Hlavní obsah

Konečky prstů mi pořád haprujou, svěřila se po konci ve Wimbledonu Kvitová. Cítí se prázdná

Londýn

Emocionálně i fyzicky znavená se cítila tenistka Petra Kvitová po vyřazení z Wimbledonu. Pro návrat do All England Clubu dělala po vážném prosincovém zranění ruky všechno, navíc se jí občas vracejí ošklivé vzpomínky na vypjaté chvíle a je vděčná, že vůbec může hrát.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Petra Kvitová během duelu prvního kola Wimbledonu

Článek

"Byla to pohádka, ale jsem ráda, že je všechno za mnou. Poslední měsíce byly emocionálně náročné a cítím se teď prázdná," řekla dvojnásobná vítězka z All England Clubu. "Moje tělo je unavené a mentálně se mi ulevilo, že je konec."

Před půl rokem pro bývalou světovou dvojku tenisová kariéra málem skončila. Při prosincovém přepadení v bytě jí pachatel ošklivě pořezal všechny prsty levé ruky, v které drží raketu, a podstoupila náročnou čtyřhodinovou operaci.

To, co se stalo, nejde vygumovat

Prošla si obtížným obdobím a vzpomínky na hrůzný moment se jí občas vracejí. "Všechno, co se stalo, nejde z hlavy vygumovat. Tu a tam se zablýskne a vzpomenu si na ty opravdu těžké chvíle," řekla Kvitová. "Musím dál pracovat mentálně, aby se to stávalo co nejmíň, posunula jsem se zase v hlavě dál a tohle těžké období proměnila v něco dobrého, aby mi to pomohlo v tenise i v životě," uvedla.

Vyřazení ve druhém kole v Londýně po porážce od Madison Brengleové z USA 3:6, 6:1 a 2:6 bylo překvapení, ale Kvitová hrála teprve třetí turnaj po zranění. "Šest měsíců je prostě šest měsíců a během chvilky se to opravdu dohnat nedá," řekla.

Odhalila v sobě vnitřní sílu bojovat a také zjistila, jak hodně tenis miluje. "Potřebuju ho a doufám, že mě tohle všechno posílí," řekla. Zraněná ruka už jí dovoluje trénovat normálně, proto doufá i ve zlepšení. "Je toho hodně," připustila.

Během herní pauzy pracovala v rámci možností na kondici. Ale právě fyzicky v utkání s Brengleovou nevydržela. "Tenisová kondice je jiná než normální," podotkla pětinásobná fedcupová vítězka. "Chodila jsem po horách, běhala jsem, dělala toho moc a vydržela spoustu, ale když jsem přišla na kurt, tak jsem cítila, že to je něco jiného. Budu na tom pracovat dál. Toho už se nezbavím," řekla Kvitová.

Někdy bych se měla zastavit a nebýt na sebe tak přísná

Při návratu na kurty říkala, že tenis vnímá jinak. Že má určitý nadhled, který dříve neměla. Přesto si porážku hodně brala. "Je to hrozně těžké, protože to je něco, za čím se honím celou tu dobu. Jsem tady a zase chci něco víc. Na jednu stranu je dobré mít tenhle motor, ale na druhou stranu bych se měla někdy zastavit a nebýt na sebe tak přísná. Říct si: 'Dobrý'. Musím se na to podívat z obou stran," uvedla.

Z Londýna zamíří domů. "Pojedu se podívat za dětmi (bratrů) jako hrdá tetička," těšila se. Pak nejspíše pojede do Grenoblu. Navštíví francouzského specialistu Dominiqua Thomase, který jí pomáhal s rehabilitací. "Abychom pocvičili konečky prstů, který mi pořád haprujou. Párkrát mi tam raketa zavrklala. Těším se, až to posuneme trošku dál. Pak si sedneme s trenéry a řekneme si, co bude dál," řekla.

Turnajový plán má jasně daný. Je přihlášená na americké turnaje na betonu v Torontu, Cincinnati, New Havenu a na US Open. "Uvidíme, jak to všechno půjde," dodala.

Reklama

Související témata: