo to frustrující," přiznal následně. "Byl jsem zklamaný a udělal hloupost," uznal.

Následně tvrdil, že už ani pořádně neví, co směrem k sudí prohodil. "Už si ani nepamatuju, co jsem během zápasu řekl. A potom jsem udělal tu hloupost. Nevím proč. Bylo to fakt stupidní. Byl jsem naštvaný, že jsem prohrál zápas. Možná tam byla nějaká špatná rozhodnutí. Ale to se ve sportu může stát," dodal. "Rozhodčí můžou dělat chyby, stejně jako tenisté," uznal následně.

Původně prý vůbec nemyslel na to, že by směrem k rozhodčí hodil po utkání nějaké mince. "Balil jsem si věci a uviděl svoji peněženku. A pak jsem udělal tu hloupou věc," kál se ruský tenista.

Za neuctivé chování mu však hrozí disciplinární trest. "Pokud to tak bude, tak to bude moje chyba," věděl, že přestřelil. Maximální pokuta, která mu za nesportovní chování hrozí, je dvacet tisíc dolarů (15 478 liber). Za postup do druhého kola si ale vydělal 57 000 liber.

Není to poprvé, co se Rus neudržel a rozpoutal skandál. V dubnu 2016 byl diskvalifikován z Savannah Challenger poté, co zpochybnil nestrannost rozhodčího tmavé pleti během zápasu proti Afroameričanovi Donaldu Youngovi.

Hráč se zatím rozhodčí neomluvil, ale řekl, že tak učiní, pokud ji náhodou uvidí.

Reklama

Související témata: