Hlavní obsah

Berdych - Djokovič 7:6, 2:0 skrečBerdych je v semifinále Wimbledonu! Djokovič mu vzdal, čeká ho Federer

Londýn
Aktualizováno

Tomáš Berdych je v semifinále Wimbledonu! Favorizovaný Srb Novak Djokovič mu ustoupil z cesty, pro potíže s rukou vzdal. Český tenista v tu chvíli vedl 7:6 a 2:0. Je tak podruhé za sebou mezi poslední čtyřkou londýnského grandslamového turnaje. Soupeřem mu teď bude Švýcar Roger Federer. Sedminásobný šampión vyřadil Milose Raonice z Kanady 6:4, 6:2, 7:6. Berdych s ním má bilanci 6:18, letos s ním prohrál na Australian Open a v Miami.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Tomáš Berdych zdraví diváky. Je v semifinále poté, co Novak Djokovič vzdal čtvrtfinálový souboj.

Článek
Fotogalerie

Trojnásobného vítěze Wimbledonu Djokoviče jedenáctý nasazený Berdych neporazil  dvanáctkrát v řadě, až nyní na trávě v All England Clubu černou sérii prolomil.

V prvním setu se hrál vyrovnaný tenis. Poslední český zástupce v tomto ročníku wimbledonských dvouher stejně jako v předchozích zápasech dobře podával a Djokovič spoléhal na svoji zbraň - dobré výměny. Ani jeden hráč si nevypracoval brejkbol a v tiebreaku uspěl Berdych. Nenechal se rozhodit ani tím, že musel opakovat v úvodu servis, a zkrácenou hru získal poměrem 7:2.

Už při výměně stran při tie-breaku poožádal Djokovič hlavního rozhodčího, aby mu zavolal fyzioterapeuta. Po úvodní sadě si bývalý první hráč světa nechal promasírovat loket. Pak prohrál dvě hry druhého setu, zakroutil hlavou a šel Berdychovi podat ruku.

"Loket mě bolí asi rok a půl. Dělal jsem s fyzioterapeuty, co šlo. Snažil jsem se hrát, až doteď to šlo, ale bohužel to dnes byl nejhorší den. Šlo vydržet třicet minut, pak už ne," řekl Djokovič a připustil, že na bolest mohlo mít vliv i to, že musel hrát v úterý.

Berdych zdolal bývalého prvního hráče světa potřetí z 28 zápasů. Jedna z předešlých dvou výher nad Djokovičem přišla v semifinále Wimbledonu v roce 2010, o tři roky později se Srbem na stejném místě jasně prohrál. Teď jde dál.

Jednatřicetiletý český tenista, kterému grandslamový titul ve sbírce úspěchů chybí, je v sedmém semifinále na turnajích velké čtyřky. Má tak o jedno více než wimbledonský vítěz Jan Kodeš. Nejlepší je se 27 semifinálovými účastmi Ivan Lendl.

Stý zápas ve Wimbledonu zvládl

Federer k nadšení fanoušků na centrkurtu nedal šanci Kanaďanu Milosi Raonicovi a loňského finalistu porazil ve třech setech 6:4, 6:2, 7:6. Odehrál stý zápas ve Wimbledonu. "To je hodně a jsem rád, že mi to moje tělo dovolilo. Mexickou vlnu na centrkurtu ve Wimbledonu nevidíte často," řekl Federer, který zatím letos neztratil na travnatých dvorcích v All England Clubu ani set.

Pětatřicetiletý Švýcar je nadmíru spokojený se svojí hrou, kterou ideálně přizpůsobuje podmínkám, a už vyhlížel duel s Berdychem. "Už tady byl ve finále a zná to tady," řekl Federer, jenž je po vyřazení obhájce prvenství Andyho Murrayho a Djokoviče hlavním kandidátem na titul. O postup do finále Wimbledonu si zahraje podvanácté v kariéře a semifinálový duel nezvládl jen vloni, kdy ho vyřadil právě Raonic.

Poslední duel na trávě spolu Federer a Berdych sehráli v roce 2010 právě ve Wimbledonu, kde ve čtvrtfinále uspěl český tenista. Své tažení tehdy ukončil až prohrou ve finále.

Český úspěch i ve čtyřhře

Peschkeová v páru s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou porazily na centrkurtu favorizovaný tchajwansko-švýcarský pár Chan Yung-Jan, Martina Hingisová, který letos ještě na trávě neprohrál, ve třech setech 6:4, 3:6 a 6:4. O postup do finále budou hrát s ruskou dvojicí Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová.

Dvaačtyřicetiletá Peschkeová vyhrála jediný grandslamový titul ve Wimbledonu před šesti lety. Tehdy uspěla v páru se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Od té doby žádná česká tenistka čtyřhru na londýnské trávě nevyhrála.

Ve 33 letech a při pětačtyřicátém grandslamovém startu je poprvé v semifinále Voráčová. S Japonkou Makoto Ninomijaovou ve čtvrtfinále zdolaly Rusku Světlanu Kuzněcovovou a Kristinu Mladenovicovou z Francie dvakrát 6:4.

Dalšími soupeřkami Voráčové s Ninomijaovou budou Chan Hao-Ching a Monica Niculescuová. Tchajwanka s Rumunkou ve čtvrtfinále zastavily jinou Češku, Markétu Vondroušovou s Američankou Cici Bellisovou porazily 6:3 a 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále
Berdych (11-ČR) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (2), 2:0 skreč.
Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:
Rodionov, Vrbenský (3-Rus./ČR) - Draper, Loffhagen (Brit.) 7:6 (9:7), 6:3
Efstathiu, Nijboer (Kypr/Niz.) - Machač, Skatov (ČR/Rus.) 6:4, 3:6, 6:3
Ženy:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Ninomijaová, Voráčová (Jap./ČR) - Kuzněcovová, Mladenovicová (Rus./Fr.) 6:4, 6:4
Chan Hao-Ching, Niculescuová (9-Tchaj-wan/Rum.) - Bellisová, Vondroušová (USA/ČR) 6:3, 6:4
Grönefeldová, Peschkeová (12-Něm./ČR) - Chan Yung-Jan, Hingisová (3-Tchaj-wan/Švýc.) 6:4, 3:6, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 3. kolo:
Soares, Vesninová (2-Braz./Rus.) - Venus, Krejčíková (15-N. Zél./ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 6:2.
Juniorky:
Čtyřhra - 1. kolo:
Hontamaová, Naitová (6-Jap.) - Hindová, Rachimovová (ČR/Rus.) 6:1, 6:0
Osoriová, Pedrettiová (Kol./Braz.) - Beránková, Lansereová (ČR/Rus.) 6:3, 6:3
Další dnešní výsledky Wimbledonu

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori