Hlavní obsah

Nové královně se splnil sen. Klíčovou bitvu skoro nesledovala, hrála tenis s přítelem

Marek BurkertSport.czPrávo
Aktualizováno

Už je to jisté. Třiadvacátou světovou jedničkou tenisové historie bude od pondělka poprvé Češka! Do čela žebříčku WTA se po Wimbledonu posune Karolína Plíšková. A fakt, že na travnatém grandslamu vypadla už ve 2. kole, na tom nic změnit nemůže. „Jsem nesmírně šťastná, splnil se mi sen. Tohle je meta, na kterou chce dosáhnout každý, kdo tenhle sport miluje," uvedla v první reakci Plíšková.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Česká tenistka Karolína Plíšková

Článek

Bude to velká premiéra pro tenisový národ, který se vždy chlubil skvělými hráčkami. Martina Navrátilová se ale nejlepší tenistkou planety stala až po emigraci do USA a Janě Novotné s Petrou Kvitovou chyběl v minulosti k trůnu královny kousíček. První singlistkou, vedle níž bude číslo jedna a česká vlajka, se tak 17. července 2017 stane pětadvacetiletá Plíšková.

Jistě, nahrály jí okolnosti a možná by nebylo od věci poslat děkovné dopisy Garbiňe Muguruzaové a Johanně Kontaové. Obě se totiž postaraly o to, aby nejbližší sokyně Plíškové skončily ve Wimbledonu právě včas, aby se Češka mohla posunout do čela. Španělka už v pondělí vyřadila dosavadní jedničku Angelique Kerberovou. A v úterý se Britka Kontaová postarala o to, že se na vrchol nedostane Simona Halepová.

Pro Rumunku byla třísetová prohra o to bolestnější, že šlo o její druhou promarněnou šanci stát se panovnicí. Tu první prošvihla ve finále French Open, když nečekaně prohrála s Lotyškou Ostapenkovou, tu druhou nezvládla při londýnském čtvrtfinálovém podvečeru. Plíšková její souboj na dálku sledovala z Monaka, kde v této době trénuje. „Byla jsem si s přítelem zahrát tenis a když jsme dohráli, dívali jsme se na posledních pár míčků zápasu na telefonu," popisovala Plíšková, která bude mít v pondělí na kontě 6855 bodů, Halepová 6670...

Později na sociálních sítích zveřejnila fotku, na které vyskočila do vzduchu a zvednutými palci ukazovala, že je jedničkou. "Dnešek si budu určitě pamatovat. Sice neslavím výhru na kurtu, ale stala jsem se světovou jedničkou. Hodně to pro mě znamená a ještě si neuvědomuji, čeho jsem dosáhla," napsala tenistka.

Děkovala svým nejbližším za podporu a všem, kteří jí věřili i těm, kteří pochybovali. "Bez Vás bych nebyla, kde jsem," uvedla rodačka z Loun

Jednička bez triumfu na grandslamovém turnaji

Teď se česká hvězda prozatím zařadí do galerie tenistek, které byly jedničkami, ale grandslamový turnaj nevyhrály: Jankovičová, Safinová, Wozniacká. Bývalý daviscupový reprezentant a kouč Jan Kukal ale s oblibou říká, že žebříček nikdy nelže. Dominantní tenistka jednadvacátého století Serena Williamsová se chystá na mateřské povinnosti a výsledky za uplynulých 12 měsíců tak vystřelily do čela Plíškovou.

Vyhrála turnaje v Cincinnati, Brisbane, Dauhá a Eastbourne, probila se do finále loňského US Open, v Melbourne byla letos ve čtvrtfinále, v Paříži v semifinále... „Ideální je podpořit to zároveň nějakým skvělým výsledkem přímo na kurtu, ale stát se světovou jedničkou je ukazatelem dlouhodobé výkonnosti, ne jen jednoho povedeného turnaje," řekla Plíšková.

Na přelomu srpna a září bude mít ostatně další šanci získat vytoužený grandslam při US Open. „Letos se mi opravdu daří, až na pár výjimek. Být světovou jedničkou je obrovská zodpovědnost. Cítím velké odhodlání a chci ukázat, že si tenhle status právem zasloužím," vyhlásila Plíšková.

Reklama