Hlavní obsah

Narazil na chlapíka, který hraje výborně. Není na něm ani známka, že by stárnul, říká Berdych

Londýn

Smutný z prohry v semifinále, ale spokojený se svou hrou odjede Tomáš Berdych z Wimbledonu. V boji o finále nestačil český tenista na Švýcara Rogera Federera, během dvou týdnů v All England Clubu však ukázal, že po nevýrazné první části sezóny může v té druhé hrát dobře.

Foto: Gareth Fuller, ČTK/AP

Tomáš Berdych při semifinále Wimbledonu s Rogerem Federerem.

Článek
Fotogalerie

"Narazil jsem bohužel na chlapíka, který hraje výborně. Teď nejlépe ze všech," komentoval Berdych pro něj drsný střet s precizně hrajícím švýcarským soupeřem. "Není na něm ani známka, že by stárnul, nebo zpomaloval. Prostě patří k nejlepším v našem sportu," pravil dále po vyrovnané bitvě. Až nečekaně vyrovnané, neboť Federer hrál dosud na turnaji ve velké pohodě. Neohroženě šel dál.

Ale Berdych mu situaci komplikoval, první dva sety dovedl do tiebreaků. "V nich jsem ani šanci necítil. Spíš jsem mohl využít některý z brejkbolů," uvedl Berdych. Vypracoval si šest šancí vzít Federerovi servis a uspěl jen jednou. "Vždycky ukázal, jak teď hraje dobře. Jakmile se objevila příležitost, výborně zaservíroval. Dal eso, nebo se dostal z těžké výměny," konstatoval český hráč.

Často si při utkání vyslechl potlesk, ač většina fanoušků byla na straně švýcarské hvězdy. "Snažil jsem se najít cestu, ale Roger nedá chvilku času a hrál skoro bezchybně. Zápas převážně kontroloval a měl i víc šancí," uznal Berdych.

Vyladil zbraně, hrál bez hluchých míst

Na londýnské trávě však Berdych měl znovu vyladěné své obvyklé zbraně - servis a forhend - a neměl ve hře výpadky. "Tak nějak jsem si Wimbledon představoval. Jsem s tenisem spokojený a těším se na odpočinek," řekl.

I v prohraném duelu s fenomenálním Federerem, v kterém nezískal ani set, předváděl razantní hru bez větších chyb a na solidní úrovni. "Hrál jsem vyrovnaně od začátku do konce. Bez hluchých míst. Dařilo se mi soustředit, což je na celém výkonu vidět a odrazilo se to třeba na servisu," řekl jednatřicetiletý Berdych.

"A musím říct, že jsem hrál dobře celý turnaj. Těší mě to o to víc, že mám za sebou těžké období, které mě stálo strašně moc sil," připomněl, že prvních šest měsíců nezářil jako dřív. Nevydařila mu spolupráce s Chorvatem Goranem Ivaniševičem, po French Open se s ním rozešel, najal Martina Štěpánka a na trávě hrál uvolněně.

Ve Wimbledonu obhajoval loňské semifinále a hrozilo mu, že vypadne z dvacítky žebříčku. "Věděl jsem, že mi hrozí ztráta bodů," řekl. Chtěl dojít aspoň do osmifinále, aby moc neztratil. "Žebříček není úplně klíčový, ale udržet se v šestnáctce je určitě fajn kvůli nasazení, které může na turnajích pomoct. Jestli jsem dvanáctý nebo čtrnáctý, je skoro jedno. Mám splněno a těším se na druhý půlrok."

V žebříčku ATP zůstane patnáctý a může se do konce sezóny jen zlepšovat. Před rokem v druhé polovině sezóny moc turnajů kvůli zánětu slepého střeva neodehrál. Chyběl i na US Open a má šanci zaútočit třeba i na návrat do desítky. "Určitě to je jeden z cílů, aby se mi povedlo to číslo před jménem udělat jednociferný. To by bylo ideální ukončení sezóny. Proto je tohle povzbuzení," řekl.

Věk vrcholových sportovců se prodlužuje a Berdych v jednatřiceti letech není ve stadiu, že by si stanovil, jak dlouho ještě bude tenis hrát. "Nebudu si dávat cíle, že chci hrát další tři, čtyři, pět let. Hraju, co to jde a dokud z toho mám požitek, že to, co tomu obětuju, mi přináší dobrý pocit. Až se jednoho dne vzbudím a ten tam nebude, tak řeknu, dobrý a je hotovo," prohlásil.

Reklama

  1 : 2 Andrejevová - Nosková 1 : 2 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová